Ondernemers iets positiever over economie; minder faillissementen

ondernemers corona

Ondernemersnieuws: ondernemers iets minder negatief over economie, aantal faillissementen neemt af en techbedrijven bereiden zich voor op verkiezingen VS.

1. Ondernemers iets minder negatief

Nederlandse ondernemers krijgen weer iets meer vertrouwen in de economie. Dat meldt het CBS donderdag. Toch hebben entrepreneurs nog lang niet een roze bril op, want het ondernemersvertrouwen is met -19,3 in het derde kwartaal nog steeds negatief. afgelopen kwartaal was het daarentegen met -37,2 nog slechter. het ondernemersvertrouwen is momenteel ongeveer net zo laag als in 2009, het holst van de financiële crisis. Wel is er een verschil tussen sectoren waar te nemen: zijn bedrijven in de detailhandel overwegend positief, in de horeca is men juist zeer negatief. Vermoedelijk omdat deze sector harder geraakt wordt.

2. Minder faillissementen in juli, ondanks corona

In juli gingen er 204 bedrijven failliet, meldt het CBS donderdag. Dat zijn er 27 minder dan in juni en 61 minder dan in mei. In piekmaand april gingen er dit jaar 335 bedrijven over de kop. Het aantal faillissementen daalt daarmee al drie maanden achter elkaar. Opvallend, omdat je zou zeggen dat de coronacrisis bedrijven juist sneller de das om zou doen. Het lijkt erop dat de talrijke steunmaatregelen van de overheid bedrijven tot dusver de dans doen ontspringen.

Wel is de banengroei van de afgelopen twee jaar in één keer ongedaan gemaakt.

3. Silicon Valley kiest voor alternatieve beursgangen

Beursgangen zijn, ondanks alle coronaperikelen, hip in Silicon Valley, maar ze doen het daar wel nét even wat anders, meldt het Financieele Dagblad donderdag. Vanwege kostenvoordelen richten scaleups zich daar in toenemende mate op afgeleiden van de traditionele beursgang. Populair is het verkrijgen van een directe notering, zonder nieuwe aandelen uit te geven zodat de markt de prijs van het aandeel bepaalt. Ook de zogenoemde beursgang zonder bedrijf is populair. Hierbij gaat een bedrijf de beurs op om met de opbrengsten te fuseren met een ander bedrijf.

4. Grote bedrijven schieten WeChat te hulp

WeChat krijgt hulp uit het Amerikaanse bedrijfsleven. Nadat de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen week aan ban op het Chinese sociale medium aankondigde, zouden ruim tien Amerikaanse corporates telefonisch hebben geklaagd bij het Witte Huis. The Wall Street Journal meldt dat het onder meer om Apple, Disney en WalMart gaat. zij dreigen zelf omzet te verliezen door de ban. Door de ban zal WeChat bijvoorbeeld niet meer op iPhones van Apple te vinden zijn. WeChat is in China essentieel bij het winkelen, bankieren en dineren. Apple vreest dat Chinezen in het geval van een ban sneller voor een andere smartphone zullen kiezen.

5. Door corona geplaagd OneFit scoort op zakelijke markt

Aanbieder van lidmaatschappen voor sportscholen Onefit zag de afgelopen maanden een ‘fors toenemende vraag’ op de zakelijke markt, zo meldt het concern donderdag. De vraag is verviervoudigd ten opzichte van het gemiddelde van het eerste kwartaal, meldt het bedrijf. OneFit is nu nog alleen beschikbaar voor sportscholen in de Randstad, maar wil volgend jaar uitbreiden naar heel Nederland. Dit jaar lanceert het platform al in Eindhoven en Breda. Toch gaat het niet zo lekker met OneFit. Het bedrijf kreeg maar liefst een half miljoen euro aan NOW-steun, om de salarissen van medewerkers mee te betalen. Voorwaarde voor de NOW-steun is dat je minstens 20 procent omzetverlies had door de coronacrisis.

6. En dan dit: techbedrijven bereiden zich voor op Amerikaanse verkiezingen

Negen grote Amerikaanse techbedrijven bereiden zich gezamenlijk voor op de Amerikaanse verkiezingen van 3 november. Dat meldt Facebook op – jawel – Twitter. Het gaat om de bedrijven facebook, Google, Reddit, Microsoft, Verizon, Twitter, Pinterest, Wikipedia-moederbedrijf Wikimedia en LinkedIn. Doel van het overleg, zo schrijft Politico, is het voorkomen van hacks en lekken, zoals bij de vorige verkiezing gebeurde. Ook willen de partijen de verspreiding van fake news tegengaan en sorteren zij voor op een scenario waarbij de uitslag niet direct bekend is op 3 november. De Amerikanen gaan vanwege de coronacrisis stemmen per post, waardoor de uitslag van de verkiezingen langer op zich zou kunnen laten wachten.

Wat we ook lazen:

  • London’s Burning! De coronacrisis en de Brexit laten de City imploderen. (de Volkskrant)
  • Airbnb ziet boekingen met 70 procent afnemen door coronacrisis (Bloomberg)
  • KLM stelt geplande beloonsverhoging uit en de FNV is er niet blij mee en stapt naar de rechter. (NU.nl)
  • ‘Rekening van energietransitie ligt vooral bij mkb’ers en niet bij grootverbruikers’ (NOS)
  • Opvallende bezuiniging: Amerikaans krantenconcern schrapt redactieruimten nu blijkt dat men net zo goed kan thuiswerken. (Villamedia)
  • Oud-advocaat Robert Moszkowicz failliet verklaard. (Het FD)

Tot zover de Sprout-update van 14 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!