Picnic ontdekt door de massa; Challenger50 van 2018 zijn bekend

Ondernemersnieuws: de massa heeft disruptor Picnic ontdekt, Sprout presenteert de Challenger50 van 2018 en Brabantse startup wil baby verwekken in de ruimte.

1 . Massa klanten in de rij voor Picnic 

Supermarktdisruptor Picnic is hard op weg naar de fase waarin na early adopters ook de massa zijn disruptieve dienst omarmt: het heeft een wachtrij opgebouwd van van 75.000 klanten. In steden als Utrecht, Den Haag en vooral Amsterdam kan Picnic niet snel genoeg nieuwe hubs openen en karretjes laten rijden om iedereen van boodschappen te voorzien: in de hoofdstad staan 14.300 mensen in de wacht, meldt RTLZ. "In het begin keken veel mensen de kat nog even uit de boom", zegt Ruben Vermijs, 'happiness creator' bij Picnic. "Maar nu gaat het echt heel snel. In Utrecht zien we nu een tweede golf aanmelders.” Inmiddels werken ongeveer tweeduizend mensen bij Picnic. Er zijn nu zo'n 650 voertuigen op de weg, vergeleken met 475 een half jaar geleden.    

2. Sprout maakt de grootste uitdagers van 2018 bekend

Vol trots presenteert Sprout voor het dertiende jaar de Challenger50, dé lijst met meest uitdagende ondernemers van Nederland. Deze ondernemers (m/v) zijn er tot in hun haarvaten van overtuigd dat het anders kan, beter moet en vooral: dat je op dit inzicht een disruptieve onderneming bouwt met impact, die marktaandeel wegkaapt bij gevestigde partijen. Van de oer-Hollandse omafietsen van Swapfiets tot de speelse beleggings-app Bux en van wereldverbeteraars Instock (tegen voedselverspilling) en Wizenoze (kindvriendelijk internet): dit zijn de Challengers uit de Sprout Challenger50 van 2018.

3. Srprs.me tikt de lat aan met crowdfunding

Raymond Klompsma is erin geslaagd voor zijn verrassingsreisbureau Srprs.me driekwart miljoen aan crowdfunding op te halen. Woensdag ging de teller op Oneplanetcrowd voorbij de 750.000 euro. Crowdfunders stapten in een convertible met een rente van 7 procent en een looptijd van 58 maanden. Srprs.me, in 2016 nog Sprout Challenger, wil maximaal 2 miljoen ophalen om een groter marktaandeel te veroveren in de Nederlandse, Belgische en met name de Britse markt, zijn systemen verder te automatiseren en zijn aanbod te verduurzamen.

4. Brabantse startup wil eerste ruimtebaby verwekken

Terwijl Elon Musk en anderen Mars willen koloniseren, wordt vanuit Brabant gewerkt aan de eerste ruimtebaby: biotech-startup SpaceLife Origin wil menselijke voortplanting in de ruimte veiig maken. Daarvoor laat ceo Kees Mulder allereerst een haalbaarheidsonderzoek doen, zegt hij tegen Silicon Canals  maar hij is ook al met Amerikaanse investeerders in gesprek over een ronde van 12 tot 15 miljoen dollar voor het vervolgtraject, dat in 2024 moet leiden tot beschuit met muisjes in space.

5. Jungo verstrekt de eerste crowdfundinghypotheek

Drie jaar na zijn oprichting is het hypotheekverstrekker Jungo gelukt: de eerste crowdfundinghypotheek is een feit. Een stel heeft woensdag in Leiden de sleutels in ontvangst genomen van het eerste gecrowdfunde huis. Daar droegen 110 crowdfunders aan bij, voor maximaal 20% van de hypotheeksom, tegen een rendement van 2,8% over acht jaar. Sprout Challenger Jungo verstrekt de hypotheek sowieso, huizenkopers profiteren van een lager rentepercentage als de crowd instapt. De overige 80% van de hypotheeksom wordt gefinancierd door Aegon, die minderheidsaandeelhouder is in de startup van Vincent van den Noort, Jasper Laagland en Gerard Looijen.

6. En dan dit: KLM doet het met Google Home

Voice commerce is deze week (eindelijk) geland in Nederland, met de komst van de Nederlands sprekende editie van de Google Home-speaker. KLM’s BlueBot haakt er direct op in met twee nieuwe spraakgestuurde diensten. De eerste helpt je bij het vinden van een bestemming op basis van de gewenste vluchtduur, budget, reisdatum en reisthema. KLM biedt na een korte dialoog drie passende bestemmingen aan, via een link op je smartphone worden de actuele ticketprijzen zichtbaar. De tweede service is een vertrekplanner, die adviseert hoe laat je moet vertrekken om op tijd op Schiphol te zijn.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 25 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!