Rotterdamse AI-startup haalt groeigeld op; Jack Ma communist

Ondernemersnieuws: AI-startup Clockworks haalt drie ton op, hotelconcept voor expats Zoku naar Kopenhagen en Wenen en Jack Ma blijkt lid van communistische partij.

1. Kapitaalinjectie van drie ton voor startup Clockworks 

Clockworks ontvangt een investering van 300.000 euro uit het Zuid-Hollandse proof-of-conceptfonds UNIIQ. De Rotterdamse startup heeft een nieuwe ‘idiot proof’-oplossing bedacht om alle water-, gas- en elektriciteitsmeters automatisch af te lezen met de camera van je mobiele telefoon. Het bedrijf van oprichters Noëlle Fischer en Victor Westerwoudt gebruikt technieken die voortkomen uit ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, zoals deep learning, voor de ontwikkeling van beeldherkenningssoftware. “Wat ik zo leuk vind aan Clockworks is dat ze met een heel nieuwe technologie een traditionele markt disrupten”, zegt fondsmanager Liduina Hammer van UNIIQ.

2. Cybersprint ontvangt 2 miljoen groeigeld

Cybersprint heeft in een investeringsronde twee miljoen euro opgehaald. Het verse kapitaal komt van Vortex Capital Partners, KPN Ventures en eerdere investeerder InnovationQuarter. Met het groeigeld wil het Haagse cyber-securitybedrijf producten ontwikkelen, het team uitbreiden en de ingezette Europese groei doorzetten. “Met deze investering kunnen we onze groei versnellen en ons team en marktaandeel verder uitbreiden in Europa”, legt oprichter Pieter Jansen van Cybersprint uit. “Ons platform helpt om digitale risico’s in kaart te brengen, waarmee onze klanten meer controle over hun complete online footprint krijgen.” 

3. Autoriteit Persoonsgegevens deelt boete uit aan Uber na megalek

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Uber een boete van 600.000 euro op voor het overtreden van de meldplicht datalekken. In 2016 vond een datalek bij de taxi-app plaats, waarbij onbevoegden toegang tot persoonsgegevens van klanten en chauffeurs kregen. Uber krijgt de boete omdat zij de AP en betrokkenen niet binnen 72 uur na het ontdekken van het lek heeft geïnformeerd. Wereldwijd werden ruim 57 miljoen Uber-gebruikers getroffen door dit megalek, onder wie zo’n 174.000 Nederlanders. Het ging om persoonsgegevens zoals namen, e-mailadressen en telefoonnummers van klanten en chauffeurs.

4. Startup Zoku rolt uit naar Kopenhagen en Wenen

Zoku breidt z’n hotelconcept voor expats uit richting Denemarken en Oostenrijk. De startup van Hans Meyer en Marc Jongerius lanceert in 2020 de dienst in wereldsteden Kopenhagen en Wenen. Via Zoku kunnen global nomads, zoals projectteams, managers en hoogleraren, die tussen 5 nachten en 3 maanden in een stad neerstrijken een verblijf vinden. Zoku mikt daarbij vooral op mensen die dicht bij de bruisende binnenstad willen bivakkeren en op zoek zijn naar een sociale omgeving. “Bij ons gaat het ook om het ontmoeten van mensen en alles is erop gericht om je thuis te laten voelen”, zei Jongerius eerder tegen Sprout.

5. Get in the Ring verhoogt ‘prijzengeld’ naar 10 miljoen

De zesde editie van de startup-competitie Get in the Ring is gisteren van start gegaan. Nieuw dit jaar is een aanvullend investeringselement; in samenwerking met VenturesOne en een groep van private investeerders wordt er 10 miljoen euro aan kapitaal beschikbaar gesteld voor investering in de geselecteerde finalisten van Get in the Ring. Eerdere succesnummers uit deze competitie zijn bijvoorbeeld EyeVerify (verkocht voor meer dan 100 miljoen euro aan Alibaba), Convious (haalde 3,6 miljoen euro aan groeigeld op) en Lifesense (haalde 3 miljoen euro groeigeld op). Startups kunnen zich hier aanmelden voor de competitie.

6. En dan dit: Jack Ma lid van communistische partij

Jack Ma is lid van de Chinese Communistische Partij, meldt de officiële partijkrant. De schatrijke oprichter van Alibaba (met een vermogen van circa 36 miljard dollar) wordt door de Chinese staat gecontroleerde krant geroemd als ‘één van de honderd kameraden die het land heeft hervormd en geopend’. Lang werd gedacht dat Ma zich niet had verbonden aan de regeringspartij. Een woordvoerder van Alibaba, de Chinese webwinkel waar Ma nog tot en met volgend jaar topman is, reageert gelaten op het nieuws: “Politieke voorkeur van onze bestuurders heeft geen invloed op beslissingen van het bedrijf”.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 28 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!