Pensioen zzp'ers te krap; schillenboer (22) krijgt hulp van corporates

Ondernemersnieuws: gemiddelde zzp'er haalt goed pensioen niet, 22-jarige schillenboer krijgt hulp van corporates en Amazon aast op Slack. 

1. Pensioen zzp'er te krap

43 procent van de zzp’ers heeft op zijn oude dag een pensioen van minder dan 70 procent van zijn bruto-inkomen, vergeleken met 31 procent van de werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek onder werkenden en zelfstandigen van de Universiteit Leiden, waar onder meer de Telegraaf over bericht. Bij de midden- en hogere inkomens haalt meer dan de helft van de zzp’ers de als ‘toereikend’ beschouwde grens van 70 procent niet. Zij leveren bij hun pensioen vaak de helft van hun inkomen in.
Lees ook: Zzp'ers die geen belasting betalen? Een koopje voor de overheid zul je bedoelen

2. 22-jarige schillenboer krijgt hulp van corporates 

De 22-jarige Sytze van Stempvoort wil de schillenboer van de 21ste eeuw worden, schrijft Business Insider. Met PeelPioneers zet hij zijn tanden in de 250 miljoen kilo citrusschillen die in Nederland jaarlijks in de afvalbak verdwijnen. De scheikundige bedacht een manier om die schillen te verwerken tot grondstof verpakkingen en cosmetica. Van Stempvoort krijgt hulp van Van Gansewinkel, NS, DSM en Akzo Nobel. Als het goed is, is PeelPioneers volgend jaar 'volledig operationeel', en kan er op grote schaal schillen worden verwerkt. 

3. Inval bij 'duurste kledingwinkel'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ruim 100 kledingstukken in beslag genomen bij 'de duurste kledingwinkel van Nederland', modezaak Karmaloog in Amsterdam. Die zou zijn gemaakt van leer van beschermde dieren: krokodillen, pythons en anaconda's. Tegen eigenaren Nezir Yozgat en Racho Bajadjan is proces-verbaal opgemaakt voor de overtreding van de Wet natuurbescherming. Zij openden hun winkel eerder dit jaar als ‘de meest dure en exclusieve kledingboetiek van Nederland’, met jassen van 120.000 euro en schoenen van 38.000 euro. 

4. 'Amazon wil Slack'

Amazon heeft 9 miljard dollar over om zakelijke chatroom Slack in te lijven, schrijft Bloomberg. Dat lijkt aardig aan de prijs, aangezien het bedrijf van Stewart Butterfield op basis van een nieuwe investeringsronde van 500 miljoen wordt geschat op een waarde van 5 miljard. Maar Amazon (nog zonder chatdienst) is niet de enige die bij Butterfield op de deur klopt. Ook potentiële kopers Microsoft, Google en Salesforce zouden de prijs opdrijven. Slack claimt 5 miljoen dagelijks actieve gebruikers, van wie 1,5 miljoen betaald.

5. Meer verlies, meer omzet voor Spotify

Spotify heeft zijn (operationele) verlies het afgelopen jaar opgekrikt naar 349 miljoen euro, meldt de Zweedse muziekstreamer in een update. In 2015 was dat bedrag nog -236 miljoen euro. Die oplopende verliezen schrijft de dienst van Daniel Ek en Martin Lorentzon toe aan 'substantiële investeringen' op het gebied van productontwikkeling, internationale groei en het aannemen van mensen. Maar het goede nieuws mag er ook zijn: de omzet steeg van 1,93 miljard naar 2,93 miljard euro, afkomstig van 50 miljoen betalende gebruikers. 

6. En dan dit: Zuckerberg helpt leraren aan een huis 

Mark Zuckerberg trekt 5 miljoen dollar uit om 60 leraren in het peperdure Silicon Valley aan een huis te helpen. Zuckerbergs goededoelenstichting heeft daarvoor een nieuwe tak opgetuigt die leraren de vereiste aanbetaling van 20 procent voorschiet. Eventuele winst wordt opnieuw geïnvesteerd in leraren die een huis zoeken. De selectiecriteria zijn niet geheel belangeloos: het geld is bedoeld voor leraren die lesgeven op een drietal scholen in de omgeving van Facebook HQ.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 16 juni. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl