Pim Duetz wil 2 miljoen steken in Adam-winkels; ouders H&M-model verhuizen

Ondernemersnieuws: ondernemer Pim Duetz wil 2 miljoen euro investeren in Adam Brandstore, Marktplaats trekt de stekker uit Nieuweautokopen.nl en de ouders van H&M-model Liam zien zich genoodzaakt te verhuizen.

1. Pim Duetz wil miljoenen investeren in Adam Brandstore

Ondernemer Pim Duetz wil 2 miljoen euro steken in de zeventien vestigingen die hij heeft overgenomen van Adam Brandstore. Hiervan is hij van plan 865 duizend euro te steken in de aankoop en restyling van de winkels. Ook wil hij flink investeren in digitale technieken voor in de winkels, zo meldt RetailNews. Met een crowdfund-campagne die dinsdag van start ging en al bijna is gefund, hoopt Duetz 1,75 miljoen euro op te halen. Tegen FashionUnited spreekt Duetz hoopvol over het retailproject: “Wat wij zien is dat met name in het middensegment veel winkels zijn omgevallen. Daar is dus ruimte ontstaan voor een formule als Adam.”

2. Marktplaats staakt Nieuweautokopen.nl 

Drie jaar nadat Marktplaats oud-Challenger Nieuweautokopen.nl van ondernemer Paul de Vries overnam, stopt de onlinevlooienmarkt alweer met zijn autodochter. Een perswoordvoerder van Marktplaats laat weten dat het geen einde betekent van de samenwerking. Het personeel van Nieuweautokopen.nl gaat gewoon door bij Marktplaats. De woordvoerder stelt - jargon-alarm - dat “de expertise en de succesvolle elementen” van Nieuwautokopen.nl de afgelopen drie jaar “succesvol geïntegreerd” zouden zijn in de diensten van Marktplaats. Waarvan akte.

3. Anticonceptie-app onder vuur door zwangerschapsgevallen

Kreeg de Zweedse vruchtbaarheidsapp Natural Cycles in november nog een flinke investering van 25 miljoen euro, 2 maanden later ligt het bedrijf flink onder vuur. De app, die vruchtbare dagen en ovulatie bijhoudt en menstruatiecycli voorspelt, zou misschien niet naar behoren werken. Althans, dat vermoeden 37 vrouwen die toch zwanger zijn geworden. Er loopt momenteel een onderzoek naar het bedrijf en Natural Cycles reageerde al snel tegen Business Insider: geen enkele vorm van anticonceptie zou 100 procent te vertrouwen zijn. Met het stijgen van het aantal gebruikers - momenteel ruim een half miljoen - stijgt het aantal zwangerschapsgevallen logischerwijs ook. 

4. ABN begint nieuw fintech-bedrijf

Bij ABN Amro zijn ze er maar druk mee; in een half jaar tijd begint de bank alweer zijn derde fintech-bedrijf. Het nieuwe platform voor internationale betalingen krijgt de naam Franx, zo meldt het Financieele Dagblad. het idee achter Franx is dat je met één rekeningnummer betalingen in 26 valutasoorten kunt doen. ABN zal zich hierbij richten op mkb-bedrijven met een omzet tot zo'n 250 miljoen euro en concurreert met disruptieve bedrijven als de Nederlandsche Betaal en Wissel Maatschappij en het Londense TransferWise. “Of het nou gaat om een teler die bloemen verkoopt in Zwitserland, of een bedrijf dat goederen importeert uit China of Thailand”, zegt de kersverse directeur Hatim Chebti aan de geelroze krant.

5. Bedrijven bieden onvoldoende faciliteiten voor jonge moeders

Nederlandse bedrijven hebben hun zaken nog niet goed op orde voor jonge moeders, constateert het magazine Ouders van Nu in een enquête onder twaalfhonderd vrouwen. Wanneer vrouwen na de zwangerschap weer aan het werk gaan, hebben zij wettelijk recht op een zogeheten kolfruimte. In deze afgesloten privéruimte met stromend water en een bank kunnen zij in alle rust hun moedermelk aftappen - een belangrijk proces in de periode met een baby. 67 procent van de ondervraagden stelt echter dat de kolfruimte op hun werk niet aan die eisen voldoet. Vaak gebeurt het in het serverhok of in de auto.

6. En dan dit: ouders H&M-model verhuizen na commotie

H&M liet een getint jongetje, Liam, poseren met een Coolest monkey in the Jungle-trui, waarna de retailer de wereld over zich heen leek te krijgen. Een donker jongetje met een aap vergelijken, dat kan toch niet, vonden sterren als P Diddy en The Weeknd. De ouders van Liam hebben nu zelfs uit veiligheidsredenen besloten te verhuizen. Zij stellen zich overigens totaal niet te kunnen vinden in alle kritiek. Zo laat Liam’s - Afro-Amerikaanse - moeder via Twitter weten dat iedereen een trui met het woord ‘aap’ erop zou moeten kunnen dragen. Volgens haar zouden alleen paranoïde mensen er iets racistisch in zien wanneer donkere mensen het dragen. Liam zelf zou zichzelf vooral als superster zien, meldt het Algemeen Dagblad.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 17 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.