Omzetgroei Blendle; 'Kabinet wil Deliveroo aanpakken'

Ondernemersnieuws: Blendle verhoogt omzet, net sluit zich rond Deliveroo en hypergroei Catawiki zorgt voor 22 miljoen verlies.

1. Omzetgroei Blendle

Leesdienst Blendle heeft zijn omzet het afgelopen jaar met ruim 18 procent verhoogd, meldt oprichter Alexander Klöpping. Een precies bedrag noemt hij niet. Op basis van de 18,7 miljoen artikelen die in 2017 op Blendle werden gelezen, en uitgaande van een gemiddelde prijs van 35 cent per stuk, is de omzet (in Nederland) ongeveer 6,5 miljoen euro. Ondanks dat NRC en de Telegraaf het afgelopen jaar uit Blendle stapten nam de leestijd toe (+71 procent) en en groeide de nieuwsbrief naar 700.000 abonnees. Dat schrijft Klöpping deels toe aan leessuggesties via machine learning. "Het lukt ons steeds beter om rekening te houden met de voorkeuren van gebruikers, terwijl we tegelijkertijd filterbubbels breken door grote diversiteit van onderwerpen en titels te tonen."

2. 'Kabinet wil Deliveroo aanpakken'

Het kabinet wil de Belastingdienst meer mogelijkheden geven om Deliveroo, en andere bedrijven die zich schuldig zouden maken aan schijnzelfstandigheid, op een lijst met kwaadwillende bedrijven te zetten. Dat schrijft de Telegraaf op basis van bronnen. Maaltijdbezorger Deliveroo dwingt zijn bezorgers zzp’er te worden. Maar het duurt nog tot 2020 voordat nieuwe zzp-regels ingaan die de geflopte wet DBA vervangen. Ook de Inspectie SZW onderzoekt schijnconstructies. Volgens een woordvoerder vindt er momenteel "een soort vooronderzoek plaats naar de Deliveroo’s van deze wereld".

3. Rode cijfers Catawiki 

De omzet van online veilingbedrijf Catawiki is 2016 verdubbeld tot 35 miljoen euro, maar het verlies is daarbij verdrievoudigd tot ruim 22 miljoen euro, blijkt uit de meest recent jaarcijfers waar Sprout over bericht. Vooral het werven van personeel, er werken inmiddels 600 mensen bij het bedrijf, en de kosten voor advertising drukten zwaar op het resultaat van het bedrijf uit Assen. De rode cijfers zijn geen grote verrassing: investeerders staken in 2015 maar liefst 75 miljoen euro in de hypergroeiende scaleup en stellen het belang van groei boven dat van winst. Lees het hele artikel op Sprout.nl.

4. Wehkamp moet BKR-registratie verwijderen

Wehkamp moet een BKR-registratie verwijderen van een klant die door dat negatieve vinkje geen huis kon kopen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Overijssel. De rechter wijst op het relatief kleine bedrag (666 euro), dat ook nog eens vrij snel werd afgelost, en het feit dat de man geen betalingsachterstanden of -problemen heeft. Wehkamp voerde onder meer aan dat het kopen van een huis geen urgente reden was om de BKR-notering te schrappen. De rechter veegt dat argument van tafel, ook omdat Wehkamp de man te laat waarschuwde voor de gevolgen van een betalingsachterstand. Wehkamp verloor vorig jaar een vergelijkbare zaak

5. Twitter viert historische winst

Twitter heeft voor het eerst sinds zijn beursgang in 2013 een kwartaal afgesloten met nettowinst. Ondanks de winst in het vierde kwartaal (+91 miljoen dollar) was 2017 als geheel wel verlieslatend (-108 miljoen dollar, op 2,4 miljard omzet). De omzet groeide in het vierde kwartaal 2 procent naar 732 miljoen dollar. Het aantal maandelijks actieve gebruikers groeide naar 330 miljoen. Dit jaar wordt een 'investeringsjaar' voor de favoriete website van Donald Trump; de dienst moet aan de bak om het platform te zuiveren van spam, kwaadaardige berichten en nepaccounts. 

6. En dan dit: Oger Lusink getroffen door herseninfarct 

Oger Lusink (70), eigenaar van luxe herenmodezaken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, is vorige week woensdag voor de deur van zijn villa in Blaricum getroffen door een ernstig herseninfarct, meldt de Telegraaf. De ondernemer, die onder meer Mark Rutte tot zijn klantenkring mag rekenen, raakte daardoor verlamd en verloor zijn spraakvermogen. De winkelketeneigenaar had nog geluk, zegt een medewerkster, want zijn chauffeur was bij hem toen het gebeurde en kon snel 112 bellen. Dat de chauffeur nog in de buurt was, is te danken aan voorzorgsmaatregelen die werden getroffen toen Lusink vorig jaar slachtoffer werd van een mislukte woningoverval

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 9 februari. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!