Picnic nog niet af van FNV; Jeff Bezos heeft straks rijkste ex ter wereld

Ondernemersnieuws: IJsyoghurt-startup Frozz trekt de stekker eruit, FNV wil met Picnic praten over lage lonen en Jeff Bezos gaat duurste scheiding ever tegemoet.

1. FNV dringt aan op gesprek met Picnic over lage lonen

Vakbond FNV wil met Picnic praten over de salarissen van de medewerkers. Die moeten – vooral in de distributiecentra – best hard werken en krijgen daarvoor maar net iets meer dan het minimumloon, zonder toeslagen en onder slechte omstandigheden. ‘De gratis bezorging moet ergens van worden betaald. Eén van de redenen waarom Picnic het goedkoper kan doen dan andere supermarkten is omdat ze onderbetalen. Gratis bezorgen bestaat niet’, stelt bestuurder Marianne Jekkers van de bond. De FNV lijkt ervan uit te gaan dat Picnic zich niet aan de supermarkt-cao houdt.

2. Yoghurtijs-startup Frozz stopt ermee, zonder faillissement  

De zussen Mei Lin en Mei Lan Ang sluiten Frozz Frozen Yoghurt, de startup waarmee ze acht jaar lang de markt hebben proberen te veroveren. Op LinkedIn laat Mei Lin weten dat het een mooi en leerzaam avontuur is geweest. Iedereen kreeg netjes betaald voordat ze de deur achter zich dichttrok (om weer fulltime bij IBM te gaan werken), zodat van een faillissement geen sprake hoefde te zijn. De bevroren yoghurt van Frozz, ooit nog Sprout Challenger, gold als gezonder dan gewoon roomijs en werd via winkels en ijskarretjes op events aan de man gebracht. 

3. Thuisbezorgd brengt je de gehaktballen van Ikea

Liefhebbers van Zweedse gehaktballetjes kunnen ze laten thuisbezorgen: in Groningen gaat Thuisbezorgd.nl rijden voor de plaatselijke vestiging van het woonwarenhuis. Tussen elf uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds kunnen de Groningers de complete menukaart bestellen, zeven dagen per week. Het gaat voorlopig om een pilot, het bekende Ikea-ontbijtje is niet inbegrepen.

4. Duitse bankenuitdager N26 haalt weer sloot geld op

De Duitse bankenchallenger  N26 heeft 300 miljoen dollar opgehaald bij onder meer het Amerikaanse Insight Venture Partners tegen een waardering van 2,7 miljard, meldt het in een persbericht. Daarmee heeft de collega van het Nederlandse Bunq en het Britse Revolut het Europese fundingrecord voor fintechbedrijven in handen, terwijl oprichters Valentin Stalf en Maximilian Tayenthal al niet te klagen hadden: ze hadden al zo'n 200 miljoen op zak van onder anderen Peter Thiel en de Hongkongse tycoon Li Ka-Shing. N26 heeft nu ruim 2,3 miljoen klanten in 24 landen en wil wereldwijd uitbreiden, te beginnen met de VS in de eerste helft van 2019. De app-bank wil de komende jaren meer dan 100 miljoen klanten over de hele wereld strikken.

5. Shift Invest investeert in Britse digitale gezondheidscoach

Shift Invest uit Amstelveen kondigt aan samen met mede-investeerders 3 miljoen pond te steken in een Britse startup die mensen helpt gezonder te leven. Changing Health is marktleider in digitale gedragsveranderingprogramma's in de Britse gezondheidszorg en komt binnenkort mogelijk ook naar Nederland. Het combineert psychologische instrumenten met AI om op afstand mensen te coachen die lijden aan onder meer diabetes type 2-patiënten. In 2016 is het bedrijf als spin-off vanuit Newcastle University gestart door Professor Mike Trenell.

6. En dan dit: Jeff Bezos gaat duurste scheiding ever tegemoet

Amazon-oprichter Jeff Bezos en zijn vrouw MacKenzie hebben aangekondigd dat ze na 25 jaar huwelijk uit elkaar gaan. Als goede vrienden, ouders, zakenpartners et cetera, maar Bezos is natuurlijk wel de rijkste man op aarde, met een vermogen van 137 miljard dollar. Dat voedt speculatie: wordt dit de duurste scheiding ever? Enfin, de liefdevolle manier waarop de Bezosjes een punt zetten achter hun relatie maakt toch ook wel indruk: "Als we hadden geweten dat we na 25 jaar uit elkaar zouden gaan, zouden we het nog allemaal opnieuw doen. We hebben zo'n mooi leven samen gehad.”

 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 10 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!