Oprichter Travelbird stopt; Tesla bouwt mega-accu in Utrecht

symen jansma

Ondernemersnieuws: medeoprichter van Travelbird Symen Jansma stopt als ceo, Tesla levert Powerpacks in Utrecht en 300 miljoen voor smartphone-startup.

1. Oprichter Travelbird stopt als ceo

Medeoprichter Symen Jansma stopt als ceo van Travelbird. Hij draagt het stokje over aan cfo Steven Klooster. "Mijn passie en kracht zit in het opbouwen van nieuwe bedrijven", zegt de 43-jarige ondernemer. "Steven is juist goed in het verder uitbouwen ervan". Travelbird moet "een wereldspeler van formaat worden", schrijft het bedrijf in een persbericht. "Vandaar dat er nieuwe stappen nodig zijn." Jansma blijft als grootaandeelhouder (ruim 37 %) naar goed gebruik betrokken bij het 7 jaar geleden door hem en Dennis Klompalberts (coo) opgerichte bedrijf.

2. Tesla bouwt energieopslag in Utrecht

Tesla levert in Utrecht voor het eerst in Nederland Powerpacks voor het grootschalig opslaan van energie, meldt laadpaalontwikkelaar en een van de initiatiefnemers LomboXnet aan het FD. De order waar ook de gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin en energieleverancier Scholt Energy aan meebetalen, heeft een waarde van 1 miljoen euro. De verzameling van ongeveer 8 industriële Tesla-accu’s levert stroom voor het opladen van elektrische auto’s met zonnestroom, op een groot parkeerterrein achter de Jaarbeurs. Met het opslaan van energie wordt overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen. 

3. 300 miljoen voor smartphone-startup

Android-bedenker Andy Rubin heeft zijn eerste smartphone amper onthuld, maar heeft nu alweer een feestmomentje: zijn smartphone-startup Essential krijgt een investering van 300 miljoen dollar, weet Bloomberg. De (tweede) investering stuwt de waardering van het piepjonge bedrijf richting unicorn-status (> 1 miljard dollar). Na de lancering van de telefoon - datum nog onbekend - moet blijken of Essential überhaupt een voet aan de grond kan krijgen tussen het geweld van Samsung, Apple en andere gevestigde namen in de smartphonemarkt.

4. Vastgoedbazin Maya Meijer-Bergmans verbouwt Paleis Soestdijk 

De kogel is door de kerk: de overheid verkoopt Paleis Soestdijk voor een schamele 1,7 miljoen euro aan vastgoedontwikkelaar MeyerBergman Erfgoed, die eerder ook de Westergasfabriek in Amsterdam herontwikkelde. Het familiebedrijf van Maya Meijer-Bergmans (73) investeert 31 miljoen euro om het voormalige onderkomen van prinses Juliana en prins Bernhard te transformeren in een "platform en etalage van innoverend en ondernemend Nederland". De geïnvesteerde miljoenen moeten behalve met betalende bezoekers worden terugverdiend met een hotel, horeca en 65 woningen. Een opknapbeurt is geen overbodige luxe

5. Aantal online kopers daalt 

Het aantal Nederlanders dat online winkelt is voor het eerst in jaren (met 1 procent) gedaald, blijkt uit kwartaalcijfers van brancheorganisatie Thuiswinkel.org. Groei is er wel op andere fronten: in het eerste kwartaal werd er voor 5,6 miljard euro uitgegeven bij webwinkels, verdeeld over ruim 44 miljoen aankopen. Daarmee groeide zowel het bedrag als het aantal online aankopen met 11 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Online kopers deden gemiddeld vier bestellingen, een jaar ervoor waren dat er 3,6. Het gemiddeld bestede bedrag steeg van 449 naar 502 euro.

6. En dan dit: betalingsmoraal blijft bedroevend

Amper 15 procent van de Nederlandse bedrijven betaalt zijn rekeningen altijd op tijd, meldt incassobureau Intrum Justitia. Het Europese gemiddelde ligt op 28 procent. "Slecht betaalgedrag is een hardnekkig fenomeen onder bedrijven", roept Intrum nog maar eens voor de bühne. Door late betalingen moeten bedrijven jaarlijks ruim 2 procent van hun omzet afschrijven. Ruim eenderde wordt erdoor opgezadeld met liquiditeitsproblemen. Eenvijfde van de bedrijven zou meer personeel in dienst nemen als zij sneller betaald zouden worden.

7. Quote van de dag:

Wij hebben ook een paar keer zijstappen genomen, Symen Jansma, Travelbird

Tot zover de Sprout update van vrijdag 9 juni. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl