Platform daagt Bol.com uit met 'Deliveroo' voor boeken; organisatie opgepakt na floppen festival

Boekenwinkel

Ondernemersnieuws: oprichters uitgeverij lanceren ‘Deliveroo’ voor boeken, festivalorganisatie laat spoor van gedupeerde ondernemers achter en World Economic Forum eert Black Bear Carbon.

1. Bookaroo daagt Bol.com uit met Deliveroo voor boeken 

Oprichters van uitgeverij Das Mag Daniël van der Meer en Toine Donk lanceren op 3 juli met Bookaroo een platform waarop je boeken kunt bestellen, die vervolgens als een soort Deliveroo door plaatselijke boekhandels worden geleverd. "Elke lezer die je spreekt, zegt dat hij zijn aankopen liever bij de echte boekwinkel doet dan bij een grote webreus", zegt Das Mag-uitgever Toine Donk tegen de Volkskrant. Das Mag besloot in 2016 tot een boycot van Bol.com, omdat die webwinkel te dwingende voorwaarden zou eisen. Bijna honderd boekwinkels hebben zich inmiddels achter Bookaroo geschaard. Binnen twee weken na de lancering moeten 10.000 boeken zijn verkocht, anders gaat de stekker er weer uit.

2. Politie arresteert organisatie Belgisch ‘Fyre Festival’ 

Twee Nederlandse organisatoren zijn in België opgepakt na het floppen van muziekfestival Vestiville. Daar hadden sterren zoals Cardi B en A$AP Rocky moeten optreden, maar het feest werd vrijdag vlak voor aanvang afgeblazen door zorgen over de veiligheid. Het festival verkocht 35.000 van de 125.000 tickets. Net als bij het eerder geflopte Fyre Festival laten de organisatoren een spoor van gedupeerde ondernemers achter, schrijft de Belgische krant De Morgen. De organisatie zou voor honderdduizenden euro’s hebben gefraudeerd met screenshots van overschrijvingen om leveranciers te laten denken dat zij betaald waren. Volgens Het Laatste Nieuws laat Vestiville een gat van drie miljoen euro achter.

3. Yoghurt Barn volgend jaar de grens over

Yoghurt Barn opent volgend jaar zijn eerste vestiging in het buitenland, vertelt oprichter Wouter Staal aan Retailtrends. De ondernemer is naar eigen zeggen met meerdere 'internationale operators' in gesprek om Yoghurt Barn via een franchise-constructie uit te rollen. Yoghurt Barn opende tot nu toe 14 vestigingen in eigen beheer, waarna Staal aan de slag ging om het bedrijf om te vormen tot een franchiseorganisatie. Het bedrijf heeft nog altijd meerdere landen op het oog. De nadruk zal in ieder geval liggen op high traffic-locaties zoals treinstations en vliegvelden.

4. Black Bear Carbon bij ‘s werelds beste technologiepioniers

De Nederlandse bandenrecyclaar Black Bear Carbon hoort volgens het World Economic Forum bij de 56 meest veelbelovende 'Technology Pioneers' van de wereld. Die bedrijven zijn door een 59-koppige jury met academici, ondernemers, investeerders en CEO's geselecteerd vanwege hun potentie om een industrie op z'n kop te zetten en de samenleving beter te maken. Black Bear Carbon zet z'n tanden in de gigantische berg afgedankte autobanden door er nieuwe rubber, inkt, verf en plastic uit te winnen. Het bedrijf van Martijn Lopes Cardozo mag zich deze week meedoen aan WEF's Annual Meeting of the New Champions in Dalian (China). 

5. Haagse blockchain-startup claimt 78 miljoen funding 

Opmerkelijk: de pas vier maanden oude de Haagse game-startup Komodore64 claimt 78 miljoen euro te hebben opgehaald bij een anonieme investeerder. Komodore64 werkt aan een platform voor games gebaseerd op de blockchain. De investering doet denken aan de investering van 20 miljoen euro die de Nederlandse blockchain-startup RetailCoin vorig jaar ophaalde bij een Russische investeerder, maar waarbij het destijds niet duidelijk was of het geld ook daadwerkelijk zou worden overgemaakt.

6. En dan dit: twee keer zo veel taxi’s na Uber

Het aantal taxibedrijven is de afgelopen vijf jaar - zo'n beetje sinds de opkomst van Uber - bijna verdubbeld, schrijft het FD op basis van CBS-cijfers. Er zijn nu 10.000 taxibedrijven in Nederland, waarvan 90 procent wordt gerund door maar één persoon. Tien jaar geleden werd nog maar 65 procent van de taxibedrijven bestierd door één iemand. Naast Uber is een verklaring voor de groei dat taxiritten in Nederland veel opleveren, Amsterdam is na Zürich zelfs de duurste taxistad ter wereld. Ben je voor een ritje van 8 kilometer in Amsterdam 24 euro kwijt, in bijvoorbeeld Lissabon is de schade niet meer dan 10 euro.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 1 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl