Oprichters Vakantieveilingen scoren in Frankrijk; Finalisten pitchen om Challenger Award

Ondernemersnieuws: oprichters Vakantieveilingen krijgen funding voor Franse kopie, medisch boekingsplatform Solvo doet overname en finalisten van Sprout Challenger Award zijn bekend.

1. Swapfiets, IMA en 3D Hubs gaan voor de Challenger Award

Sprout heeft woensdag de finalisten van de Sprout Challenger Award 2018 bekendgemaakt. Swapfiets, IMA (Influencer Marketing Agency) en 3D Hubs strijden donderdagavond tijdens het Challengerdiner om de prijs voor de meest uitdagende ondernemer van Nederland. De jury die de winnaar zal aanwijzen, bestaat uit Adriaan Mol (Mollie, Messagebird), Marco Aarnink (Print.com en ex-Drukwerkdeal), Gies Alberts (SciSports, Challenger van 2017), Erik de Heer (EY) en Constance Scholten (Slingshot Ventures). 

2. Oprichters Vakantieveilingen halen geld op voor Franse kopie

Loisirs Enchères, de Franse variant op Vakantieveilingen opgezet door diens medeoprichters Dirk Jan Koekkoek en Michael van Beers, heeft 4 miljoen opgehaald. Dat geld is nodig om ‘le eBay du voyage’ sneller te ontwikkelen en laten groeien om zo marktleider in de wereld van de vakantie- en vrijetijdsveilingen te worden. Loisirs Enchères is in 2014 opgericht (nadat Koekkoek en Van Beers het voorbeeld aan John de Mols Talpa hadden verkocht) en heeft binnen vier jaar meer dan 650.000 actieve leden, die kunnen kiezen uit aanbiedingen van ruim 1200 partners in en rond Parijs en Bordeaux. 

3. Medisch boekingsplatform Solvo koopt eHealth88

Medisch boekingsplatform Solvo neemt eHealth88 over, het bedrijf waarmee Martine Rooth (foto) de marketing, webdevelopment en mobiele applciaties verzorgt voor zorgpraktijken en gezondheidscentra. Koper Marijn Pijnenborg, de serial ondernemer en investeerder achter Solvo die eerder onder meer actief was met Funda en Auto.nl, stelt dat haar bedrijf met de overname dichterbij de zorgverlener komt te staan. Oprichtster van eHealth88 Martine Rooth wordt na de overname ceo van de combinatie. Die bestaat nu uit infosites als gezondheidsplein.nl, dokterdokter.nl en ziekenhuis.nl. en een communicatiebureau. RTL Ventures is na twee investeringen een grote minderheidsaandeelhouder in Solvo.

4. B.Amsterdam breidt uit met Smart City Hub

B.Amsterdam gaat weer fors uitbreiden. Dit keer heeft de startupfabriek 24.000 vierkante meter in de aanbieding, voor bedrijven die zoeken naar ruimte voor montage, opslag en distributie vlakbij het centrum van Amsterdam. Onder de fraaie naam B. Smart City Hub mikken Ricardo van Loenen en zijn medeoprichters op (sustainable) ondernemers in de logistiek, water, afval, energie, opslag, food en mobiliteit. De enorme loods naast B.Amsterdam was de afgelopen jaren nog in gebruik bij PostNL en gaat vanaf 1 januari 2019 in de verhuur. In totaal heeft B.Amsterdam nu 64.000 meter in beheer.

5. Ondernemers wachten met verkoop bedrijf

Ondernemers stellen de verkoop van hun bedrijf steeds vaker uit, om nog even de economische opleving mee te pikken. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van bedrijvenmakelaar Marktlink onder Nederlandse mkb’ers. De bereidheid van ondernemers om hun bedrijf van de hand te doen is sinds 2016 gehalveerd. Toen liet nog 20 procent weten open te staan voor verkoop binnen twee jaar, nu is dat 10 procent.

6. En dan dit: Black Friday-actie Burger King is made in Holland

Burger King wil van de Black Friday-week profiteren en geeft daarvoor gratis Whoppers weg. Zijn klanten kunnen daarvoor sparen via aankopen bij webshops, maar opmerkelijk aan deze whopper shopper actie is dat hij een Oranje tintje heeft: het Nederlandse Relevant Rewarding zette samen met een Duits reclamebureau voor Burger King de actiesite op, waarmee 1400 Amerikaanse webshops de kortingsbonnen kunnen inzetten. Met 23.000 burgertenten en een omzet van 27 miljard is Burger King een mooie klant voor het bedrijf van Koen van der Veer, die tot nu toe onder meer Randstad en de VVV bediende met zijn cashback-platform.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 22 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.