Plugify is failliet; Coolblue levert mondmaskers

Plugify

Ondernemersnieuws: Eline Leijten failliet met Plugify, Coolblue helpt met mondmaskers en noodkrediet (100 miljoen) voor startups waarschijnlijk eind deze maand beschikbaar.

1. Plugify valt om

Plugify, een online platform voor het boeken van bands, dj’s en zangers, is failliet. Oprichter Eline Leijten wilde met de dienst heel Europa veroveren, maar de coronacrisis lijkt het bedrijf de das om te hebben gedaan. Plugify wil nog niets zeggen over de toedracht van het faillissement. Wel meldde het bedrijf op zijn website dat het sinds enige tijd niet meer mogelijk was om boekingen ‘defintief te maken’. Volgens betaaldienstverlener Online Betaalplatform hoeven artiesten zich geen zorgen te maken dat zij met openstaande boekingen het schip in gaan. Dat geld staat op een derderekening, en valt daarmee niet onder het faillissement van Plugify, zegt directeur Maurice Jongmans. Lees verder.

2. Ondernemers zetten distributiekanaal voor mondmaskers op

Coolblue stelt magazijnen, bezorgers en zijn webshop beschikbaar voor Hulptroepen.nu, een site (zonder winstoogmerk) waar zorgverleners mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen bestellen. KLM stelt in samenwerking met de overheid vliegtuigen beschikbaar om een aantal keer per week heen en weer naar Shanghai te vliegen. Logistieke dienstverlener Flexport haalt de goederen in China op, maakt ze klaar voor de vlucht, en zorgt op Schiphol voor inklaring en transport naar Coolblue. Initiatiefnemers zijn Bernd Damme en Camille van Gestel (WakaWaka). 

3. Corona-roundup:

 • De overheid moet voor 100 procent garant staan voor mkb-kredieten tot 100.000 euro, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland.
 • 30 procent van de Nederlandse ondernemers heeft in maart 75 procent tot 100 procent minder omzet gedraaid.
 • Bedrijven in de foodsector verliezen dit jaar 7,1 miljard euro aan omzet, verwacht kennisplatform Foodservice Instituut Nederland.
 • Ruim 100.000 ondernemers zijn sinds het begin van de coronacrisis tegemoetgekomen door Nederlandse banken, maar er klinkt nog altijd kritiek vanuit ondernemersorganisaties.
 • Videobelapp Houseparty heeft er de afgelopen maand 50 miljoen gebruikers bijgekregen.
 • De nieuwe website 1m50loket.nl geeft adviezen voor organisatoren, bedrijven en instellingen om zich aan te passen aan het 1,5 meternormaal. Lees ook: Deze ondernemers springen slim in op de anderhalvemeter-vraag
 • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor louche kredietaanbieders.
 • 22 procent van de 200 bedrijven die recruitmentdienst Spielwork peilde heeft een vacaturestop.
 • Vakbond FNV vindt het geen probleem als bedrijven die door de coronacrisis in financiële problemen zitten hun vakantiegeld later betalen.
 • Het aantal nieuwe ww-aanvragen is in maart met 42 procent gestegen vergeleken met de maand daarvoor, meldt het UWV.
 • In week 15 (6 tot en met 10 april) zijn 86 bedrijven (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 17 meer dan in de week daarvoor.
 • Brancheorganisatie voor webwinkels Thuiswinkel.org voelt niks voor een algeheel verbod op uitverkoop. Ook WE Fashion en vanHaren zijn sceptisch.
 • Een derde van de Nederlandse boekwinkels dreigt failliet te gaan, waarschuwt de Koninklijke Boekverkopersbond.
 • Omdat de vraag naar oppassers is ingestort, maakt oppasplatform Sitly een pivot naar het bezorgen van boodschappen.
 • Ongeveer tien procent van de Nederlandse economie kan niet op minstens anderhalve meter afstand van anderen plaatsvinden, becijfert Rabobank.
 • Een werknemer van een marketingbureau in Alphen aan de Rijn behoudt zijn baan dankzij een loonoffer van collega’s.
 • Institutionele beleggers waaronder Achmea, PGGM en Robeco roepen farmaceutische bedrijven op om beter samen te werken bij de bestrijding van het coronavirus.
 • De stichting van Bill Gates en zijn vrouw Melinda doneert nog eens 150 miljoen dollar om de coronacrisis te bestrijden.
 • Als het aan dit bedrijf ligt krijgt iedere kampeerder zijn eigen wc.
 • Presentatrice Nicolette van Dam, samen met haar broer eigenaar van een brasserie in Amsterdam, vond een manier om drankjes te serveren op anderhalve meter: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wij zijn alvast aan het oefenen... 🙈😱😂

A post shared by Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) on

4. Reddingsboei startups (waarschijnlijk) eind deze maand beschikbaar

Het noodkrediet voor startups van in totaal 100 miljoen euro is waarschijnlijk vanaf eind april beschikbaar, melden de regionale investeringsmaatschappijen die het geld gaan verdelen. De Corona-OverbruggingsLening (COL) is bestemd voor startups die financieel geraakt worden door de impact van de coronacrisis. De noodmaatregel ligt nu ter goedkeuring bij de Europese Commissie. TechLeap en Invest-NL tuigen ondertussen een (landelijk) onlineportal op waar aanvragen straks ingediend kunnen worden.

5. TechLeap selecteert healthtech-startups tegen corona

TechLeap heeft acht Nederlandse healthtech-startups geselecteerd voor een groeiprogramma dat een bijdrage moet leveren aan het indammen van het coronavirus. De geselecteerde ondernemers zorgen bijvoorbeeld voor het desinfecteren van maskers met UV-licht, thuismonitoring van hartslag om voortijdig corona te detecteren en een digitaal dagboek waarmee patiënten hun familie op de hoogte kunnen houden. De groep bestaat uit AirBliss+, Caro Health, Games for Health, Happitech, Pulmo Tech, Synappz Digital Healthcare, UV Smart en VFA Technology. 

6. En dan dit: boek World Online kan eindelijk dicht

Niet minder dan twintig jaar na de meest tumultueuze Nederlandse beursgang ooit, is ook de laatste juridische zaak rondom World Online geschikt, bericht Quote. Het gaat om een slepende ruzie waarbij de voormalige World Online-ceo Nina Brink (tegenwoordig Storms-Vleeschdrager) 182 miljoen euro eiste van Reggeborgh, een investeringsmaatschappij die honderden miljoenen verdiende met de (faliekant mislukte) beursgang. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde eerder dit jaar dat Storms-Vleeschdrager getuigen mocht horen, maar de zaak blijkt inmiddels geschikt. Of Storms-Vleeschdrager daaraan iets heeft overgehouden, is niet bekend. 

Wat we ook tegenkwamen:

 • De belasting voor multinationals kan best omhoog, oordeelt een speciale commissie. (Volkskrant)
 • Wanneer krijgen we de golf aan corona-overnames? ‘De hausse komt in de zomer’. (Management Team)
 • Facebook werkt aan een verborgen, alleen voor bots bestemd platform om in te leren spelen op scammers en trollen. (The Verge)
 • De lama verdringt de unicorn, op speelgoedgebied dan. (New York Times)
 • Het besluit van Donald Trump om betalingen aan de WHO te staken ‘is zo gevaarlijk als het klinkt’, twittert Bill Gates.
 • Wanneer een techbedrijf de lunchpauze ontdekt:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 17 april. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl