Ruzie bij Amsterdamse startup-incubator; IT-beveiligers hekelen vergoeding losgeld bij gijzelsoftware

Ondernemersnieuws: hommeles bij startup-incubator The Founder Institute, IT-beveiligers boos om vergoeding losgeld voor gijzelsoftware en medewerkers plotseling gesloten ontharingskliniek beklagen zich over directeur. 

1. Ruzie bij The Founder Institute

Interne ruzies teisteren de Amsterdamse dependance van de wereldwijde startup-incubator The Founder Institute (TFI), schrijft de Telegraaf. Een van de oprichters van de Nederlandse tak Bas van Essen, is vorige week opgestapt. Van Essen kan geen toelichting geven op de zaak, "anders word ik voor een Amerikaanse rechter gesleept". Volgens ingewijden is Van Essen vertrokken omdat er bij het Amsterdamse TFI-team te weinig passie voor startups bestaat, en omdat het programma door teamleden meer voor eigen gewin en netwerk werd gebruikt dan voor het helpen van startende ondernemers. Bij TFI Amsterdam bereiden zich momenteel 8 startups voor op het einde van het programma.

Update 10:45 uur: The Founder Institute laat aan Sprout weten dat het Bas van Essen heeft gevraag om op te stappen, vanwege een verschil van inzicht. Verder dan dat reikt het conflict volgens TFI niet.

2. IT-beveiligers boos om vergoeding losgeld

Het door verzekeraars vergoeden van losgeld bij gijzelsoftware werkt misdaad in de hand, zeggen beveiligingsexperts in het Financieele Dagblad. Het uitbetalen van losgeld is "een signaal aan criminelen dat misdaad loont", zegt een beveiliger van Fox-IT. Ook beveiligingsbedrijven Sophos en Palo Alto Networks zeggen tegen de krant dat het uitgangspunt altijd moet zijn dat er nooit uitbetaald wordt aan afpersers die de bestanden van een bedrijf versleutelen. Verzekeraar AIG spreekt van een dilemma, omdat het wil voorkomen "dat onze klanten failliet gaan omdat hun bedrijf stil blijft liggen na een aanval".

3. Medewerkers beklagen zich over directeur Just Wellness 

Werknemers van Just Wellness, een ontharingskliniek die eerder deze maand onverwacht zijn zeven vestigingen sloot, beklagen zich bij Omroep Brabant over seksuele intimidatie van de directeur van het bedrijf. Die drong zich volgens drie anonieme ex-medewerkers op aan ondergeschikten en beloofde hen geld en promoties als zij hem naar bed zouden gaan. De ex-medewerkers noemen de aanpak van het bedrijf, dat klanten vooruit liet betalen via Social Deal en Groupon, "pure oplichting". Door het faillissement werden 1200 klanten gedupeerd. CDA, PvdA en SP willen om strengere regels voor beautysalons, nadat talloze Just Wellness-klanten klaagden over brandwonden en pigmentvlekken:

4. Europees Hof verbiedt doorverkopen e-boeken

Het Europese Hof van justitie heeft de handel in tweedehands e-boeken verboden. De uitspraak volgt op een al jaren slepend conflict tussen twee uitgeversbonden en marktplaats voor e-boeken Tom Kabinet. Het hof stelt dat tweedehands e-boeken niet in kwaliteit achteruit gaan, waardoor die de 'perfecte vervangers' zijn voor nieuwe exemplaren. Ook staat in gebruikerslicenties van e-boeken meestal dat een gebruiker een boek alleen mag lezen op zijn eigen apparatuur. Volgens uitgeversbond GAU is de uitspraak ook van belang voor de muziek- en filmindustrie, "omdat nu ook voor muziek en film geldt dat gedownloade exemplaren niet mogen worden doorverkocht".

5. Gouverneur New York vetoot e-step 

Elektrische fietsen en steps blijven verboden in New York. Gouverneur Andrew Cuomo heeft een veto uitgesproken over een nieuwe wet die groen licht had moeten geven voor de tweewielers. Techbedrijven zoals Lime en Bird en maaltijdbezorgers lobbyden zich de afgelopen tijd suf voor een nieuwe wet, maar Cuomo vond dat de nieuwe wet niet genoeg rekening hield met veiligheid, vooral omdat door het ontbreken van een helmplicht. Het verbod betekent dat duizenden maaltijdbezorgers die op een elektrische fiets rijden, het risico blijven lopen op een boete van 500 dollar. Cuomo belooft binnenkort met een nieuw wetsvoorstel te komen:   

6. En dan dit: Erdogan onthult Turkse Tesla

De eerste auto van Turkse bodem is natuurlijk een elektrische, blijkt uit een prototype dat president Recep Tayyip Erdogan heeft onthuld. De Turkse overheid pompt 3,7 miljard dollar in de Turkse 'Tesla', die in 2022 in de showroom moet staan. De auto's worden gemaakt door een consortium van vijf bedrijven, maar het ontwerp is afkomstig van de Italiaanse designstudio Pininfarina, ook bekend van Ferrari en elektrischautomerk Karma. In 2021 moet er een fabriek staan die werk biedt aan 4300 mensen. Productiekennis is er al in het land, waar onder meer Ford en Toyota auto's laten maken.  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 30 december. Tot vrijdag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl