Ook Sissy-Boy op randje afgrond; startup FoodFirst opgevreten door AH

Ondernemersnieuws: het einde lijkt nabij voor Sissy-Boy, Albert Heijn koopt leefstijlplatform en komt Fairphone wel met een nieuwe telefoon?

1. Ook Sissy-Boy (bijna) kopje onder

Na onder andere CoolCat en Men At Work heeft ook Sissy-Boy faillisement aangevraagd. De winkelketen heeft last van een lastige zomer en door tegenvallende verkopen tegen het eind van het jaar kwam het concern extra onder druk te staan. Eigenaar Brand Retail Group kijkt met het management naar de mogelijkheden van een doorstart. Een 'Nederlandse mode-investeerder' die een 'concreet bod' zou hebben uitgebracht op de keten trok zich onlangs terug, waarna uitstel van betaling is aangevraagd. Sissy-Boy heeft heeft 45 eigen winkels, zeshonderd werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van zo’n 60 miljoen euro.

2. AH koopt startup FoodFirst Network

FoodFirst Network heeft een nieuwe eigenaar. Het online leefstijlplatform komt in handen van Albert Heijn. De startup van oprichter jan Dekker behoudt haar eigen merk en organisatie en blijft als zelfstandig platform actief. FoodFirst Network krijgt haar inkomsten uit betaalde abonnees die zo toegang verkrijgen tot het platform. Zij krijgen advies van specialisten over voeding, beweging, slaap en ontspanning, en daarnaast toegang tot recepten die helpen bij een gezonde levensstijl. Bekende gezichten van het platform zijn Rudolph van Veen en Irene Moors.

3. Fairphone stopt met verkoop Fairphone 2, opvolger onbekend

Fairphone heeft bijna alle exemplaren van de Fairphone 2 verkocht, stelt de Amsterdamse scaleup op het eigen forum. Nieuwe exemplaren van dat model worden niet meer geproduceerd, maar Fairphone blijft nog wel onderdelen leveren en het toestel ondersteunen. Opvallend is dat er geen aankondiging van de opvolger bekend gemaakt wordt. Volgens het bedrijf is er een markt voor duurzame elektronica en zijn de producten tot nu toe slechts het begin geweest. In december haalde de duurzame smartphoneproducent in totaal zeven miljoen euro op bij investeerders.

4. Topman koopt Blokker en Big Bazar

De familie Blokker verkoopt de Blokker- en Big Bazar-winkels aan de retailondernemer en huidig Blokker-bestuursvoorzitter Michiel Witteveen. De management buy-out was de beste oplossing voor de tobbende winkelketen. De topman zal de nodige investeringen doen en de familie Blokker levert ook een bijdrage; het zou gaan om zo'n 200 miljoen euro. In november werd al bekend dat de familie de Blokkerwinkels van de hand wilde doen. De winkelformule telt 613 eigen winkels in Nederland, België en Luxemburg en nog eens 77 franchise-winkels in Nederland.

5. Investeringsfonds Dutch Founders Fund mikt op 30 miljoen

Het nieuwe Nederlandse investeringsfonds Dutch Founders Fund wil eind dit jaar 30 miljoen euro in kas hebben. Op dit moment zit het fonds nog niet op de helft van die omvang, stelt initiatiefnemer Eric Veeneman na enig aandringen van Sprout. Het Dutch Founders Fund is een coöperatie, met momenteel drie leden en vijf partners. Naast Veeneman zijn dit Spacebuzz Foundation-oprichter Hidde Hoogcarspel, fonQ-oprichter Patrick Kerssemakers, Hiber-ondernemer Laurens Groenendijk en WeTransfer-ondernemer Bas Beerens.

Lees verder: Nieuw ondernemersfonds mikt op omvang van 30 miljoen

6. En dan dit: Amsterdam verbiedt fietstaxi’s, tuktuks en paardenkoetsen

Om de drukte in de binnenstad van Amsterdam aan te pakken gaat de gemeente het gebruik van fietstaxi's, tuktuks en paardenkoetsen aan banden leggen, schrijft AT5. Het aanbieden van ritjes op de openbare weg wordt verboden en vanaf 1 april 2020 worden er geen nieuwe vergunningen voor deze vorm van vervoer verleend. De verwachting is dat het aantal van dit soort alternatieve vervoersmiddelen dan op termijn zal afnemen. De tuktuks, fietstaxi's en paardenkoetsen verdwijnen niet helemaal van de straat; ze mogen nog gebruikt worden voor goederenvervoer en ze kunnen nog besteld worden voor een ritje. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 2 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.