Rutte begrijpt boze horecaondernemer; Buffett dumpt luchtvaart

Ondernemersnieuws: Mark Rutte heeft begrip voor wanhopige horecaondernemer, Buffett verkoopt luchtvaartaandelen en boilerroom-oplichters jaren de cel in.

1. Rutte begrijpt boze horecaondernemer, maar buigt niet

Premier Rutte heeft begrip voor de noodkreet van kroegmagnaat Laurens Meyer, maar komt niet tegemoet aan de wens om cafés eerder open te laten gaan. Meyer dreigde donderdag in het Algemeen Dagblad dat hij de deuren van zijn vijftig café's op 1 juni zal openzetten als het kabinet niet meer geld beschikbaar stelt voor de noodlijdende horecasector. De ondernemer wordt naar eigen zeggen door de overheid met de rug tegen de muur gezet. Volgens Meyer zullen ruim 1.000 horecazaken hem volgen, met of zonder versoepeling van de coronamaatregelen. ‘Het is verschrikkelijk dat je als ondernemer dicht moet’, zegt Rutte. ‘Mijn hart bloedt. Maar het ligt niet aan mij. Het ligt aan het virus.’

2. Buffett dumpt luchtvaartmaatschappijen

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft al zijn aandelen in de vier grootste luchtvaartmaatschappijen van de VS verkocht. De wereld is veranderd na de coronacrisis, is Buffetts motivatie, die erkent dat de verkoop van de aandelen hem verlies oplevert. Het ‘orakel van Omaha’ verwacht daarnaast dat de beurzen nog wel eens verder kunnen dalen. Berkshire Hathaway had eind vorig jaar 11 procent van de aandelen van Delta Air Lines in handen, 10 procent van American Airlines, ongeveer hetzelfde percentage van Southwest Airlines en 9 procent van United Airlines.

3. Corona-update:

 • De wereldwijde markt voor smartphones is in het eerste kwartaal met 13 procent ingezakt. De snelste daling ooit, zeggen analisten van Counterpoint.
 • Het kabinet trekt 20 miljoen euro uit voor het Nederlandse steunfonds voor zorgverleners die ten tijde van de Covid-19-pandemie arbeidsongeschikt raken of voor nabestaanden van overleden zorgmedewerkers.
 • Afstand houden in distributiecentra van online supermarkten is onmogelijk, stellen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en VPRO-radioprogramma Argos.
 • Vastgoedgigant Klépierre wil dat winkels in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne weer open gaan, en zet ondernemers zo het mes op de keel, schrijft de Telegraaf.
 • Na de drive-in bioscoop is het nu de beurt aan het drive-in concert. In Denemarken trad rocker Mads Langer op voor een publiek van auto’s, terwijl de muziek werd uitgezonden via een FM-zender.
 • Parijs kampt met een een flinke groep Airbnb-krakers, die de toegangscodes tot appartementen hebben bemachtigd en daar feestjes bouwen.
 • Nederlanders zijn bereid om per huishouden maximaal 0,29 euro extra belasting te betalen om een coronagerelateerd sterfgeval te vermijden, wat bij acht miljoen huishoudens neerkomt op 2,3 miljoen euro per vermeden sterfgeval.
 • Het wordt elke week iets drukker in de winkelstraten, concluderen onderzoeksbureaus. Begin april lag het aantal bezoekers op 25 procent van wat het voor de coronacrsisis was. Aan het einde van april lag dat op ongeveer 40 procent.
 • Mensen die met de hogesnelheidstreinen van Thalys en Eurostar reizen, moeten vanaf nu een mondmasker dragen
 • Het besluit van de Action vorige maand om de betalingstermijn aan leveranciers eenzijdig te verlengen, is te snel genomen, zegt Action-topman Sander van der Laan op BNR.

4. Koolmees waarschuwt bedrijf dat arbeidsvoorwaarden wil aanpassen

Bedrijven mogen niet zomaar minder loon betalen aan werknemers of hen verplichte vakantiedagen laten opnemen. Dat zegt minister Wouter Koolmees. Wel mogen bedrijven in geldnood dit soort zaken uitvoeren, als ze in gesprek zijn geweest met hun personeel. 'Als je als bedrijf er slecht voor staat, en het risico hebt om om te vallen, dan begrijp ik wel dat die gesprekken plaatsvinden. Maar je kan niet eenzijdig de arbeidsvoorwaarden aanpassen, dat zal in overleg met de vakbonden of de ondernemingsraad moeten gebeuren.’

5. Kleine zorgverleners krijgen steun verzekeraars

Zorgverzekeraars trekken miljarden euro's uit voor een steunpakket aan zorgaanbieders zoals wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en kraamverzorgenden. Zij kunnen een maandelijkse bijdrage aanvragen om hun omzetdaling vanwege de coronacrisis te compenseren. De regeling is bedoeld voor zorgaanbieders met een omzet tot 10 miljoen euro per jaar. Die kunnen met de steun personeelskosten betalen (zoals de overheid met de NOW-regeling andere ondernemers helpt), maar ook huur, afschrijvingen en bijvoorbeeld het loon van de praktijkhouder.

6. En dan dit: Boilerroom-oplichters jaren de cel in

Vijf mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 4 jaar omdat zij zeker tientallen mensen onder valse voorwendselen hebben verleid om bij elkaar miljoenen te investeren in beleggingen die niets of nauwelijks iets opleverden. Hoofdverdachten Lex V. en Marc van D. runden zogeheten boilerrooms, criminele callcenters waarvandaan beleggingsfraudeurs nietsvermoedende investeerders geld aftroggelen met agressieve verkooppraatjes. Het buitgemaakte geld, dat zogenaamd gestoken zou worden in wijngoederen, een houtbedrijf of CO2-emissierechten, verdween grotendeels in de zakken van de fraudeurs. Een van de slachtoffers raakte ruim 137.000 euro kwijt door de oplichting, vertelt hij aan de NOS.

Wat we ook lazen:

 • Zeven weken coronacrisis, dit voelt de economie daarvan (NOS)
 • Crowdfundingsplatforms merken dat investeerders terughoudender worden en dat meer bedrijven niet kunnen aflossen. (Quote)
 • Instagram-account @Fundamakeovers volgt huizen die worden gekocht door investeerders, en na een opknapbeurt weer ​met flinke prijsstijgingen op Funda belanden.

Tot zover de Sprout-update van maandag 4 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!