Picnic naar Amsterdam; zzp-wet tot 2020 in de ijskast

Ondernemersnieuws: Picnic naar Amsterdam, zzp-wet tot zeker 2020 opgeschort en Allsafe neemt bandenwisselaar Bandenthuis.nl over. 

1. Picnic naar Amsterdam

Drie jaar na de start rolt Picnic zijn boodschappendienst uit naar Amsterdam. De dienst van Michiel Muller, Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys werd al actief in onder meer Amersfoort, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. “Het heeft inderdaad wat tijd gekost om ook in de hoofdstad een goede infrastructuur en organisatie op te tuigen, maar we zijn er nu klaar voor”, zegt Beckers tegen Distrifood. De challenger stuurt zijn elektrische bezorgwagentjes in maart op pad, in eerste instantie alleen in de wijken Watergraafsmeer, Rivierenbuurt, de Pijp en Bijlmermeer. Om ook Amsterdam te kunnen bedienen opende Picnic afgelopen december een nieuw distributiecentrum in Diemen. 

2. Zzp-wet tot 2020 in de ijskast

De geflopte wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), die een einde moest maken aan schijnzelfstandigheid, wordt tot zeker 2020 niet gehandhaafd. Dat schrijven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De twee hopen in 2020 nieuwe wetgeving te kunnen invoeren. Tot die tijd handhaaft de belastingdienst strenger op 'kwaadwillende' bedrijven. De rest van de bedrijven, en zelfstandigen, zouden de komende twee jaar zouden niet bang hoeven te zijn voor boetes of naheffingen als de fiscus achteraf vindt dat er sprake is van een dienstverband.

3. Allsafe neemt bandenwisselaar Bandenthuis.nl over

Nick van Creij verkoopt zijn startup Bandenthuis.nl aan opslagdienst Allsafe.  De in 2014 opgerichte dienst rijdt met 10 servicebussen door Nederland om autobanden te vervangen. Een overnamebedrag wordt niet gedeeld, maar is in ieder geval “meer dan een miljoen”, reageert een woordvoerder van Allsafe. De omzet van Bandenthuis.nl zou na vier jaar al enkele miljoenen euro’s zijn. Het bedrijf hielp tot nu toe 15.000 klanten. Allsafe wil de dienst vooral gebruiken bij het voor de deur van klanten omwisselen van hun zomer- en winterbanden, die gelijk mee worden genomen naar de dichtstbijzijnde Allsafe-opslaglocatie.

4. Webwinkel Athleteshop aan de schandpaal na klachtenregen

Het regent de afgelopen maanden klachten over online sportwinkel Athleteshop, blijkt uit een uitzending van het BNNVARA-programma Kassa. Klanten beklagen zich daarin over bestellingen van sportartikelen die veel te laat komen (of helemaal niet), kapotte producten en problemen met terugbetalingen. Het Groningse bedrijf van oud-schaatser Yuri Solinger (175 medewerkers) en verstuurt duizenden pakketten per dag. Solinger gaat in de uitzending door het stof: “Dit doet me pijn aan het hart. Het is een slechte zaak en ik ben er niet tevreden over.” De ondernemer wijt de problemen onder meer aan de snelle groei van zijn bedrijf en de vele leveranciers waar hij mee moet werken.  

5. Investeringsvehikel haalt 50 miljoen op

Initiatiefnemers Niek Hoek (ex-topman Delta Lloyd), Stephan Nanninga (ex-bestuurder SHV) en  Gerbrand ter Brugge (Oaklins) brengen donderdag hun investeringsvehikel Dutch Star Companies One (DSCO) naar de beurs. DSCO, een zogeheten special purpose acquisition company (SPAC), heeft al voor ruim 50 miljoen euro toegezegd gekregen van beleggers uit het netwerk van de drie oprichters, blijkt uit een verklaring. Het investeringsbedrijf wil een significant minderheidsbelang nemen in een bedrijf met zijn belangrijkste activiteiten in Europa, het liefst in Nederland. Dat bedrijf neemt daarna de beursnotering van Dutch Star Companies over. Dat moet binnen twee jaar gebeuren, anders krijgen investeerders hun geld terug. 

6. En dan dit: UNStudio ontwerpt Zweedse giga-kabelbaan

UNStudio, het Nederlandse architectenbureau achter onder meer de Erasmusbrug, heeft een opdracht gewonnen voor een grote kabelbaan in het Zweedse Göteborg. Het bedrijf van Ben van Berkel tekent voor het ontwerp van 6 torens en vier kabelstations. De drie kilometer lange kabelbaan moet de oude stad van Göteborg in 2021 verbinden met het noordelijke deel van de stad, wanneer de Zweedse kustplaatszijn 400-ste verjaardag viert. Van Berkel: "Door 'hemelsbreed' te reizen en de verkeerscongestie op de grond te omzeilen, kunnen kabelbanen zorgen voor extreem snel, betrouwbaar en efficiënt reizen voor zowel bewoners als bezoekers."

 

The Gothenburg Cable Car Towers are inspired (and reference) the steady motion of Gothenburg’s famous shipyard cranes. Six towers will continue across the landscape as sculptures, defining a new city skyline. Their light and open structure avoids casting heavy shadows, while facilitating urban paths and green spaces to pass through their base (avoiding the creation of dark, socially unsafe conditions). The towers are made from prefabricated fibre reinforced spun concrete and have a low material use and minimal maintenance requirements. The short construction time will also greatly minimise environmental impact. At night the towers are lit up with spotlights that line the inside beams, creating urban beacons. Light cutting through the structural components creates a thin, sharp line which emphasises the silhouette at night. Check out the Gothenburg cable cars, featured on @dezeen. Link in our Bio. Local architects: @kjellgrenkaminsky Structural advisors: @knippershelbig Lighting design: @lichtundsoehne.

A post shared by UNStudio (@unstudio_architecture) on

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 12 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!