Russische supermarkt wil Nederland veroveren; Twitter-oprichter zwicht voor druk hedgefonds

x

Ondernemersnieuws: snelgroeiende Russische supermarkt breidt uit naar Nederland, Jack Dorsey heeft spijt van Afrika-plannen en Unilever-ceo reageert op overnamebod Frank About Tea.

1. Russiche ondernemer komt Nederlandse supermarkten opschudden

VkusVill, een snelgroeiende Russische supermarktketen met producten van lokale producenten, komt naar Nederland, meldt Reuters. Het bedrijf opent de komende weken een eerste vestiging, waarschijnlijk in Amsterdam, zegt oprichter Andrey Krivenko. Het bedrijf zoekt in Nederland een 'food technologist', zag Retailtrends.nl. VkusVill is eigen zeggen “volledig plat” en holocratisch, en ieder personeelslid – tot en met vakkenvullers –  deelt mee in de winst. VkusVill (1,3 miljard dollar omzet, 10.000 medewerkers) heeft in Rusland 1.200 winkels. Het bedrijf opende ook ‘Micromarkets in kantoren, waar klanten zelf scannen. “Ons antwoord op Amazon Go is een winkel gebaseerd op vertrouwen", aldus Krivenko.

2. Steden sturen smeekbrief naar EU om Airbnb 

22 Europese steden waaronder Amsterdam smeken de EU om hulp in hun strijd met verhuurplatforms zoals Airbnb. De steden worstelen met illegale verhuur, terwijl mensen die in steden willen wonen steeds minder te kiezen hebben, schrijven de burgemeesters van de steden in een brief aan de Europese Commissie. Huidige regels maken steden "praktisch hulpeloos" tegen wereldwijd opererende huurplatforms. De steden eisen een Europese wet die de Airbnb's van deze wereld verplicht om data te delen. 

3. Jack Dorsey: tijdelijke verhuizing naar Afrika was ‘vergissing’ 

Twitter-oprichter Jack Jorsey verhuist dit jaar waarschijnlijk toch niet een paar maanden naar Afrika. Dat plan was een “vergissing”, zei Dorsey donderdag op een conferentie. De ondernemer kwam deze week onder onder vuur te liggen van hedgefonds Elliott. Niet alleen vanwege zijn Afrika-plannen, maar ook omdat hij in feite parttime-ceo is van Twitter; Dorsey is ook ceo van betaaldienst Square. “Ik was bezig met plannen voor waar ik op afstand zou werken, zoals mijn team en ik doen wanneer we reizen, maar in het licht van Covid-19 en alle andere zaken die spelen moet ik opnieuw evalueren”, twittert Dorsey.   

4. ‘Amazon.nl start volgende week’ 

Amazon wordt volgende week officieel gelanceerd in Nederland, weet Entertainment Business op basis van e-mails die Amazon heeft gestuurd naar een aantal Nederlandse mediabureaus en bedrijven. Het domein Amazon.nl is al een tijdje live, maar daar zijn tot op heden alleen boeken te vinden. Amazon nodigde Nederlandse ondernemers in januari uit om zich aan te melden als partner. Het Amerikaanse bedrijf is in Nederland ook actief met streamingvideodienst Prime en stem-assistent Alexa. 

5. Corona-roundup

- Bijna 500 ondernemers vroegen tot nu toe financiële hulp bij de overheid
- Een daarvan is dit evenementenbedrijf, waar nu veertien banen op de tocht staan 
- Bij Picnic is het door extra drukte “alle hens aan dek” 
- Apple, Amazon, Facebook, Twitter en Netflix (en Ozzy Osbourne) zeggen af voor SXSW 
- De economische schade door geschrapte techconferenties bedraagt 666 miljoen dollar
- Reisbedrijf Oyo ontslaat mede vanwege het virus duizenden werknemers
- Twitter neemt ook in Nederland maatregelen om misinformatie te bestrijden
- Microsoft haakt in door de betaalde versie van Teams 6 maanden gratis te maken
- De vliegbranche vreest verliezen tot 113 miljard dollar
- IBM legt alle reizen binnen de VS aan banden
- Tesla heeft vanwege het virus oudere chips gebruikt in Chinese Model 3’s

6. En dan dit: Unilever-ceo reageert op overnamebod Frank About Tea

"Bedankt voor het aanbod", schrijft Unilever ceo Alan Jope in een e-mail aan Valerie Hirschhäuser, die vorige week met Frank About Tea een bod van 1 euro uitbracht op de theedivisie van Unilever. Het welzijn van de mensen die werken op de theeplantages van Unilever is "een belangrijke afweging" bij de verkoop van de theedivisie van de multinational, probeert de topman de zorgen van Hirschhäuser en medeoprichter David Kellerman weg te nemen. Jope zegt het bod in overweging te nemen, "al vermoed ik dat het onderdeel een stuk meer waard zou zijn". De ceo wenst de impact-ondernemers al het beste. "It's a good thing you'e trying to do."

Wat we ook lazen:

- De startup-bubble loopt leeg (New York Times)
- De Amerikaanse winkelketen Panera komt met een onbeperkt abonnement op koffie voor 9 dollar per maand (Business Insider
- 60 procent van de Nederlandse bedrijven reageert niet op Instagram (Emerce)
- Joshua Kushner, de broer van Donald Trump's schoonzoon Jared Kushner, lanceert een sociaal netwerk voor twee mensen (MIT Technology Review)
- De ondernemer achter een geflopte crowdfundingcampagne voor een hightech rugzak begrijpt niet waarom hij wordt vervolgd (The Verge)
- Onbetaald werk door vrouwen is 10,9 biljoen dollar waard (New York Times)

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 6 maart. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.4

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!