Peak Capital start Europees fonds; Palmolievrije margarine daagt Unilever uit à la Tony's Chocolonely

Ondernemersnieuws: Peak Capital lanceert Europees startupfonds, ondernemer komt met palmolievrije ‘Tony Chocoloney’ onder de margarines en Airbus gaat all the way met 3D-printer van Additive Industries.

1. Peak Capital komt met startupfonds van 66 miljoen

De Nederlandse venture capitalist Peak Capital komt met een nieuw startupfonds: A jump to new Heights. Het Europese fonds bevat 66 miljoen euro, bestemd voor deelnemingen in online marktplaatsen, platform- en SaaS-bedrijven, vertelt mede-oprichter en partner Johan van Mil aan Sprout. Hij mikt op investeringen van gemiddeld 3,3 miljoen euro, verdeeld over seed- A- en zelfs B-rondes van 6 tot 10 miljoen euro. Dit is nieuw voor Peak Capital: bij vorige fondsen was er voor vervolginvesteringen beperkter kapitaal beschikbaar.

Lees ook: Peak Capital lanceert startupfonds van 66 miljoen

2. Failliet Koopjedeal.nl laat 5,5 miljoen euro schuld achter

Aanbiedingensite Koopjedeal.nl laat een schuld van minimaal 5,5 miljoen euro achter, blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Victor Kruit. Ruim tweeduizend schuldeisers hebben ruim 5 miljoen euro tegoed, de Belastingdienst en het UWV lopen ook tonnen mis doordat de boedel weinig meer bevat dan de 3 ton die Dekbed Discounter betaalde voor de overname aan de curator. Koopjedeal leed vorig jaar een verlies van 1,4 miljoen euro bij een omzet van ruim 24 miljoen euro. Sinds 2015 was er sprake van een negatief eigen vermogen dat steeds verder opliep. Ging het 4 jaar terug nog om zo’n 383 duizend euro, vorig jaar was dat bijna 3 miljoen euro.

3. Airbus start serieproductie met Eindhovense 3D printers

Airbus, een prominente klant van de Brabantse 3D-printfabriek en Sprout-challenger Additive Industries, gaat opschalen naar serieproductie met behulp van de metaalprinters. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De vliegtuigbouwer test al sinds maart 2016 in München met de machine van Additive Industries. Voor de serieproductie van gecertificeerde onderdelen gaan de Duitsers met hun leverancier samenwerken in Bristol. Additive Industries heeft daar een vestiging op een campus voor de luchtvaartindustrie.

4 Nieuw werkbedrijf Zutphen werkt niet

Het nieuwe werkbedrijf GelreWerkt! in Zutphen bestaat amper 3 maanden, maar nu al is duidelijk dat het niet werkt. De gemeente had alles op het gebied van werk in de stichting ondergebracht, maar dat blijkt “een weeffout”, vertelde wethouder Laura Werger deze week aan de gemeenteraad. Wat er niet werkt? Het formele werkgeverschap voor mensen in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en het aangaan van werktrajecten met mensen in de Participatiewet mag niet aan de stichting worden uitbesteed. Ook komt het werkbedrijf in de problemen met de vorig jaar ingevoerde privacywet. Het gevolg is dat bepaalde taken van het werkbedrijf nu via de gemeente moeten lopen, waardoor GelreWerkt! bepaald niet sneller en efficiënter is.

5. Ondernemer komt met de ‘Tony Chocolonely’ onder de margarines

Reclameman Marcel van Wing gaat na de zomer Unilever uitdagen met een palmolievrije margarine: The Flower Farm. Van Wing wil er een Tony Chocolonely-achtig merk van maken, dat op een ludieke manier laat zien hoe margarine duurzamer kan. Het spul bestaat meestal voor 30 tot 40 procent uit palmolie, waarvan de productie ten koste gaat van nogal wat regenwoud. Van Wing gebruikt als alternatief Shea-boter, gewonnen uit Karité-bomen. Dat is duurder, maar desondanks weet Flower Farm de prijs op 1,49 te houden – een stuk minder dan palmolievrije margarines van bijvoorbeeld Becel. Van Wing belooft ook andere productcategorieën palmolievrij te gaan maken. 

6. En dan dit: Tom van MKB Brandstof mag dokken aan TomTom

MKB Brandstof, de tankpas voor ondernemers die ooit radioluisteraars horendol maakte met Tom de Ridder en vervolgens zijn naam wijzigde in Tom, is veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding voor schending van de merkrechten van TomTom. Het navigatiebedrijf denkt dat het om een “substantieel” bedrag zal gaan, meldt het Financieele Dagblad op basis van een vonnis van de Haagse rechtbank. MKB Brandstof zegt in beroep te gaan. MKB Brandstof noemde zichzelf vanaf juni 2016 9 maanden lang Tom, na overleg met TomTom. Dat dacht dat het alleen om een ‘Tom’-logo ging voor niet-concurrerende producten en stapte naar de rechter.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 15 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!