Onderzoek naar minderjarige YouTuber; Blendle verliest uitgever

Ondernemersnieuws: vrees voor kinderarbeid minderjarige YouTuber, klap voor Blendle en ontwerpers bedenken mobiele kolfruimte.

1. Inspectie onderzoekt minderjarige YouTuber

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid begint een onderzoek naar minderjarige YouTube-sterren, omdat er mogelijk sprake is van kinderarbeid. Dat vertelt de Inspectie SZW aan het Algemeen Dagblad. Volgens de krant staan er 652 YouTubers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, waaronder “een groot aantal” minderjarigen. De toezichthouder wil weten op welke manier zij hun geld verdienen en wat voor contracten zij sluiten hebben met de bedrijven die ze sponsoren. Een jonge zelfstandige mag veel meer uren maken dan zijn leeftijdsgenoten in loondienst, voegt de KvK toe. “De verantwoordelijkheid dat het niet uit de hand loopt ligt volledig bij de ouders.”

2. Uitgever trekt zich terug uit Blendle

Slecht nieuws voor Blendle: uitgever New Skool Media haalt de drie magazines die het daar aanbood (Fiets, KIJK en Roots) van het platform van Alexander Klöpping, meldt Villamedia. De uitgever is ontevreden met het nieuwe verdienmodel, zegt ceo Erwin van Luit. Daarbij krijgen gebruikers voor 9,99 euro per maand toegang tot geselecteerde krantenberichten en alle tijdschriften. “Waarom zouden lezers een abonnement bij ons nemen als ze bij Blendle ook nog toegang krijgen tot andere tijdschriften?”, stelt Van Luit. Eerder stopten Elsevier Weekblad en NRC met Blendle. Blendle stelt in een reactie tegen NU.nl dat er “minimale overlap is tussen printlezers van tijdschriften en het digitale bereik dat we genereren”.

3. Uber-chauffeurs voeren actie in Amsterdam

Chauffeurs van Uber demonstreren woensdag voor de vierde keer dit jaar bij het Amsterdamse kantoor van Uber, schrijft het Financieele Dagblad. De chauffeurs eisen een minimumtarief en een stop op het aantal nieuwe chauffeurs. Ook zouden zij vooral in de eerste maanden veel ritten krijgen, maar daarna veel minder. Amper een week geleden was er ook een protest bij het Uber-kantoor. Sommige chauffeurs voelen zich slecht behandeld op het Uber-kantoor. Een van hen klaagt dat een medewerker hem niet te woord wilde staan toen hij langskwam met een hulpvraag. “Ze voelde zich geïntimideerd door mij. Maar al zit zij binnen en wij op de weg, we zijn uiteindelijk toch collega’s?”

4. Mobiele kolfruimte is antwoord op rommelhok 

Twee ontwerpers hebben een mobiele kolfruimte gemaakt, schrijft de Gelderlander. Het eerste exemplaar van de Colve staat binnenkort bij Uber. Het stoorde Remy de Klein (31) en Wesley Pabis (32) dat er in veel kantoren nog geen kolfruimte is die voldoet aan de eisen, waardoor moeders zijn aangewezen op een toilet of rommelhok. In de unit van 2,40 bij 1,80 meter (vanaf-prijs 13.500 euro) hebben vrouwen alles bij de hand, waaronder een wastafel, koelkast en een comfortabele stoel. De Klein en Pabis runnen ook een interieurbureau dat kantoren ontwierp voor bedrijven als DeGiro en Catawiki. De ontwerpers willen de kolfstudio ook installeren op openbare plekken zoals stations en bibliotheken.

5. ‘Marktplaats staat te koop’ 

Veilingwebsite eBay wil zijn divisie voor advertenties, waaronder Marktplaats, verkopen, schrijft The Wall Street Journal op gezag van insiders. Volgens de zakenkrant hebben onder meer private-equity-investeerders TPG en Blackstone en de Duitse uitgever Axel Springers belangstelling. eBay bevestigde de gesprekken met geïnteresseerde partijen vrijdag. Het verkopen van bedrijfsonderdelen, waaronder eerder ticketplatform StubHub, volgt op druk van activistische aandeelhouders Elliott en Starboard. Marktplaats is sinds 2004 in handen van eBay, dat het in 1999 opgerichte bedrijf voor 225 miljoen euro overnam van Het Goed, een landelijke keten van kringloopwinkels.

6. Warren Buffet onthult testament

Het vermogen van Warren Buffett, met ruim 90 miljard dollar de op drie na rijkste mens op aarde, moet na zijn overlijden in 12 tot 15 jaar worden verdeeld over goede doelen, schrijft Buffet in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway. Het vermogen van de 89-jarige superbelegger zit voor 99 procent vast in aandelen Berkshire Hathaway. Om een schok op de aandelenmarkt te voorkomen, mogen die aandelen niet in één keer worden verkocht. In kleine plukjes worden ze omgeruild van A-aandelen voor goedkopere B-aandelen. Daarna worden ze overgedragen aan goede doelen, zoals de Bill & Melinda Gates Foundation. 

7. En dan dit: ondernemer ten onder na internetfraude 

Een ondernemer uit Twente is failliet gegaan nadat hij in een online sprookje trapte over het investeren van Amerikaanse erfenissen, meldt Tubantia. Het bedrijf Groothuis Administratie, vooral actief in autoverhuur, was al een tijdje verlieslatend. De directeur kreeg nieuwe hoop toen hij via chatwebsites en email in contact kwam met oplichters die zijn hulp vroegen bij het zogenaamd investeren van erfenissen, schrijft de curator in zijn faillissementsverslag. De directeur moest wel eerst 1,2 miljoen euro aan kosten maken, waaronder ‘belastingen’ en ‘invoerrechten’. De oplichters lieten niks meer van zich horen, waarna het bedrijf failliet ging. De curator stelt de bestuurder persoonlijk aansprakelijk voor het faillissement.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 24 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl