Plantlab haalt 20 miljoen op bij Kruidvat-familie; One Hundred Restrooms groeit door

One Hundred Restrooms

Ondernemersnieuws: Plantlab gebruikt groeigeld voor nieuwe productielocaties, toiletconcept One Hundred Restrooms werkt aan internationale expansie en medewerkers afvalverwerker zetten bedrijfstattoo. 

1. Verticale boerderij PlantLab haalt twintig miljoen op

Het Brabantse PlantLab heeft in een investeringsronde 20 miljoen euro aan groeigeld opgeheld bij De Hoge Dennen Capital, het investeringsvehikel van oud-Kruidvateigenaren familie de Rijcke. PlantLab ontwikkelde een technologie voor ‘vertical farming’, waarmee groente en fruit op gestapelde etages kan worden verbouwd. Het groeigeld wordt aangewend voor het openen van productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten en de Bahama’s. Oprichters Leon van Duijn, Marcel Kers en John van Gemert kregen onlangs ook bestuurlijke versterking in de vorm van CEO Michiel Peters en CFO Frank Roerink. 

2. One Hundred Restrooms breidt verder uit

One Hundred Restrooms, het toiletconcept van oud-2theloo’ers Mariëlle Romeijn, Niels Bakker en Bram Gleichmann breidt verder uit. Het bedrijf opende onlangs nieuwe locaties in de Belgische badplaats Knokke-Heist en de Zweedse hoofdstad Stockholm. Binnenkort volgt er nog een locatie in Antwerpen. ‘Alle onderzoeken laten zien dat shoppers door COVID-19 veel kritischer zijn geworden over het aanbod van gegarandeerd hygiënische toiletten met continue bezetting en extra services’, aldus Romeijn. Momenteel heeft het bedrijf vijf locaties in drie landen. In het najaar komen daar acht locaties en twee nieuwe landen bij. Eind 2021 verwacht One Hundred Restrooms op 70 locaties te zitten, zo laat het bedrijf aan Sprout weten. 

3. Corona heeft negatieve impact op zakelijk betaalgedrag

Zakelijke facturen worden in coronatijd minder snel betaald, concludeert kredietwaardigheidsexert Graydon. In het tweede kwartaal werden facturen gemiddeld na 39,8 dagen betaald, een licht verslechtering ten opzichte van 2019.  ‘Uit onze nieuwste analyse van betaaldata blijkt dat het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven sinds december vorig jaar met ruim twee dagen is verbeterd: van 40,7 dagen in december 2019 naar 38,4 dagen in april 2020. In mei en juni zien we echter weer een stijging naar respectievelijk 41 en 41,3 dagen”, aldus John Swaab van Graydon.

4. No Such Ventures pompt geld in Griekse marktplaats ex-CTO Marktplaats.nl

Het Nederlandse investeringscollectief No Such Ventures heeft een ‘miljoeneninvestering’ gedaan in de Griekse online marktplaats Vendora. Deze marktplaats is opgericht door Robin Schuil, voormalig CTO en eerste medewerker van Marktplaats.nl, en zijn vrouw Daria Nepriakhina. Per deal investeren bij No Such Ventures 10 tot 15 investeerders mee. In ieder geval heeft Geert-Jan Smits, oprichter van webwinkel Flinders, meegeïnvesteerd in Vendora. ‘In 2018 haalden we een eerste investering op bij Bucephalus, een investeringsfonds van Bart Jan Manten. Dat is een Nederlandse ondernemer in Griekenland, die premium olijfolie verkoopt aan onder meer de Bijenkorf’, vertelt Schuil aan Sprout.  

Lees verder: Hoe een van de grondleggers van Marktplaats.nl in Griekenland miljoenen ophaalt met een nieuwe online marktplaats

5. Voormalig Soundcloud-oprichters starten e-bikebedrijf

Vroeger leasde men alleen auto’s, maar in de deeleconomie kan werkelijk elk product tegen een maandelijks bedrag in bruikleen genuttigd worden. Voormalig Soundcloud-oprichters Eric Quidenus-Wahlforss en Alexander Ljung springen in op deze trend. Samen met Christian Springub (mede-oprichter Jimdo) hebben ze Dance opgericht, een bedrijf dat e-bikes zal verhuurt. Deze e-bikes-as-a-service-dienst start in Berlijn en kost €59 per maand. BlueYard Capital heeft voor een onbekend bedrag geïnvesteerd in Dance. 

6. En dan dit: Medewerkers afvalverwerker zetten bedrijfstattoo 

De Friese afvalverwerker Omrin (Fries voor kringloop) bestaat dit jaar 25 jaar. Een goede reden om de 700 medewerkers op een cadeau naar keuze te trakteren. Ze konden onder meer kiezen uit een fietstour, lunch of wijnpakket. Bijna 30 werknemers kozen echter voor een ‘Circle of Life’-tattoo die het recyclingsactiviteiten symboliseren. De medewerkers konden kiezen uit diverse ontwerpen. 

Wat we ook lazen:

  • Facebook-baas Mark Zuckerberg surfde dit weekend met erg veel zonnebrand op zijn gezicht. Uitstekend voer voor memes. (Fast Company)
  • Keniaanse boeren profiteren van de coronacrisis omdat consumenten direct bij hen afnemen (Trouw).
  • Zo schakelde congresorganisator DenkProducties om in de coronacrisis. (NRC Handelsblad)
  • Nederland is de ideale plek om internationale bedrijfsconflicten uit te vechten. Zo nam een Moldaavse olietycoon het op tegen Kazachstan in de Nederlandse rechtbank. (Het Financieele Dagblad)
  • Uit de oude doos: Robin Schuil en de Marktplaats-oprichters kijken terug op de eerste turbulente jaren van Marktplaats (Netkwesties)

Tot zover de Sprout-update van 22 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Tim Jansen is redacteur bij Sprout en Management Team