Oprichter multimiljonair na overname door Ubisoft; Tesla Model 3 in februari naar Nederland

Ondernemersnieuws: hosting-koning Stijn Koster loopt binnen met overname door Ubisoft, Amerikaans investeringsfonds maakt 3 miljoen over naar Solease en Tesla Model 3 in februari naar Nederland.

1. Oprichter multimiljonair na overname door Ubisoft

Hostingaanbieder i3D.net wordt ingelijfd door de Franse gameontwikkelaar Ubisoft. De overname ter waarde van naar schatting 100 tot 250 miljoen euro maakt oprichter Stijn Koster (34) één klap multimiljonair, schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant. Het bedrijf uit Capelle aan den IJssel beschikt over tienduizenden servers waarmee wereldwijd wordt gegamed, maar waarmee bijvoorbeeld ook verkeerslichten en computers in de Rotterdamse haven in de lucht worden gehouden. Koster is niet van plan om vroegtijdig te gaan rentenieren, zegt hij desgevraagd. “Ik blijf gewoon lekker hier werken. Daarom heb ik mijn bedrijf niet al die jaren opgebouwd. Ik heb alleen iets meer mijn handen vrij om andere dingen te gaan doen.”

2. Amerikaanse investeerder steekt 3 miljoen in Solease

Zonnepanelenbedrijf Solease krijgt 3 miljoen euro van een Amerikaanse investeerder. Het groeigeld van het New Yorkse fonds Arosa Capital gebruikt Solease, dat zonnepanlen leaset, om te voldoen "aan de snelgroeiende vraag van Nederlandse woningbezitters en bedrijven naar huurpanelen". Investeerders, regionale energiefondsen en crowdfunders staken tot nu toe 17 miljoen in het bedrijf van Pierre Vermeulen en Roderick van Wisselingh. De ondernemers willen de komende 5 jaar in totaal 150.000 klanten van zonnepanelen voorzien. Voor de benodigde investering van 1 miljard euro gaat het bedrijf na crowdfunding op zoek naar banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere grote langetermijnbeleggers. 

3. Tesla laat Model 3 in februari los in Nederland

Kopers in Nederland (en de rest van Europa) die een Tesla Model 3 hebben gereserveerd kunnen hun auto vanaf februari afhalen, bijna drie jaar nadat de bolide werd gepresenteerd. De eerste batch auto's, die in Tilburg in elkaar worden geschroefd, bestaat enkel uit de twee duurste modellen (Long Range en Performance). Met prijskaartjes van respectievelijk 58.800 euro en 69.700 euro vallen die auto's deels onder de zogeheten Tesla-taks, waarbij de lage bijtelling van 4 procent voor elektrische auto's alleen geldt tot een bedrag van 50.000 euro. De Model 3 werd wereldwijd door zo'n 450.000 mensen gereserveerd (inclusief aanbetaling), een unicum in de autogeschiedenis.

4. Oprichter Spinnin’ Records koopt kantoorgebouw

Eelko van Kooten, die zijn muzieklabel Spinnin’ Records vorig jaar verkocht voor 100 miljoen euro, spendeert een deel van zijn exitopbrengst aan het opbouwen van een vastgoedportefeuille, blijkt uit een transactie waar Vastgoedmarkt over bericht. Van Kooten trekt 7,8 miljoen euro uit voor een 6700 vierkante meter groot kantoorgebouw in Hilversum, onderdeel van het Arena Park en pal naast het Europese hoofdkwartier van Nike. De ondernemer is in Hilversum geboren en getogen, zegt hij tegen Quote, “dus extra mooi dat ik dit pand bij de entree van mijn geboortestad heb kunnen kopen”. Van Kooten kondigt aan dat hij naast kantoren ook wil investeren in woningen. “Jullie gaan nog meer van me horen!'”  

5. Brabants bedrijf fokt 'Afrikaanse' kip met miljoenen van Bill Gates 

Het Brabantse dierenfokbedrijf Hendrix Genetics krijgt een subsidie van bijna 9 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation, deelt het bedrijf met het FD. Met het geld zet Hendrix Genetics, dat zelf een vergelijkbaar bedrag inlegt, een fokprogramma op voor kippen die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. Het project geeft de arme bevolking op het Afrikaanse platteland de mogelijkheid om op kleine schaal te handelen in eieren en kippen, zegt bestuursvoorzitter Thijs Hendrix. Het bedrijf verwacht op die manier enkele tienduizenden Afrikaanse boeren te kunnen voorzien van kippen.

6. En dan dit: Duitsland krijgt eerste wietaandeel

De beurs van Frankfurt krijgt er volgend jaar waarschijnlijk een wietaandeel bij, schrijft Reuters. Volgens ingewijden mikt de Australische producent van medicinale wiet Little Green Pharma op een Duitse beursgang in het tweede kwartaal van 2019. Behalve groeigeld ophalen gebruikt het bedrijf die beursgang om voet aan de grond te krijgen in Duitsland, een van de landen die de teugels op wietgebied laat vieren. De beursgang van Little Green Pharma is niet de eerste Europese wiet-IPO, die eer ging afgelopen oktober naar het Deense bedrijf StenoCare.

7. Quote van de dag:


Uit het nummer Mama’s Hoop – Lees hier meer over de muzikale ambities van Thijs Verheul

Tot zover de Sprout update van donderdag 6 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!