Picnic snelste groeier; Bloomon snijdt in personeel

Michiel Muller

Ondernemersnieuws: online super Picnic blijkt snelste banenmotor, Uber haalt vrachtdienst naar Nederland en Bloomon snijdt in personeel om verlies te dempen.

1. Uber brengt vrachtdienst naar Nederland

Uber Freight, het (echte) Uber voor vrachtwagens, komt binnen een paar weken naar Nederland. We worden het eerste land in Europa, meldt Uber, dat zelf twee jaar geleden in de VS begon met zijn vrachtdienst. Die werkt vergelijkbaar met de taxidienst: via een app zoek je een vervoerder, zodra die gaat rijden is de lading te volgen naar de bestemming. De Amerikanen beloven plechtig zich aan alle wetgeving te houden: ‘Uber Freight will adhere to all applicable national and EU regulations as any other Dutch freight forwarder.’

2. Picnic snelste groeier van het land

Het is officieel: Picnic is het snelstgroeiende bedrijf van Nederland. Het staat nummer 1 op het Scaleup Dashboard dat de Erasmus Universiteit jaarlijks opstelt en dat ook rekening houdt met het aantal banen dat scaleups creeëren in de jaren 2015-2018. Voor de online super van Michiel Muller staat die teller op 1697, na een gemiddelde jaarijkse groei van 167%. Dat was goed voor een Gouden Groeier, uitgereikt tijdens het Business Boost-event van NLgroeit. Runners-up onder de scaleups zijn Takeaway.com (2272 banen, een goei van 88%) en Rituals (2880 banen, 38% groei).

Lees ook: Hypergrowth-strategie legt Picnic geen windeieren

3 . Google krijgt boete, begint awesum gameplatform

Op de dag dat Google aanliep tegen een Brusselse boete van 1,49 miljard euro voor het wegpesten van concurrenten met Adsense, trok het meer aandacht met een nieuwe markt die het wil gaan ownen: gaming. De internetgigant heeft Stadia gelanceerd, een online tegenhanger voor Xbox, PlayStation en eigenlijk alles waarop gamers nu nog hun ding doen. Snelle hardware hebben ze niet meer nodig – de chips in Google-servers zijn letterlijk krachtiger dan die van Xbox en PS samen – en spelen kan, à la Netflix naadloos vanaf elk apparaat. Bijvoorbeeld vanuit een YouTube-filmpje, wat prima mogelijkheden biedt om gamers te vangen.  

4. Bloomon snijdt in personeel om verlies te dempen

Bloomon vindt het tijd om winstgevend te worden en snijdt daarvoor in zijn personeelsbestand: 11 van de 130 werknemers gaan eruit. “We groeien hard en nog steeds met dubbele cijfers”, zegt mede-oprichter en ceo Patrick Hurenkamp in een verklaring. “De volgende fase is winstgevendheid, zodat we ook op eigen kracht verder kunnen bouwen. In januari 2020 zullen we winstgevend zijn.” Dat ‘eigen kracht’ lijkt erop te duiden dat de investeerders niet nog meer geld willen pompen in de snel groeiende, maar begrijpelijkerwijs ook flink verliesgevende, boekettendisruptor. In 2017 noemde Hurenkamp verlies nog ‘een keuze’.

5. Instagram krijgt koopknop

Het was al kassa voor de influencers en merken op Instagram, maar nu kunnen ze ook rechtstreeks handel drijven via het social mediaplatform. Instagram komt namelijk met Checkout, een betaalmodule voor afrekenen met creditcards en PayPal. Bij de start in closed beta zijn alleen grote merken als Nike, H&M, Michael Kors en Zara betrokken, op termijn zijn alle ondernemers waarschijnlijk welkom. 

6. En dan dit: Rabobank heeft mot met fintechstartup Factris

De Amsterdamse Fintechstartup Factris, in factoring, heeft het aan de stok met de Rabobank. Via de rechter komt die op voor zijn eigen dochter Facturis, die administratieve diensten aan het mkb levert: de nieuwkomer zorgt voor naamsverwarring, aldus de bank. Woensdag betoogde de raadsman van Factris dat verwarring is uitgesloten: “Facturis administreert,Factris financiert”, aldus de advocaat in het FD. “Rabobank probeert een concurrent in de knop te breken.” Factris is piepjong, maar heeft met kapitaal van onder andere Million Monkeys (Maarten Beucker Andreae) een Litouwse collega overgenomen en 100 miljoen klaarliggen om als werkkapitaal uit te zetten.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 21 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.