Oprichter Beslist.nl baalt van Google; ‘Reddit is 1,7 miljard waard’

Beslist.nl

Ondernemersnieuws: oprichter Beslist.nl baalt van Google, Reddit gewaardeerd op 1,7 miljard en 75 miljoen voor spin-offs technische universiteiten.

1. Oprichter Beslist.nl baalt van Google 

Kees Verpalen, oprichter van vergelijkingssite Beslist.nl, heeft het helemaal gehad met Google. Die heeft er met Google Shopping voor gezorgd dat Beslist.nl ongeveer de helft van zijn verkeer is kwijtgeraakt. Tegenover RTL Z vergelijkt Verpalen Google met een partij die onterecht voorrang krijgt op de snelweg. "Daar mag iedereen op rijden en voor iedereen zou hetzelfde tarief gelden.” Volgens The Financial Times hangt Google een boete van 1 miljard boven het hoofd vanwege machtsmisbruik met Shopping. 

2. ‘Reddit is 1,7 miljard waard’ 

Sociale nieuwswebsite Reddit is op zoek naar een investering van 150 miljoen dollar, weet Bloomberg. Daarmee zou het platform voor het delen van linkjes maar liefst 1,7 miljard waard zijn. Oprichters Steve Huffman en Alexis Ohanian (de man van Serena Williams) begonnen de website in 2005 als studenten. Een jaar later verkochten zij hun bedrijf aan uitgever Conde Nast, waarna zij in 2011 weer op eigen benen kwamen te staan. Onder meer Snoop Dogg, Marc Andreessen, Peter Thiel staken geld in de dienst. Om die investeringen terug te verdienen experimenteert Reddit driftig met advertenties en betaalde abonnementen. 

3. 75 miljoen voor technische spin-offs

Drie technische universiteiten en TNO starten een investeringsfonds (Innovation Industries) van 75 miljoen euro voor universitaire spin-offs. Het fonds investeert gemiddeld 5 miljoen euro per bedrijf, zegt initiatiefnemer Harm de Vries in het FD. Het meeste geld is afkomstig van pensioenfonds PME en het Europese Investeringsfonds. De universiteiten van Wageningen, Enschede en Eindhoven leggen ieder 1,5 miljoen in. TU Delft werkt wel met het fonds samen, maar bewaart zijn geld liever voor het RoboValley Investment Fund

4. Zorgsoftware voor 6 miljoen naar private equity  

Main Capital legt 6 miljoen euro op tafel voor een belang van 60 procent in Verklizan. Dat bedrijf uit Sliedrecht maakt software waarmee dagelijks ruim een miljoen mensen worden gemonitord op gezondheidskenmerken, waardoor ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Verklizan (omzet bijna 10 miljoen) heeft 60 werknemers, verspreid over kantoren in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje. Het bedrijf bedient ongeveer 300 klanten wereldwijd. Main Capital nam vorige week ook een meerderheid in het Woerdense Inergy.

5. 3D-printer drukt fietsbrug af  

Bouwbedrijf BAM is begonnen met de bouw van een fietsbrug uit een 3D-betonprinter, bericht Deingenieur.nl. Via de 8 meter lange brug kunnen fietsers over een paar maanden de Peelse Loop bij het Brabantse Gemert oversteken. Het is voor het eerst dat BAM de aan de TU Eindhoven ontwikkelde techniek toepast in een regulier project. 3D-printen maakt het gebruik van bekisting overbodig, terwijl de holle brug licht en efficiënt is. In de toekomst komt de printer ook naar de bouwplaats zelf, wat de bouwtijd aanzienlijk verkort. 

6. En dan dit: Huisbaas boos op ‘pannenkoek’ Victor Muller

Spyker-baas Victor Muller heeft ruzie met zijn huisbaas Jacques Walch, weet Quote. Die sterrenmakelaar regelde een kantoort voor Muller, nadat hij zijn onderkomen in Zeewolde moest ontruimen. “Dat kost hem 1000 euro per maand, maar zelfs dat weigert die pannenkoek te betalen”, aldus een kwade Walch. De makelaar stuurt Muller een advocaat op z’n dak, met de opdracht beslag te laten leggen. Ook voor die paar duizend euro wil Walch best naar de rechter, “want dit is gewoon schofterig gedrag!” 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 19 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl