Recordomzet Alibaba; stinkarmband tegen verkrachting

Ondernemersnieuws: Alibaba ziet omzet groeien als kool, Nederlandse stinkarmband moet beschermen tegen verkrachting en superondernemers nemen massaal maatregelen voor een aanstaande apocalyps.

1. Recordomzetcijfers Alibaba

Alibaba verwacht dit boekjaar een duizelingwekkende omzetstijging van 53 procent te boeken. Eerder ging het bedrijf uit van een groei van ‘slechts’ 48 procent. Maar door de hogere internetbestedingen van Chinese consumenten en de toegenomen reclame-inkomsten van het afgelopen kwartaal, is de verwachting naar boven bijgesteld. De omzet steeg in deze periode met 54 procent naar 7,2 miljard euro, goed voor een nettowinst van 2,3 miljard euro. Vooral het Chinese Singles Day deed de digitale kassalades rinkelen. Het bedrijf van Jack Ma verkocht op 11 november namelijk voor 15,8 miljard euro aan producten.

2. WakaWaka op Global Cleantech 100

Het Nederlandse bedrijf WakaWaka staat voor het eerst op de prestigieuze Global Cleantech 100-lijst. De lijst verzamelt 100 bedrijven die technologieën ontwikkelen voor energiebesparing of een beter milieu. WakaWaka maakt efficiënte lampen op zonne-energie. Voor iedere lamp die WakaWaka in het Westen verkoopt, geeft het bedrijf er één gratis weg aan mensen zonder stroom. Medeoprichter Camille van Gestel zegt tegen RTL Z dat ze de nominatie vooral te danken hebben aan het schaalbare bedrijfsmodel. “We verkopen hier in Nederland een product dat mensen daadwerkelijk willen hebben. Daardoor kunnen we groeien.”

3. Stinkarmband tegen seksueel geweld

Nu op de markt: de Invi-armband, een Nederlandse uitvinding die de strijd aangaat met seksueel geweld. In de armband zit een soort stinkbom die de drager kan laten afgaan wanneer hij of zij in gevaar is. De twintiger Roel van Kamp bedacht de armband, toen hij las dat maar liefst één op de acht vrouwen in Nederland in haar leven te maken krijgt met seksueel geweld. Hij en zijn team ontwikkelden de armband in samenwerking met TNO. Anderhalf jaar geleden wonnen ze de Philips Innovation-award à 50.000 euro, waarvan de eerste prototypen zijn betaald.

4. Facturen in 2016 sneller betaald

In 2016 betaalden Nederlandse bedrijven facturen gemiddeld na 41 dagen, oftewel één dag sneller dan in 2015. Dat blijkt uit een onderzoek naar het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De snelste betalers zijn vastgoedondernemers, die betaalden een factuur gemiddeld na 38 dagen. De grootste treuzelaars zijn in dienst van energiebedrijven. Doe je daarmee zaken, dan mag je 43,9 dagen naar je saldo turen voordat je de overschrijving eindelijk ziet. Verrassend genoeg eindigt de (semi-)overheid op een nette tweede plaats met 38,9 dagen.

5. Slingers kunnen buiten bij online feestartikelenverhuur Zoef.com

Zoef.com, naar eigen zeggen de grootste online huurservice van Nederland, heeft een investering opgehaald van 1,4 miljoen euro. Dat geld hebben ze onder meer gestoken in een nieuwe website, die gisteren online is gegaan. De Amsterdamse startup richt zich vooral op horeca- en feestmaterialen. Het aanbod op de site varieert van kostuums tot partytenten en van dj-apparatuur tot springkussens. Anders dan bij Peerby Go huren klanten de spullen niet van buren, maar bij normale verhuurbedrijven. Het algoritme van de site zorgt ervoor dat bezoekers de meest relevante huurdeals te zien krijgen. Er zouden nu 1000 verhuurbedrijven zijn aangesloten bij Zoef.com. 

6. En dan dit: superondernemers vrezen zombie-apocalyps

Nieuws uit de prepwereld: volgens The New Yorker neemt de helft van de superondernemers maatregelen ter voorbereiding op een mogelijke ramp. Ze vrezen bijvoorbeeld een aardbeving, wereldwijde pandemie, kernoorlog, Bijbelse plaag, zombie-apocalyps of – en dat was de aanleiding van de rondgang van The New Yorker – ondergang van de wereld op conto van Trump. Om zichzelf en hun familie te redden, nemen ze allerlei soorten maatregelen. Zo heeft Reddit-topman Steve Huffman zijn ogen laten laseren, toch handig als je voor een orkaan uitrent en bomen moet ontwijken. Oud Yahoo-bestuurder Marvin Liao heeft voedsel, water en wapens ingeslagen en leren boogschieten. En Reid Hoffman, mede-oprichter van LinkedIn, heeft plannen om naar Nieuw-Zeeland te verkassen, omdat hij down under hoog en droog zou zitten. Het is niet bekend of Jitse Groen al beschikt over een atoomschuilkelder met EHBO-setje.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 25 januari 2017. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!