Ondernemersclubs willen steun bij ontslagvergoeding; 'Couppoging bij Fox-IT'

Ondernemersnieuws: werkgevers willen dat de overheid de kosten voor ontslag vergoedt, geschorste directieleden Fox-IT zouden bedrijf weer in Nederlandse handen willen krijgen en nieuw platform laat bezoekers inchecken om coronavirus op te kunnen sporen.

1. Ondernemers vragen steun bij ‘dure’ ontslagvergoeding 

ONL, MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleiten voor financiële compensatie van ontslagvergoedingen bij noodlijdende bedrijven. ‘Het blijft voor ondernemers heel lastig de horde te nemen om ontslagen door te voeren’, zegt Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL tegen de Telegraaf. ‘Natuurlijk heeft een werknemer recht op die vergoeding. Die pakken wij ook niet af. Wij hopen wel dat de overheid het gaat voorfinancieren.’ In de nieuwe ronde van de NOW-regeling vervalt de boete op ontslag, maar ondernemers die mensen ontslaan moeten alsnog veel subsidie terugbetalen, merkt een arbeidsrechtadvocaat op.

2. ‘Directieleden Fox-IT geschorst vanwege couppoging’ 

De drie directieleden van it-beveiligingsbedrijf Fox-IT die eerder deze maand werden geschorst, hebben met een couppoging geprobeerd om het bedrijf weer in Nederlandse handen te brengen, bericht de Volkskrant op basis van ingewijden. Fox-IT kwam in 2015 voor 135 miljoen euro in handen van de Britse, beursgenoteerde NCC Group. De drie directileden zouden plannen hebben gesmeed om Fox-IT samen met een Nederlandse investeerder voor ongeveer 100 miljoen euro terug te kopen van NCC. De couppoging volgt op conflicten tussen NCC en de directie van Fox-IT, onder meer over het werk dat Fox-IT doet voor de Nederlandse overheid, wat NCC commercieel gezien minder interessant zou vinden.

3. Corona-roundup:

 • De Nederlandse pensioenbeheerder APG wil dat webwinkel Amazon woensdag op zijn aandeelhoudersvergadering duidelijk maakt hoe het bedrijf werknemers beschermt tegen het coronavirus. APG beheert voor 1,7 miljard euro aan Amazon-aandelen. 
 • Nederlandse opsporingsdiensten hebben tot nu toe 46 dossiers ontvangen met meldingen van witwassen, oplichting met handel in mondkapjes en fraude met steunmaatregelen.
 • Het vanwege zijn kunstcollectie wereldberoemde Volendamse hotel Spaander is failliet. Het is niet duidelijk of dit faillissement definitief is, of dat de eigenaren een doorstart willen maken.
 • De eerste onterecht uitgekeerde coronasteun (TOGS-regeling) is al teruggevorderd door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).
 • Booking.com maakt geen gebruik van een tweede steunronde. Een ontslagronde lijkt een kwestie van tijd.
 • Ruim een derde van de Nederlanders wil na de coronacrisis vaker met eigen vervoer reizen, peilde de ANWB, vooral om de drukte in het openbaar vervoer te vermijden.
 • De horeca onderzoekt het gebruik van schotten in cafés en restaurants om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 • Zzp-organisaties Zelfstandigen Bouw, Solopartners en Beroeps Organisatie Kunstenaars waarschuwen staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën dat hij met zijn voorstellen voor een 'beter belastingstelsel’ het zzp’ers straks vrijwel onmogelijk nog een financiële buffer op te bouwen. De zzp’ers stellen dat de coronacrisis aantoont dat zzp’ers een buffer bitter hard nodig hebben. 
 • Sterrenrestaurants waren nog nooit zo toegankelijk. ‘Het businessmodel van sterrenrestaurants moet nu helemaal anders’, zegt chef Ron Blaauw.
 • Thuiswerken lijkt te zorgen voor meer RSI-klachten.
 • Reisorganisatie Sunweb stort zich voor het eerst op binnenlandse vakanties, in samenwerking met Roompot.
 • De coronapandemie richt een ravage aan bij autoverhuurbedrijven. Mensen zijn door het virus minder bereid vervoermiddelen te delen.

