Picnic maakt minder omzet dan verwacht; RotterZwam-ondernemer wraakt Essent

Michiel Muller

Ondernemersnieuws: Michiel Muller schroeft omzetverwachting bij, popsterren zijn pro-TicketSwap en RotterZwam-oprichter Siemen Cox krijgt gelijk bij onklantgericht Essent.

1. Michiel Muller verlaagt omzetverwachting Picnic

Ging Picnic-oprichter Michiel Muller begin dit jaar nog uit van een omzet van 300 miljoen euro voor 2018, nu het jaar bijna voorbij is, blijkt hij er toch anders over te denken. In een video van een optreden op een Londens ondernemerscongres stelt Muller rekening te houden met “meer dan 200 miljoen”. De video dateert al van eind vorige maand, maar het nieuwtje werd nu pas gesignaleerd door diverse media. De online supermarkt breidde dit jaar razendsnel uit en is in meer dan zestig Nederlandse en Duitse steden actief. Deze inzet op hypergrowth blijkt echter niet voldoende om de aanvankelijke omzetverwachting van Muller waar te maken.

2. Muzikanten pleiten tegen woekerhandel concertkaartjes

Concertkaartjes die als aandelen worden opgekocht, om vervolgens voor honderden euro’s extra doorvermarkt te worden aan fans. Nederlandse popsterren zoals Blaudzun, Guus Meeuwis en Tim Knol zijn er helemaal klaar mee en overhandigden maandag een manifest tegen deze “woekerhandel” aan de regering. Als alternatief wijzen ze op onder meer Ticketswap. Kaartwebsite Ticketmaster stopte deze zomer al met doorverkoopsite Seatwave, maar duidelijke regelgeving ontbreekt nog in Nederland. De regering meent voorlopig dat zoiets niet te reguleren is. Het initiatief komt van SP-kamerlid Peter Kwint, die zelf ook geregeld in de concertzaal te vinden is. 

3. Netflix geeft Nederlandse streamingmarkt impuls

Disrupter à la lettre Netflix doet goede zaken in Nederland. Het streamingbedrijf voor films en series harkt 12 procent binnen van alle uitgaven van Nederlandse consumenten aan tv- en videodiensten. Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper maandag. Qua consumentenomzet laat het daarmee alleen Ziggo en KPN voor zich. Gezamenlijk zijn de drie aanbieders goed voor 85 procent van de omzet. Maar liefst 25 andere aanbieders strijden om de overige 15 procent. Streamingpartijen zijn goed voor 16 procent van alle Nederlandse consumentenuitgaven in video en tv, hetgeen anderhalf jaar geleden nog 11 procent bedroeg.

4. Solvo neemt eHealth88 over

Zorgplatform Solvo neemt branchegenoot eHealth88 over. eHealth88 is een communicatiebureau voor patiëntgerichte zorg, dat wordt geleid door ondernemer Martine Rooth. Zij richtte het bedrijf in 2014 op. De Solvo Groep is van serie-ondernemer Marijn Pijnenborg, die ook achter woningplatform Funda en autoplatform Auto.nl zit. Zijn platform en overgenomen websites hebben een bereik van 6 miljoen bezoekers per maand. Volgens Rooth leidt de samenwerking tot meer “slagkracht in bereik, expertise en middelen”. Hoeveel er met de deal gemoeid gaat, maken de partijen niet bekend.

5. Zwaags medtech-bedrijf voor miljoenen aan obligaties

Het Zwaagse medech-bedrijf RR Mechatronics geeft tot 3,5 miljoen euro aan obligaties uit. De ontwikkelaar van instrumenten voor bloeddiagnostiek doet dit via de NPEX-effectenbeurs, waar beleggers zich kunnen inschrijven op een 5-jarige achtergestelde lening. Jaarlijks ontvangen zij 8 procent rente over hun lening. Het bedrijf wil met de obligatielening zijn snelle groei bekostigen. Als doodgewone stervelingen staan we er niet zo bij stil, maar de vraag naar diagnostische meet- en analyseapparatuur van bloed zal de komende jaren sterk groeien. Althans, dat meent het Zwaagse bedrijf, dat er dit jaar in ieder geval een omzet van 12 miljoen euro mee draait.

6. Amsterdamse investeerder stapt in Wonderkind

Recruitment-uitdager Wonderkind hengelt met Airbridge Equity Partners (AEP) een nieuwe aandeelhouder binnen. De Amsterdamse investeerder neemt een minderheidsbelang in het bedrijf van ondernemer Lars Wetemans. Hoe groot dit percentage precies is en welk bedrag ermee gemoeid gaat, wil Wetemans maandag niet aan Sprout vertellen. Wonderkind brengt vacatures met slimme technologie onder de aandacht van mensen die niet direct op zoek zijn naar nieuw werk. Onlangs opende het bedrijf aan kantoor in Berlijn. AEP stelt Wonderkind bij zijn internationale ambities te willen helpen. Wonderkind verwacht dit jaar 8 miljoen euro omzet te maken.

7. En dan dit: RotterZwam-ondernemer jaagt fossiele corporate in de gordijnen

RotterZwam-oprichter Siemen Cox publiceerde enkele dagen terug een vernietigend stuk over energiereus Essent op LinkedIn. Cox’ vrouw zou zijn opgelicht door een medewerker om over te stappen van het duurzame GreenChoice naar fossiele reus Essent. De zakelijke contacten van de groene reus zouden onder Essent vallen, vertelde een callcentermedewerker zijn vrouw, waarop die overstapte. De bewering bleek niet te kloppen, maar Cox zat wel aan een nieuw contract vast. Hij liet het er echter niet bij zitten en publiceerde een open brief op LinkedIn met daarin al zijn kritiek op de energiecorporate. Nadat Sprout deze brief maandag ook nog eens op onze website publiceerde, kwam Essent met een verklaring waarin het bedrijf stelt nog eens goed orde op zaken te stellen. Cox meldt aan Sprout dat hij in ieder geval van zijn contract af is. “Maar het is het mooiste als dit gedrag stopt”, aldus de ondernemer.

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 20 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.