Oscar Kneppers stopt bij Rockstart; WeWork doet vlees in de ban

Oscar Kneppers

Ondernemersnieuws: Oscar Kneppers zwaait af bij Rockstart, Bas Rasker (Axivate Capital, Zoover) koopt zes restaurants en WeWork schrapt vlees voor medewerkers.

1. Oscar Kneppers weg bij Rockstart 

Oscar Kneppers zwaait af bij Rockstart, de startup-broedplaats die hij 7 jaar geleden oprichtte. “Ik viel in herhaling en stormde af op een hypermidlifecrisis”, vertelt hij aan het FD. Rockstart was de afgelopen zeven jaar de springplank voor - en nam belangen in - 138 startups, waaronder Peerby, 3DHubs, Wercker en Owlin. De helft van die groep is nog actief. Om ondernemers in opkomende landen te helpen, sloeg Rockstart (omzet 4 á 5 miljoen) onder Kneppers zijn vleugels uit naar Nepal, Myanmar en Colombia. “Volgend jaar ga ik weer nadenken over een nieuw bedrijf”, kondigt de 52-jarige ondernemer alvast aan.

Luister ook: 'Ik heb de afgelopen jaren te veel tijd verspild aan de zoveelste app'

2. Bas Rasker koopt zes restaurants 

Bas Rasker, als ondernemer bekend van onder meer Eliza was here, Zoover en Weeronline, heeft in zijn rol als horecatycoon een nieuwe slag geslagen in Utrecht. De ondernemer en investeerder achter Axivate Capital koopt in één klap zes restaurants in de Drieharingstraat. Rasker mocht zich als nieuwe eigenaar van stadskasteel Oudaen sinds vorig jaar al kasteelheer noemen. Hij is in de Domstad ook eigenaar van een ander restaurant op de Oudegracht. “Ik wil graag meerdere horecazaken in Utrecht om voldoende synergie te hebben”, zegt Rasker tegen Duic.nl. Rasker heeft daarnaast restaurants in Bilthoven en het Franse Val Thorens.

3. Randstad investeert in concurrent Magnet.me

Randstad investeert (samen met vier andere partijen) 11 miljoen dollar in Goodwall, een Zwitserse startup die studenten en pas afgestudeerden koppelt aan bedrijven. Het in 2014 opgerichte Goodwall richt zich op 14- tot 24-jarigen en claimt momenteel 1 miljoen leden in tientallen landen te hebben. De startup is een sociaal netwerk voor jongeren, maar verdient geld aan bedrijven die op zoek zijn naar talent en betalen om zich op het platform te kunnen profileren. Qua model is de startup vergelijkbaar met Magnet.me, de Rotterdamse ‘LinkedIn’ voor studenten. Goodwall is de dertiende investering van Randstad Innovatie Fund, waarmee de Nederlandse uitzender investeert in HR-tech. 

4. Belastingdienst haalt BSN-deadline zzp'ers niet 

Het lukt de Belastingdienst niet om voor 1 januari 2019 het burgerservicenummer uit het btw-nummer van zzp’ers te halen, schrijft staatssecretaris Snel in een brief aan de Tweede Kamer. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de fiscus de privacywet overtreedt, aangezien zzp’ers hun btw-nummer op hun website en facturen moeten vermelden. Een BSN kan worden gebruikt voor identiteitsfraude, zoals een auto huren en daarmee schade veroorzaken. Snel gaat met de AP in gesprek over een overgangsperiode. Het doel is een systeem waarbij ondernemers een nieuw, extern btw-nummer krijgen, waarna de Belastingdienst het oude nummer voortaan alleen nog intern gebruikt.  

5. Loonkloof groeit

Inkomens van topbestuurders stijgen, waardoor de loonkloof tussen de top en de werkvloer groeit, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Volkskrant naar topinkomens. De krant nam de beloning van de top van 111 toonaangevende bedrijven en instellingen onder de loep. Die bestuurders verdienden vorig jaar 4,2 procent meer dan het jaar daarvoor: 757.000 euro tegenover 789.000 euro. De loonkloof is het grootst bij Unilever, waar topman Paul Polman 287 keer zoveel verdient als de gemiddelde werknemer. Het hoogste inkomen is voor de Amerikaanse topvrouw van Wolters Kluwer, Nancy McKinstry, die vorig jaar 14,5 miljoen euro opstreek.

6. En dan dit: WeWork doet vlees in de ban 

De zesduizend medewerkers van WeWork kunnen voortaan fluiten naar hun vlees. Dat blijkt uit een bericht dat medeoprichter Miguel McKelvey naar zijn medewerkers heeft gestuurd, waar Bloomberg de hand op legde. De op 20 miljard dollar gewaardeerde werkplekkenverhuurder vergoedt vanaf nu geen maaltijden met vlees meer, net zo min als vlees op events. “Nieuw onderzoek toont aan dat het vermijden van vlees één de belangrijkste dingen is die iemand kan doen om diens persoonlijke milieu-impact te verkleinen, zelfs meer dan overstappen naar een hybride-auto”, schrijft McKelvey, die het nieuws bevestigt op Instagram:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 16 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!