Op=Op Voordeelshop failliet; biologisch wordt minder duur

op = op voordeelshop

Ondernemersnieuws: faillissement Op=Op Voordeelshop, biologische producten minder duur dan voorheen en experiment onderkant arbeidsmarkt.

1. Experiment voor onderkant arbeidsmarkt naar Nederland

Een baan krijgen zonder een sollicitatiegesprek aan te gaan. Dat in de Verenigde Staten beproefde concept van Amerikaanse Greyston brengt Start Foundation uit Eindhoven nu naar Nederland. Dit project, open hiring geheten helpt mensen aan een baan die daar gewoonlijk niet snel aan komen, omdat ze bijvoorbeeld geen opleiding hebben genoten. Babywinkel MamaLoes uit Goirle, een onderneming met 130 medewerkers, zal als eerste partij mensen uit het programma aannemen. Het betreft een experiment en de partijen verwachten dat deelnemers erg gemotiveerd zullen zijn om te werken. Dit bleek in de VS het geval te zijn.

2. Nederland krijgt startup-diplomaat in Silicon Valley

We krijgen onze eigen startup-diplomaat in Silicon Valley. Dat meldt het Financieele Dagblad vanochtend op basis van een bekendmaking van minister Sigrid Kaag in Californië. De diplomaat zal vanuit het consulaat van San Francisco, geleid door Gerbert Kunst, Nederlandse startups in de Valley op weg helpen. De diplomaat wordt voor 2 jaar benoemd en werkt intensief samen met StartupDelta. In Singapore is al een succesvol experiment gedaan met een startup-diplomaat en naast San Francisco komen er op nog vijf plekken dergelijke diplomaten. Ook zal de diplomaat proberen venture capital gemakkelijker naar Nederlandse startups te laten vloeien. Tot slot wordt het programma Holland in the Valley, waarvoor Sprout eerder een videoreeks deed, nieuw leven ingeblazen.

3. Ruim 3 ton voor online uitgeversplatform

Uitgeversplatform Publishizer haalt 375.000 euro op bij financier Arches Capital. Dat maken beide bedrijven maandag bekend. Het platform zal het opgehaalde kapitaal gebruiken om uit te breiden. Via Publishizer kunnen schrijvers van wie het manuscript wordt afgewezen toch hun verhaal pitchen. Zijn genoeg particulieren bereid om geld te doneren, dan kan het boek alsnog worden uitgegeven. Auteurs hebben tot nu toe 73.000 boeken in de voorverkoop verkocht, claimt het bedrijf. Marc van der Heijden zal vanuit Arches Capital aanschuiven als bestuurder bij het platform.

4. Biologische producten worden goedkoper

Biologische producten worden steeds goedkoper, blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond. Betaalde je 5 jaar geleden nog twee keer zoveel voor biologische producten als voor niet-biologische, dat prijsverschil blijkt aanzienlijk gekrompen. De Consumentenbond keek naar 115 biologische levensmiddelen bij dertien supermarkten en vier biowinkels. Biologische producten kosten nu nog maar 75 procent van wat ze 5 jaar geleden kostten. Waarschijnlijk heeft dit te maken met meer vraag uit de markt, waardoor de kosten per product lager worden en dus ook de vraagprijs.

5. Faillissement Op=Op Voordeelshop

Budgetketen en oud-Challenger Op=Op Voordeelshop vraagt faillissement aan. De keten voor voordelige drogisterijproducten telt 130 eigen winkels met bijna 1.200 medewerkers. De keten is in 1997 opgericht door ondernemer Vincent Alkema en Jos Venema. Op=Op Voordeelshop groeide het afgelopen jaar juist hard, na een overname van Blokker- en Marskramer-winkels. De snelle groei blijkt de onderneming fataal te zijn geworden. Het zou volgens het persbericht “veel liquiditeit en aandacht en energie gevergd van de organisatie”. Tien franchisewinkels vallen niet onder het faillissement en kunnen dus gewoon doorgaan.

6. No deal waarschijnlijker en EU is er klaar voor

Een no deal-brexit wordt steeds waarschijnlijker, stelt de Europese Commissie maandag, en al is het niet wenselijk, de EU stelt “er klaar voor” te zijn. De Brexit-deadline is verschoven naar 12 april. De Britse premier Theresa May moet deze week nog voldoende steun bij het Lagerhuis verwerven voor haar Brexit-deal of duidelijkheid verschaffen over wat het Lagerhuis wél wil. Zo niet, dan lijkt het toch no deal te worden. Volgens de EU kan het vooral problemen opleveren voor kleine ondernemers die zakendoen met het VK en niet gewend zijn te handelen met een land dat niet in de EU zit. Zelf nog niets voorbereid? Stop dan met die yolo-houding en bereid je voor.

7. En dan dit: ING-topman pleit na witwasschandalen voor, zeer verdiend, hogere bonussen

ING-topman Ralph Hamers, je weet wel: die man die vorig jaar nog na publieke verontwaardiging zijn bonusverhoging met 50 procent naar 3 miljoen euro introk, waarop zijn bank later dat jaar in een gigantisch witwasschandaal belandde, waarna de integrale top spijt betuigde, maar gewoon deze maand opnieuw onder vuur kwam te liggen vanwege alwéér een witwasschandaal. Uitgerekend díe man pleit nu voor, jawel, soepelere bonusregels. In Nederland bedragen ze maar 20 procent van het salaris, elders in de EU 100 procent van het salaris. Hij doet het niet om zijn eigen kas te spekken – nee, joh – gewoon omdat er anders minder Brexit-banen naar Nederland komen. Ves-ti-gings-kli-maat! Dúúh. Wij stellen iets anders voor, Ralph: als jij jouw bonussen de komende jaren nou eens volledig doneert aan startupfondsen, dan creëert dat rentenierskapitaal van je óók banen.

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 26 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.