Overheid waarschuwt bedrijven voor China; YouTube-ondernemer is beste zzp’er van Nederland

Ondernemersnieuws: Bedrijven die naar China afreizen moeten deze week extra waakzaam zijn op cybercriminaliteit, Britt van Smeerdijk is de beste freelancer van Nederland en Jobbird komt naar de Amsterdamse grachten.

1. BuZa aan bedrijven: pas op in China

De 165 Nederlandse bedrijven die deze week op handelsmissie gaan naar China doen er goed aan enkel lege laptops en telefoons mee te nemen, waarschuwt het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). De Volkskrant schrijft maandag op basis van een anonieme bron dat de vrees bestaat dat hun apparatuur van afstand leeggetrokken of overgenomen wordt. “De Chinese overheid zal alles over u en uw bedrijf of organisatie willen weten”, zou BuZa aan de deelnemers hebben geschreven. “U kunt er dus van uitgaan dat alle computers en telefoons die China binnenkomen continu worden gemonitord om deze informatie te verkrijgen.” De waarschuwing zou inmiddels ook gelden voor Rusland, Iran en mogelijk Turkije.

Lees ook: Betaalsysteem Alipay lijkt op de nachtmerrie van George Orwell

2. YouTube-ondernemer uitgeroepen tot beste freelancer

Britt van Smeerdijk is zaterdag uitgeroepen tot de beste zzp’er van Nederland. Dit tijdens de Dag van de ZZP’er in Amersfoort, die dit jaar voor de vijfde keer plaatsvond. Van Smeerdijk beheert met haar onderneming Booming Productions YouTube-kanalen voor bedrijven. Ze heeft grote klanten als NOC*NSF, Beachmasters, Heineken en Makro. De ondernemer heeft het winnen van de wedstrijd te danken aan haar businessrichting online video. “Britt van Smeerdijk pakt haar kans op ondernemersgebied en weet haar mogelijkheden te verzilveren”, aldus de jury in een persverklaring.

3. Jobbird verruilt Gooi voor Mokumse allure

Vacaturewebsite Jobbird verhuist zijn kantoor in het Gooise Laren naar een stad waar je toch weleens wat over leest de laatste tijd: Amsterdam. Vanuit een groter kantoor aan de keizersgracht wil ondernemer Jan-Peter Cruiming beter kunnen werken aan Europese groei. Het team wordt uitgebreid van acht naar veertig medewerkers, stelt hij maandag aan zakenblad Emerce. De financiële staat van zijn bedrijf moet uiteindelijk groeien van 10 miljoen euro omzet naar - komt ‘ie - 140 miljoen euro. Om dat te laten slagen, wil Cruiming uiteindelijk verder kijken dan Europa. Op dit moment staan er 160.000 vacatures op Jobbird.

4. Funding Circle krijgt akkoord overheid voor krediet

Het Britse online leenplatform Funding Circle mag van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in ons land borgstellingskredieten inzetten. Dit houdt in dat het ministerie deels garant staat voor bedrijven die een lening willen afsluiten. Het gaat hier om leningen met een hoger risico dan normaal. Funding Circle stelt dat het bedrijf nu meer mkb’ers toegang kan bieden tot financiering. Funding Circle werd opgericht in 2010 en heeft sindsdien 40.000 bedrijven voorzien van kapitaal. Het bedrijf is naast het Verenigd Koninkrijk en Nederland actief in Duitsland en de Verenigde Staten.

5. Loon naar werken in Nederland

Nederlandse bedrijven keren hun werknemers gemiddels genomen het op vijf na hoogste salaris uit van ondernemingen uit alle EU-landen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Nederlandse werknemers cashen een gemiddeld brutosalaris van 34,80 euro per uur. Ons land wordt links alleen ingehaald door België, Luxemburg, Zweden, Frankrijk en koploper Denemarken. In Denemarken verdienen werknemers gemiddeld genomen 42,50 euro per uur. Bulgarije is hekkensluiter met een gemiddeld brutosalaris van 4,90 euro per uur.

6. En dan dit: deelauto’s in België gewild object voor joyriding

Deelautobedrijf Poppy heeft zaterdag in Antwerpen last gehad van een zware crash door een van zijn auto’s. Het gaat om de tweede crash in 2 maanden tijd. De bestuurder reed met hoge snelheid door rood licht, maakte een salto in de lucht en botste tegen een andere auto aan. Na de crash klommen de inzittenden uit de auto en renden weg. Het zou mogelijk gaan om een joyride, waarbij de bestuurders zich bovendien hebben geregistreerd als iemand anders. Ceo Alexander Van Laer betreurt dit in Belgische media en stelt aan een oplossing te werken om zijn systeem “waterdicht” te krijgen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 10 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.