4. Nieuw platform laat bezoekers inchecken tegen corona

Valentijn Bras, eerder oprichter van Scoupy, heeft een platform gelanceerd om bezoekers en locaties tijdelijk aan elkaar te koppelen, om de verspreiding van corona tegen te gaan. Na een online ‘checkgesprek’ krijgen klachtenvrije bezoekers van bijvoorbeeld cafés en bioscopen een groen scherm met een stempel van de locatie, waarmee locaties bezoekers kunnen binnenlaten. Bezoekers checken bij het verlaten van de locatie weer uit. Mensen die achteraf in de buurt blijken te zijn geweest van iemand die besmet is, kunnen snel worden gevonden en gewaarschuwd. Alle gegevens worden na 30 dagen weer uit de database verwijderd. Ondernemers betalen 30 euro per maand voor de dienst. Filmpje:

5. Voetballer Ryan Babel heeft recessie-proof pensioenplan

Voetballer Ryan Babel heeft zich buiten de velden opgewerkt tot een vastgoedbaas met alleen al in Amsterdam 31 huizen in eigendom, ontdekte Quote na een blik in het kadaster. De voormalige Ajax-speler kocht in 2010 zijn eerste appartement, vertelt hij aan Forbes. Om zijn inkomen ook na het opbergen van zijn voetbalschoenen te kunnen handhaven, reeg hij vervolgens elk kwartaal een nieuwe woning aan zijn vastgoedketting. Zo bezit de 33-jarige speler van het Tukse Galatasary nu in een flat 23 woningen in het westen van Amsterdam, naast optrekjes in Osdorp, Amsterdam-Noord en IJburg. Ook in het Amerikaanse Miami int hij maandelijks huur. 

6. Easyjet-oprichter krijgt bestuur niet naar huis

Easyjet-oprichter Stelios Haji-Ioannou is er niet in geslaagd het bestuur van zijn bedrijf naar huis te sturen. Haji-Ioannou wilde de bestuursvoorzitter, de voorzitter van de toezichthoudende raad, de belangrijkste financiële bestuurder en nog een hoogepplaatste manager laten wegstemmen op een aandeelhoudersvergadering, omdat hij vindt dat de bestuurders te veel geld uitgeven en te weinig rendement boeken. Zo verzet de ondernemer zich tegen de aanschaf voor ruim vijf miljard euro van 100 nieuwe vliegtuigen. Maar ondanks het feit dat Haji-Ioannou en zijn familie 34 procent van de aandelen bezitten, werden zijn voorstellen vrijdag niet aangenomen.

7. En dan dit: oliestandbeeld loopt over naar Tesla

De Amerikaanse stad Tulsa, de voormalige ‘Oil capital of the world’, probeert Elon Musk te lokken met een gigantisch beeld van een oliewerker die voor de gelegenheid is omgekat naar een Tesla-icoon. De 23 meter hoge Golden Driller werd in de jaren ‘60 gebouwd als symbool voor de olie-industrie in de stad. De burgemeester van de stad in Oklahoma belooft zelfs Cybertruck-politieauto’s als Tesla een nieuwe fabriek in zijn stad bouwt. Tulsa is samen met Austin (Texas) in de race voor Gigafactory 5, waar straks de Cybertruck van de band moet rollen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tulsa is all about transformation. #Tulsa4Tesla #Tulsa #Oklahoma

A post shared by Sheila Curley (@sheilacurley11) on

Wat we ook lazen:

 • Dankzij gezuiverd restwater van de nabijgelegen Bavaria-brouwerij liggen percelen van boeren er fris bij, ondanks de droogte. (Trouw)
 • Ondernemers zijn voorzichtig met het verhogen van hun prijzen, uit angst om als profiteur te worden gezien. (FD)
 • Waarom thuiswerkers hun collega’s missen: ze dagen elkaar uit en helpen relativeren. (Nu.nl)
 • VDL-topman Willem van de Leegt moest zijn vader Wim (72) vanwege het coronavirus naar huis sturen. (NRC) 
 • Maak een contentplatform geen onderdeel van de marketingafdeling, is de les van WePresent, het uitgeefplatform van WeTransfer. (Corhospes.nl)
 • Een Duitse ondernemer organiseert voor zijn hele bedrijf een Ayahuasca-retraite. (Sifted)

Tot zover de Sprout-update van maandag 25 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!