Prins Bernhard nog grotere vastgoedbaas; actie tegen 'mannelijke' week van de ondernemer

x

Ondernemersnieuws: prins Bernhard blijkt nog grotere vastgoedbons, ondernemer hekelt week van de 'mannelijke' ondernemer en 10 miljoen voor hart-op-een-chip. 

1. Prins Bernhard blijkt nog grotere vastgoedbons

Prins Bernhard bezit nog veel meer vastgoed dan eerder werd aangenomen, schrijft het Parool. Eerder ontdekte de krant dat Bernhard 102 adressen in privébezit heeft, als onderdeel van een reportage over beleggers die woningprijzen opdrijven. Nu blijkt dat de prins in totaal 590 Nederlandse adressen op zijn naam heeft staan, waarvan 349 in Amsterdam. Het gaat om huizen, appartementen, winkelcentra en kantoorgebouwen. De prins zit sinds 2010 met zakenpartners Menno de Jong (met wie hij ook it-bedrijf Levi9 runt) en Coen Groeneveld in projectontwikkelaar Pinnacle BV, die onder meer voormalige ING-kantoren verbouwt tot woningen. 

2. Mkb-beurs NPEX stilgelegd

Beurs voor kleine bedrijven NPEX heeft de handel in aandelen en obligaties dit weekend op last van AFM stilgelegd. De beurs meldde al in september dat er een nieuw handelssysteem moest komen, maar de bijbehorende vergunning laat op zich wachten. NPEX verhandelt effecten van onder meer restaurantketen Wagamama, De Vegetarische Slager en Tuk Tuk Factory. In totaal haalden 24 bedrijven via NPEX tot nu toe 48 miljoen aan groeigeld op, waarvan 23,5 miljoen in de eerste helft van dit jaar. NPEX verwacht dat de stillegging van beperkte duur is. Omdat er weinig gehandeld wordt op het platform blijft de onrust onder ondernemers vooralsnog beperkt.

3. 10 miljoen voor hart-op-een-chip

Stamceltechnologiebedrijf Ncardia krijgt 10,5 miljoen euro van 6 investeerders waaronder het Belgische Épimède en regio-investeerder voor Zuid-Holland InnovationQuarter. De investering werd bekendgemaakt door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) tijdens een bezoek aan het Leidse bedrijf ter ere van de Dag van de Ondernemer. Ncardia, een spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), maakt hartspiercellen en neuronen op basis van menselijke cellen. Die cellen-op-een-chip worden gebruikt om onderzoek te doen naar het menselijke hart en de werkzaamheid van nieuwe medicijnen, waardoor ook minder proefdieren nodig zijn. 

4. Bunq opnieuw aangevallen

Bunq is zondag opnieuw onder vuur genomen met een ddos-aanval. Hoewel de app en de api tijdelijk hinder ondervonden, bleven de pin-transacties het doen volgens oprichter Ali Niknam. De aanval was dezelfde avond nog afgeslagen. Twee maanden geleden had de bank van Niknam ook hinder van een ddos-aanval. De schuldige bleek toen een 18-jarige scholier, die vanwege een prijsverhoging een netwerk van geïnfecteerde computers (botnet) losliet op de bank. “We verbeteren onze veiligheidssystemen continu, en gebruiken deze momenten altijd om te blijven leren en om ons aan te passen”, zegt een support-medewerker van Bunq.

5. Spotify koopt online muziekstudio Soundtrap

Spotify heeft zijn Zweedse landgenoot Soundtrap overgenomen, een ‘online muziekstudio voor iedereen’ waarmee meerdere mensen tegelijkertijd samen kunnen werken aan muziek. Soundtrap heeft volgens Spotify bijgedragen aan een ‘revolutie’ en democratisering in de wereld van muziekproductie, waaronder ook met een speciale editie voor de onderwijsmarkt. Een overnamebedrag wordt niet gedeeld; volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri was Soundtrap een jaar geleden 20 miljoen euro waard. Het drie jaar oude bedrijf (35 medewerkers) haalde tot nu toe 7,2 miljoen euro groeigeld op. Soundtrap noemt Spotify cultureel, creatief en strategisch een perfecte match.

6. En dan dit: ondernemer hekelt 'mannelijke' week van de ondernemer

Kristel Groenenboom, eigenaar van containerbedrijf Container Service Groenenboom, is een guerrilla-actie begonnen tegen de Week van de ondernemer. Op posters van de ‘Week van de mannelijke ondernemer’ staan onder meer poppetjes die ver-plassen. Groenenboom: “De keynote-sprekers zijn alle 10 mannen, net als 22 van de 27 mensen die een workshop geven. Een aanfluiting.” Groenenboom (1986) nam op 24-jarige leeftijd het containerbedrijf van haar vader over. Over haar ervaringen schreef ze onlangs een boek met overlevingstips voor ondernemende vrouwen, ‘Mag ik meneer Kristel even spreken?’.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 20 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl