Rechtszaak tegen 'seksistisch' Google; Amazon investeert in smartphone-startup

Ondernemersnieuws: Google krijgt rechtszaak aan de broek wegens 'vijandigheid tegen de vrouw', forse kapitaalinjectie voor smartphone-startup Essential en Heineken wil vervuild zwemwater New York zuiveren.

1. 'Vrouwen overwegen rechtszaak tegen Google wegens seksimse'

Een groep van ruim zestig vrouwen overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen Google wegens seksisme binnen het bedrijf, schrijft The Guardian. Het gaat om voormalige en huidige werknemers van de zoekmachinegigant. Ook zou de bedrijfscultuur binnen Google vijandig tegen vrouwen zijn, waardoor het salaris structureel lager ligt en promotie maken lastiger is. Het Amerikaanse bedrijf werd vorige week in verlegenheid gebracht toen een pleidooi voor minder diversiteit op de werkvloer van een Google-programmeur lekte.

2. Amazon investeert in smartphone-startup

Essential verwelkomt onder andere Amazon en het Chinese internetbedrijf Tencent als nieuwe aandeelhouders. De smartphone-startup krijgt een kapitaalinjectie van 300 miljoen dollar om de Essential Phone op de markt te brengen, schrijft The Wall Street Journal. Essential is gestart door Android-oprichter Andy Rubin, die gisteren tweette dat de massaproductie van de telefoon inmiddels is begonnen. De Essential Phone, die voornamelijk opvalt door het randloze touchscreen, moet gaan concurreren met de mobieltjes van Samsung en Apple, voor de prijs van 699 dollar.

3. Minder overzeese sollicitanten uitgenodigd in Silicon Valley

Het aantal buitenlandse sollicitanten dat het afgelopen halfjaar is uitgenodigd voor een gesprek in Silicon Valley is met tientallen procenten gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Volgens onderzoek van platform Hired liep in het eerste kwartaal van 2017 het aantal gesprekken met overzeese kandidaten met 46 procent terug, in het tweede kwartaal was dit 37 procent. Bovendien solliciteerden buitenlanders minder op tech-banen. De daling past helemaal in het straatje van president Trump, die de immigratie fors wil terugdringen. Vorige maand werd ook al een streep gezet door het startup-visum.

4. 'Smaakagent' Rob Geus opent leerwerk-restaurant

Geen vieze restaurantkeukens meer voor Rob Geus. De 'smaakagent' stopt met het televisieprogramma De Smaakpolitie en opent een restaurant dat moet dienen als leerwerkbedrijf voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Restaurant De Wensboom moet in Barendrecht uit de grond verrijzen. Het initiatief komt van Geus in samenwerking met Frittella, een keten met pannenkoekenhuizen in Papendrecht en Gorinchem. 

5. Heineken wil New Yorkse rivieren 'zwem-klaar' maken

Met het +Pool-project wil Heineken de rivieren in en rondom New York City zuiveren, zodat er in dit water gezwommen kan worden. Volgens RTLZ heeft de biergigant interesse om het vervuilde rivierwater te zuiveren met dit drijvende zwembad. Het drijvende zwembad is omgeven door slimme waterfilters en moet naar schatting 20 miljoen dollar kosten. Heineken belooft een gift van 100.000 dollar wanneer 100.000 mensen de petitie voor de +Pool online ondertekenen.

6. En dan dit: hackers Game of Thrones-series eisen losgeld

De hackers die divers HBO-materiaal hebben buitgemaakt, hebben hun eis eindelijk gesteld. Een week na de hack van onder andere diverse afleveringen en scripts van de hitserie Game of Thrones, blijkt dat de dieven 'gewoon' losgeld willen, meldt Wired. 'We willen XXX (verwijderd door HBO, blijkt uit de brief die aan Wired is gestuurd, red.) dollar, anders stopt het lekken van materiaal niet', schrijven de hackers in een brief aan HBO-topman Richard Plepler. 'HBO spendeert 12 miljoen dollar aan marktonderzoek en 5 miljoen dollar aan GoT-advertenties voor het zevende seizoen. Zie dit maar als extra budget voor je advertenties.'

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 10 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.