Opvallende doorstart WakaWaka; eerste Tour de France blockchain-poule

Camille van Gestel, Maurits Groen, WakaWaka

Ondernemersnieuws: WakaWaka gered van definitieve ondergang, Nederlandse startup met ICO binnen 9 dagen vier miljoen waard en eerste blockchain-poule voor Tour de France.

1. Doorstart voor WakaWaka, geldschieters krijgen aflossing terug

Het ter ziel gegane WakaWaka maakt een doorstart. De merknaam, voorraden en verplichtingen tot terugbetalingen door crowdfunding van de duurzame zaklampenproducent worden overgenomen door TSM Business School. Oprichters Maurits Groen en Camille van Gestel zijn nauw betrokken bij de doorstart, maar of ze een rol gaan spelen in de nieuwe vennootschap die het opleidingsinstituut opricht, is niet bekend. "We zijn blij met de financiële steun die we bij de doorstart hebben gekregen van voormalig aandeelhouders, Stichting Flowfund van Fred Matser en 2dehands-oprichter Michiel van Deursen ", aldus Groen. Bovendien krijgen crowdfunders die nog een aflossing tegoed hadden op hun lening aan WakaWaka via GeldvoorElkaar en OnePlanetCrowd, deze terug.  

2. Nederlandse startup met ICO binnen 9 dagen vier miljoen waard

Het fintech-bedrijf RevenYOU.io heeft in hun 'pre-ICO-fase' binnen negen dagen ruim 550.000 euro aan investeringen opgehaald, wat de Nederlandse startup al op een marktwaarde van vier miljoen brengt. De AI-beleggings-app RevenYOU is een open-source platform waar beleggers en particulieren elkaar kunnen vinden, zonder tussenkomst van banken of andere financiële instellingen. Oprichters Colin Groos, Michiel Stokman en Stefan Beijen ontbreekt het niet aan lef: over een half jaar zal het bedrijf 35 miljoen waard zijn via de ICO, belooft het trio. Dit moet behaald worden door investeerders die nog instappen en uit de verkoop van de YOUtokens.

3. Gelderland meest ondernemende regio in Europa

De provincie Gelderland is gekozen tot de meest ondernemende regio van de Europese Unie door het Europees Comité van de Regio's. Samen met Asturië (Spanje) en Thessalië (Griekenland) mag Gelderland zich volgend jaar European Entrepeneurial Region (EER) van het jaar noemen. De grootste provincie van ons land viel vooral in de prijzen vanwege haar duurzame innovatieklimaat en ondersteuning aan startups. "Uniek daarin is de Groeiversneller, waarmee we via ontwikkelingsmaatschappij OostNL investeren in duurzaam ondernemerschap", zegt gedputeerde Michiel Scheffer.

4. Schuld van 4,4 miljoen voor Athleteshop

Atheleteshop, dat maandag kopje onder ging, heeft een totale schuldenlast van 4,4 miljoen euro, schrijft curator P.T. Bakker van BENK Advocaten. Het bedrijf van voormalig schaatser Yuri Solinger heeft over vorig jaar een omzet van 23,5 miljoen netto gedraaid, met een verlies van 3,6 miljoen euro. Over de periode tot het faillissement in 2018 is 6,6 miljoen omgezet, met een verlies van 2,2 miljoen. De curator heeft nog wel een behoorlijke voorraad aangetroffen, maar is niet van de plan om de website weer in de lucht te laten. Volgens hem is de kans klein dat een klant nog een bestelling geleverd krijgt.

5. Picnic start proef met opslag energie in bezorgwagentjes

Picnic gaat in de gemeente Rotterdam een eigen smart grid ontwikkelen, een energienetwerk dat vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afstemt. De proef is de grootste ooit: 160 autootjes zullen samen een netwerk vormen. De elektrische bezorgwagentjes worden uitgerust met slimme accu's die energie opslaan wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig is en deze afgeven als het net daaraan behoefte heeft. "De rijksoverheid steunt dit project vanwege het innovatieve karakter en de voorlopersrol die Nederland kan spelen in het ontwikkelen van de technologie", aldus projectmanager Amy Klein van Picnic.

6. En dan dit: eerste blockchain-poule voor Tour de France

Aangezien er tegenwoordig een blockchain-variant is voor bijna alles, waarom dan geen blockchain-sportpoule? Dat is precies wat startup diip Blockchain heeft gedaan voor de Tour de France. De winnaar van de Blockchain Tourpoule ontvangt de hoofdprijs van 1 Ethereum. "Het voordeel is dat je niet hoeft te vertrouwen op een bedrijf om een objectieve winnaar te kiezen", zegt Thomas de Wolf van diip. "Ook is de kans erg klein dat er ingebroken wordt of dat er persoonsgegevens doorverkocht worden. Toch was het voornaamste doel van deze blockchain-toepassing om te laten zien wat er mogelijk is met blockchain-technologie."

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 6 juli. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.