Picnic-oprichter naar Blokker; Ikea koopt klusjesplatform TaskRabbit

Ondernemersnieuws: Picnic-oprichter Bas Verheijen naar Blokker, Ikea neemt klusjesplatform TaskRabbit over en startup-ondernemer Vincent Karremans (Magnet.me) wordt lijsttrekker in Rotterdam.

1. Picnic-oprichter Verheijen naar Blokker

Bas Verheijen, een van de vier oprichters van online supermarkt Picnic, is de nieuwe marketingdirecteur van Blokker. Supermarktveteraan (foto tweede links) Verheijen begon zijn carrière bij Procter & Gamble en maakte daarna naam bij Albert Heijn met ‘Harry de Supermarktmanager’, kortingsfestival 'Hamsteren' en de Wuppie-campagne. In 2015 lanceerde hij samen met Michiel Muller, Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys supermarkt-disruptor Picnic. Verheijen noemt zijn nieuwe werkgever Blokker een "iconisch merk met een prachtig erfgoed". "In de afgelopen twee jaar is er veel geïnvesteerd in vernieuwing. Alle ingrediënten zijn aanwezig om het merk weer enorm te laten bruisen én dicht bij de klant te brengen." 

2. Ikea neemt klusjesplatform TaskRabbit over

Ikea heeft klusjesplatform TaskRabbit gekocht, meldt het Zweedse bedrijf, zonder een bedrag te noemen. Bij Taskrabbit hebben zich in 40 Amerikaanse steden en in Londen enkele tienduizenden ‘Taskers’ ingeschreven die in hun buurt klusjes opknappen, van schoonmaken en verhuizen tot timmeren en - jawel - meubels in elkaar schroeven. Ikea experimenteerde afgelopen november al met Taskrabbit in Londen, een pilot die zo goed beviel dat de Zweden het platform nu inlijven. TaskRabbit werd in 2008 opgericht door Leah Busque, toen zij vlak voor een etentje niemand kon vinden die haar kon helpen aan hondenvoer. Busque registreerde ter plekke de url RunMyErrand.com, de bedrijfsnaam die zij twee jaar later veranderde in TaskRabbit. 

3. Adyen houdt vc's buiten non-executive board

Adyen houdt investeerders bewust buiten zijn non-executive board, zei Pieter van der Does woensdag tijdens een besloten sessie op CapitalFest. "We zijn na onze eerdere ervaringen heel erg strikt geworden", verwijst Van der Does naar zijn tijd bij Bibit, het bedrijf dat hij voor Adyen opzette. Adyen licht zijn aandeelhouders transparant in en geeft ze elke maand een update, zegt de ondernemer. Maar "in mijn non-executive board willen we mensen die ons kunnen helpen, die passen bij onze cultuur en met ons op een lijn zitten. Ik wil niet een ervaren ondernemer vaarwel moeten zeggen omdat een vc een stoel opeist." Lees het hele artikel

4. EasyJet vliegt over 10 jaar elektrisch 

De elektrische auto krijgt als het aan EasyJet ligt over 10 jaar gezelschap van het elektrische vliegtuig. De Britse vliegtuigmaatschappij werkt daarvoor vanaf nu samen met de Amerikaanse luchtvaartstartup Wright Electric. Dat vorig jaar opgerichte bedrijf uit Los Angeles belooft binnen 10 jaar een elektrisch vliegtuig op te kunnen leveren voor vluchten tot maximaal twee uur, zoals tussen Amsterdam en Londen. Behalve minder vervuilend zou een elektrisch vliegtuig ongeveer 50 procent stiller zijn, belooft Wright. De operationele kosten zouden 10 procent lager liggen dan bij een traditionele kerosineslurper

5. Uber sluit verlieslijdende leasetak

Uber trekt de stekker uit zijn Amerikaanse leasebedrijf Xchange, meldt de Wall Street Journal. De taxidienst investeerde 600 miljoen dollar in de dienst die potentiële Uber-chauffeurs met een slechte of ontbrekende krediethistorie aan een auto hielp. Om hun gehuurde auto te kunnen betalen reden die chauffeurs meer kilometers, waardoor auto's sneller sleten en de doorverkoopwaarde kelderde. Uber moet nu op zoek naar een "minder kapitaalintensieve benadering", zegt een woordvoerder. Xchange Leasing heeft momenteel een vloot van 40.000 auto's en 14 showrooms.  

6. En dan dit: startup-ondernemer lijsttrekker Rotterdamse VVD

Vincent Karremans, oprichter van LinkedIn-concurrent Magnet.me, combineert zijn bestaan als ondernemer vanaf nu met het lijsttrekkerschap van de Rotterdamse VVD. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart belooft de ondernemer van Rotterdam "de beste vestigingsplaats en startup-hoofdstad van Nederland" te maken. De stad bruist volgens hem weliswaar van de ambitie en de ondernemerszin, "maar we lopen nog achter op Amsterdam, Utrecht en Eindhoven." Karremans wil Rotterdamse kinderen daarom leren programmeren en de uitrol van glasvezel fors versnellen. De gemeente moet ondernemers sneller aan huisvesting helpen. Karremans pleit ook voor een Rotterdams 'Startup Investment Fund'.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 29 september. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!