Ontslagverbod verdwijnt in tweede steunpakket; Elon Musk haalt Tesla-hoofdkwartier weg uit Californië

Ondernemersnieuws: bedrijven mogen mensen ontslaan bij tweede steunronde, Elon Musk verplaatst hoofdkantoor Tesla naar Texas of Nevada en RTL geeft ondernemers gratis zendtijd.

1. Gesteund bedrijf mag werknemers ontslaan

Bedrijven die steun krijgen via de NOW-regeling mogen vanaf juni mensen ontslaan, heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) laten weten in tv-programma Op1. Tot nu toe krijgen gesteunde bedrijven een boete wanneer ze mensen ontslaan. Maar zij moeten kunnen herstructureren om andere banen te redden, stelt Koolmees. ‘Dat deze crisis geen effect zou hebben op de werkgelegenheid of op bedrijven, is natuurlijk een sprookje’, aldus de minister. PvdA en SP zijn tegen, vakbond FNV vreest een ontslaggolf. Het kabinet komt vanaf juni met een tweede steunpakket. Om een nieuwe ‘Booking.com’ te voorkomen, komt er een verbod op dividend uitkeren en eigen aandelen inkopen.

2. Elon Musk: Tesla-hoofdkwartier per direct weg uit Californië

Elon Musk is zo boos op de overheid van Californië, die volgens hem een herstart van zijn autofabikant Tesla frustreert, dat hij het hoofdkantoor van het bedrijf ‘onmiddelijk’ verplaatst naar Texas of Nevada, zegt Musk op Twitter. Ondertussen klaagt Tesla de gemeente aan (Alameda county) die verbiedt dat de autofabrikant zijn fabriek weer in bedrijf stelt. Mede op basis van de ervaringen in zijn Chinese fabriek maakte Tesla een Return to Work Playbook. Dat garandeert volgens Musk een veilige herstart. Maar de ‘niet verkozen en onwetende’ toezichthouder in Alameda handelt volgens Musk ‘in strijd met de gouverneur, de president, onze grondwettelijke vrijheden en domweg gezond verstand’. 

De burgemesster van Palo Alto, waar het hoofdkantoor van Tesla zit, probeert de boel te redden:

3. Corona-update:

 • De helft van alle bedrijven vreest voor zijn voortbestaan als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoudt, blijkt uit een enquête van CBS en KvK.
 • Het ziekteverzuim is in het eerste kwartaal opgelopen tot 5,2 procent, het hoogste verzuim sinds het eerste kwartaal van 2003.
 • Het UWV heeft in de eerste week van mei ruim 7.000 nieuwe aanvragen binnengekregen voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels is er zo’n 2 miljard euro overgemaakt aan 110.000 werkgevers.
 • Kappers in Maastricht en Boxmeer hebben afgelopen nacht, stipt om 12 uur, weer hun eerste klanten geknipt.  
 • De overheid moet met een fonds komen om ondernemers die nu willen stoppen te helpen, zei voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in het tv-programma WNL Op Zondag.
 • In juni barst de werkloosheid los, zegt faillissementsexpert Robert Jan Blom in de Telegraaf.
 • Ondernemersvereniging ONL wil meer maatwerk bij een tweede steunronde.
 • Bedrijven mogen tóch de temperatuur opnemen bij medewerkers, meldt toezichthouder AP, zolang zij maar geen data bewaren.
 • De helft van de Nederlandse werknemers die vanwege ‘corona’ thuiswerken, wil dat ook na de pandemie blijven doen. 
 • De ceo van Booking.com had ‘beter moeten uitleggen’ waarom zijn bedrijf overheidssteun aanvroeg, stelt hij tegenover het FD.
 • Retailplatform Orderchamp, eerder nog Startup van het Jaar-finalist, geeft twee mondkapjes weg bij elke bestelling (van meer dan 200 euro). 
 • Apple zal na het heropenen van de eerste winkels volgende week ook de temperatuur van bezoekers meten
 • Jelle Prins, die in 2010 zijn startup Moop verkocht aan Uber en tot afgelopen maart bij dat Amerikaanse bedrijf werkte, gaat de Nederlandse overheid adviseren bij het maken van een corona-app:

