Redding WeWork onzeker; KPN mag XS4ALL opheffen

Ondernemersnieuws: redding van WeWork hangt aan zijden draadje, KPN mag XS4ALL schrappen en big tech-oplichter krijgt 5 jaar cel.

1. SoftBank krijgt WeWork-reddingspakket niet rond

De redding van co-working space-gigant WeWork komt in gevaar nu investeerder SoftBank zijn reddingspakket niet bij elkaar dreigt te krijgen. De Japanse investeerder moet 9,5 miljard dollar bij elkaar krijgen en was over 3 miljard dollar in gesprek met de drie grootste banken uit Japan. SoftBank kreeg volgens ingewijden echter nul op het rekest. De investeerder zou nu naar alternatieven op zoek zijn. Een van de mogelijkheden is dat SoftBanks aandeel van 26 procent in Alibaba ingezet wordt in de strijd.

2. Tamar Schapira beste vrouwelijke startup-leider

Tamar Schapira wint met softwarebedrijf SenseIT de prijs voor de beste door een vrouw geleide startup van Nederland. Schapira won daarmee het The Next Women Female Founders Force Program, dat als doel heeft vrouwelijk ondernemerschap een podium te bieden. Het was de zevende editie van de wedstrijd en meer dan honderd vrouwen hadden zich aangemeld. Tijdens eerdere jaargangen wonnen CafeDeco, FEST Amsterdam, Plugify en MT Art de prijs. Zij trokken kort na het evenement investeringen aan van 500.000 euro tot een miljoen euro, meldt de organisatie.

3. KPN krijgt toestemming voor opheffing XS4ALL

Moederbedrijf KPN mag XS4LL opheffen, zo bepaalt de Ondernemingskamer in Amsterdam. Volgens de Ondernemingskamer is er geen reden om aan het juiste beleid en de juiste gang van zaken te twijfelen. Het is een tegenvaller voor de ondernemingsraad van XS4ALL, die de zaak was begonnen in de hoop KPN tegen te houden. KPN kondigde in januari aan zowel dochter XS4ALL als Telford op te laten gaan in het hoofdbedrijf. Leden van het actiecomité dat XS4ALL wil behouden, zijn onlangs al een nieuwe provider begonnen: Freedom Internet. Dit bedrijf moet concurreren met het oude XS4ALL – en dus vermoedelijk binnenkort KPN.

4. Storing voor Parkmobile

Parkeerapp Parkmobile kampte maandagmiddag enkele uren met een storing. Hierdoor konden gebruikers hun parkeeractie niet via de app beëindigen. Zij moesten dit via een formulier op de website van het Diemense bedrijf doen. Parkmobile meldde na 2 uur via Twitter dat de storing was opgelost. Wat het probleem is geweest, is niet bekend. Parkmobile is begonnen als startup die parkeerautomaten disrupte, maar het bedrijf is al in 2016 opgekocht door autogigant BMW.

5. Tesla sluit akkoord over gigafabriek in Oost-Duitsland

Bouwer van elektrische auto’s Tesla is een stap dichterbij de opening van een nieuwe ‘gigafabriek’ in Oost-Duitsland. Het bedrijf is met ambtenaren van de Brandenburgse stad Grünheide tot een akkoord gekomen over de verkoop van een stuk land van 300 hectare. Het akkoord moet nog door het management van Tesla worden ondertekend. Ook heeft Tesla milieuvergunningen aangevraagd voor Duitsland. Het bedrijf van Elon Musk meldde vorige maand al dat diens vierde gigafabriek naar autoland Duitsland zou komen. Er moeten tienduizend mensen komen te werken, die ieder jaar een half miljoen auto’s produceren.

6. En dan dit: 5 jaar cel voor oplichter Facebook en Google

Een Litouwer krijgt 5 jaar cel, omdat hij 122 miljoen dollar van Facebook en Google heeft gestolen. De vijftiger Evaldas R. verstuurde mails aan werknemers van Facebook en Google, waarin hij zich voordeed als Taiwanese toeleverancier. Zo probeerde hij Facebook en Google telkens geld afhandig te maken. De man had eerder dit jaar al toegegeven schuldig te zijn en besloot af te zien van 49,7 miljoen dollar aan gestolen geld. Hij moet nu ook 26,5 miljoen dollar aan schade vergoeden en moet dus jaren de cel in. De actie kostte Facebook 99 miljoen dollar en Google 23 miljoen dollar.

7. Quote van de dag:

Richard Branson

Tot zover de Sprout-update van 24 oktober. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!