Opnieuw smartphone-reparateur failliet; Tim Cook prijst AVG-wet

Ondernemersnieuws: smartphone-renovatieservice Swoop is failliet, 150 miljoen euro voor Berlijnse reiswebsite en Tim Cook maakt zich zorgen over – jawel – onze privacy.

1. Smartphone-reparateur Swoop failliet

Aanbieder van gerenoveerde smartphones Swoop is woensdag failliet verklaard door de rechtbank in Oost-Brabant. Swoop kocht oude smartphones, tablets en Macbooks om ze op te knappen en opnieuw te verkopen. Het bedrijf laat vier vestigingen in Nederland na. Eerder waren dit er zelfs vijf, maar de onderneming zag zich al eerder genoodzaakt een begin dit jaar geopende winkel in Almere van de hand te doen. Blog iCulture hint erop dat het failissement te maken zou kunnen hebben met afhakende investeerders. Branchegenoot Leapp ging eerder dit jaar overigens ook al failliet, om vervolgens een doorstart te maken.

2. Prijzen Amsterdamse bedrijfspanden snelste groeiers

Dat is vast goed: de prijs voor Amsterdamse kantoorpanden steeg dit jaar harder dan waar dan ook ter wereld. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag op basis van een nog te verschijnen rapport van vastgoedadviseur JLL. Nooit eerder was commercieel vastgoed in Amsterdam goed voor de grootste prijsstijging wereldwijd. Amsterdam wordt gevolgd door Madrid (18,5 procent), Berlijn (15,9 procent) en Milaan (13,9 procent). De lage rente, een beperkt aanbod kantoren en economische groei zouden volgens JLL zorgen voor de snelle groei. Een bedrijfspand kopen in het florerende Amsterdam is bovendien nog steeds veel goedkoper dan in Londen en Parijs en wordt daarom gezien als slimme belegging.

3. War on talent zorgt voor hogere stagevergoedingen

Krapte op de arbeidsmarkt spekt de bescheiden kas van jonge stagiars. Door de zogeheten war on talent is de gemiddelde stagevergoeding voor hbo- of universitaire stagiairs omhoog geschoten, blijkt uit onderzoek van online carrièrenetwerk Magnet.me. In 2 jaar tijd nam de vergoeding met 12 procent toe naar gemiddeld 588 euro per maand. Rechtenstudenten blijken spekkoper met de hoogste gemiddelde vergoeding van 705 euro per maand. “Bedrijven en organisaties willen het grootste talent zo vroeg mogelijk binnenhalen en zijn bereid daar steeds meer geld voor uit te trekken”, verklaart Magnet.me-oprichter Vincent Karremans aan Nu.nl.

Vincent Karremans is overigens dezelfde knakker die zich eerder dit jaar wat ons betreft onsterfelijk maakte met dit zeer hilarische campagnefilmpje voor de Rotterdamse VVD:

4. Startup Asperitas wint 1 ton in startup-wedstrijd Shell

Startup Asperitas heeft de New Energy Challenge 2018 van energiebedrijf Shell gewonnen. Het Haarlemse bedrijf wint krijgt daarmee een geldprijs van 100.000 euro van Shell. De startup levert een zogeheeten immersiekoelsysteem, waarmee het bedrijf de datacentrumindustrie hoopt te vergroenen. De New Energy Challenge lijkt voor Shell een marketingwijze te zijn om een groen imago uit te stralen. Critici noemen dergelijke uitingen ook weleens greenwashing. Een eerder deze week door Shell geörganiseerd duurzaamheidsfestival en een groen onderwijsproject dienen met dezelfde blik bekeken te worden. Shell is door zijn olie- en gasactiviteiten een grote veroorzaker van klimaatverandering – weinig duurzaam, dus.

5. Tesla verrast met winst in derde kwartaal

Van de greenwashing-capriolen van Shell dan nu over naar een écht duurzaam bedrijf: Tesla. Oprichter Elon Musk mag zich het afgelopen derde kwartaal dan flink in de nesten hebben gewerkt, voor Tesla bleek het een onverwacht sterk kwartaal. Het bedrijf maakte een winst van wel 312 miljoen dollar, terwijl dat een jaar geleden nog een verlies van 620 miljoen dollar was. De omzet van het elektrische auto-bedrijf bedroeg 6,8 miljard dollar. De winst lijkt te worden veroorzaakt door een op stoom zijnde productie van het Model 3.

6. Reiswebsite GoEuro haalt 150 miljoen op

De Berlijnse ticketwebsite voor reizen GoEuro haalt een investering op van wel 150 miljoen dollar: een opvallend hoog bedrag voor Europese maatstaven. De geldschieters zijn investeerders Kinnevik uit Zweden, Temasek uit Singapore en Hillhouse Capital uit China. GoEuro heeft met deze investering in totaal driehonderd miljoen dollar opgehaald. Volgens Bloomberg zou GoEuro bijna een miljard dollar waard zijn, waarmee het bedrijf dus nog net niet de unicorn-status heeft bereikt. Via GoEuro kunnen particulieren reizen zoeken en boeken met het vliegtuig, bussen en de trein. Het platform stelt 27 miljoen gebruikers per maand te hebben.

7. En dan dit: Tim Cook haalt uit naar concurrenten

Apple-ceo Tim Cook (foto: Getty) heeft in zijn speech op een Europese privacyconferentie in Brussel uitgehaald naar bedrijven die geld verdienen aan het onnodig verzamelen van gebruiksgegevens, zonder hierbij de namen ‘Google’ en ‘Facebook’ in de mond te nemen. Dat meldt onder meer blog iCulture. “Schurken en zelfs overheden hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen van gebruikers”, zei hij, om vervolgens zijn zorgen te uiten over de verspreiding van fake news op social media. Ook opvallend voor een ceo van een techbedrijf: Cook prees de Europese Unie vanwege de AVG-wet, die toeziet op de privacy van burgers.

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 25 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.