4. Ex-oranjevoetballer Dries Boussatta vecht in horeca tegen degradatie

Ex-international Dries Boussatta moet als horeca-ondernemer alle zeilen bijzetten om zijn Amsterdamse bedrijf overeind te houden, vertelt hij in de Telegraaf. Boussatta (47) is eigenaar van de vijf koffiebars tellende keten Buongiorno, en heeft veertig medewerkers in dienst. Hij is bang om ‘vermalen’ te worden tussen de regels rond het coronavirus, maar blijft ogenschijnlijk ontspannen. 'Ik zie wel waar het schip strandt’, zegt de ondernemer, die wel z’n uiterste best wil doen iedereen aan het werk te houden. ‘Als het lukt: top; als ik failliet ga: ook goed. Ik leg mezelf geen stress op. Het allerbelangrijkste is dat iedereen om me heen gezond blijft. De rest is te regelen.’ 

5. RTL geeft ondernemers gratis zendtijd

Tv-zender RTL stelt vanaf vandaag gratis zendtijd beschikbaar voor Nederlandse ondernemers. 'Nu Nederland weer langzaam opengaat, willen we deze groep graag ondersteunen’, zegt Sven Sauvé, ceo van RTL Nederland. ‘Met deze actie geven we het mkb van Nederland een landelijk podium voor hun commerciële of misschien wel persoonlijke boodschap. Samen blijven we sterk.' Het ‘open reclameblok’ is bedoeld voor kleine tot middelgrote ondernemingen en is dagelijks tussen 8 uur ‘s avonds en 12 uur ‘s nachts te zien bij RTL 4 en bij RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z tussen half 8 ‘s avonds en 11 uur ‘s avonds. De video’s worden ook online verspreid.

6. Waakhond legt TikTok onder de loep

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich zorgen over de privacy van social-mediaplatform TikTok en start een onderzoek naar de Chinese dienst. ‘We zien dat ontzettend veel Nederlandse kinderen met veel plezier gebruikmaken van TikTok’, zegt Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP. ‘We doen onderzoek naar de vraag of deze app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht.' De toezichthouder kijkt ook of de informatie die kinderen van TikTok krijgen bij het installeren en gebruiken van de app goed te begrijpen is en of er voldoende uitleg is over hoe de Chinese dienst hun persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt.

7. En dan dit: ’Hogere belasting onvermijdelijk’

Het heffen van hogere belasting wordt onontkoombaar voor de overheid om uit de crisis te komen, zei columnist Martin Wolf van de Britse zakenkrant Financial Times zondag in televisieprogramma Buitenhof. Volgens Wolf ligt het voor de hand dat bedrijven en mensen die relatief weinig last hebben gehad van de crisis, meer belasting gaan betalen. ‘Relatief rijke mensen kunnen makkelijker vanuit huis werken en zullen daardoor ook minder snel hun baan verliezen. Dan is het logisch dat je in de opbouwfase wat meer betaalt. Dat is het sociale contract.’ Bekijk het interview met Wolf:

Wat we ook lazen:

 • De hand ophouden of zelf de pijn dragen? Zo gaan Quote 500-ondernemers om met coronaschade. (Vrij Nederland)
 • Videobellen kan een uitputtingsslag zijn, maar er zijn oplossingen. (Fast Company) 
 • Zo reageren studentenstartups op de coronacrisis. (Universiteit Utrecht)
 • Elon Musk is op papier 39 miljard dollar waard, maar heeft waarschijnlijk niet genoeg cash achter de hand om zijn nieuwste optiepakket af te kopen. (Wall Street Journal)
 • Zoom mag dan op eenzame hoogte staan op videobelgebied, qua bedrijfsnaam telt de wereld bijna 600 bedrijven met ‘zoom’ in de naam, zoals Zoomd, Zoomi, Zoomy en Zoomies. (New York Times)

Tot zover de Sprout-update van maandag 11 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!