Scheer en Foppen failliet; tiener draait als tierelier

Ondernemersnieuws: het licht gaat uit bij elektronicaketen Scheer en Foppen, Nederlandse startup heeft nu 4 van de 5 grootste oliemaatschappijen als klant en zaak tiener draait als een tierelier.

1. Licht uit bij elektronicaketen Scheer en Foppen

Weer een faillissement in elektronicaland. Na Paradigit, Dixons en Harense Smid is het nu Scheer en Foppen dat de deuren moet sluiten. Voor de 475 medewerkers van de 56 winkels en webwinkels is ontslag aangevraagd. Het faillissement van Scheer en Foppen maakt de kaalslag onder elektronicawinkels nog groter. Klanten kopen hun elektronica steeds meer online, waardoor fysieke winkels in de problemen komen. In de afgelopen vier jaar is het aantal elektronicazaken met meer dan 300 gedaald, blijkt uit cijfers van het CBS. De enige grote ketens die nu nog overeind staan, zijn BCC en Mediamarkt. 

2. Zes ton voor Media Distillery

Media Distillery, de Nederlandse startup die radio en tv-uitzendingen realtime doorzoekbaar maakt, heeft 600.000 euro aan groeigeld opgehaald bij Peak Capital en Vortex Capital Partners. Ook de recent aangetreden CEO Roland Sars droeg bij aan de investering, nadat hij eerder zijn bedrijf BackupAgent verkocht aan een Amerikaanse branchegenoot. De startup uit de koker van Yes!Delft gebruikt het groeigeld - uiteraard - om zijn platform verder te ontwikkelen en internationaal te groeien. PR-bedrijven gebruiken de techniek van Media Distillery om video en audio te analyseren voor klanten zoals T-Mobile, Alliander en Jumbo Supermarkten. Ook radiozender BNR zet de technologie in.

3. Startup haalt 4e van 5 grootste oliebedrijven binnen

Na Shell, BP en Total, heeft het Haagse softwarebedrijf eVision met het binnenhalen van een miljoenenorder nu ook het Noorse oliebedrijf Statoil als klant. Uit de top vijf van Europese oliegiganten, ontbreekt alleen het Italiaanse Eni nog in de clientèle. eVision maakt software waarmee bedrijven controle kunnen houden over industriële processen en onderhoudswerkzaamheden. Eerder dit jaar kreeg het bedrijf, dat ook kantoren heeft in de VS, Qatar, het VK en Noorwegen, een lening van 13,5 miljoen euro van de Europese Investeringsbank.

4. Modestartup Otrium brengt 600.000 euro binnen

Startup Otrium heeft met twee investeringsrondes in totaal acht ton aan groeikapitaal opgehaald. Investeerder Keadyn leidde de tweede investeringsronde die zes ton opleverde. Via Otrium (door Sprout gekozen als één van de 25 onder de 25) verkopen kledingmerken hun samples online aan modeliefhebbers. De marktplaats groeit rap met meer dan tienduizend leden per maand en steeds meer modemerken bieden hun overtallige voorraden aan. Op dit moment is Otrium alleen in Nederland actief. Oprichters Max Klijnstra (25) en Milan Daniels (24) gaan het groeigeld gebruiken om uit te breiden naar andere landen en meer internationale merken aan zich te binden. 

5. Samenwerking Sprout en ondernemersbelangenvereniging ONL

Belangenbehartiger ONL voor Ondernemers en Sprout gaan samenwerken om het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren. In een intentieverklaring spreken ONL en Sprout af om de uitdagingen van ondernemers hoger op de politieke agenda in Den Haag te krijgen. Sprout-hoofdredacteur Remy Ludo Gieling: “Belangrijke onderwerpen als betalingstermijnen of ontslagrecht staan te weinig op het politieke netvlies. Ondernemers hebben vaak geen tijd om zich bezig te houden met politiek. ONL kent de wegen in Den Haag en maakt de broodnodige vertaalslag.” 

6. En dan dit: zaak tiener draait als tierelier

Pas negen weken is de winkel van de 17-jarige Thomas Lijten open, nu al heeft hij 20 man personeel. Met zijn vestiging van de koffie- en ijssalon ‘Daisy’s Ice, Coffee & More’ krijgt hij heel Veenendaal op de been. Na zo’n twee maanden heeft hij zijn verwachte jaaromzet al gehaald. Thomas denkt groot. Zo beraadt hij zich over ondernemen in China en is hij nu bezig met het organiseren van een eigen festival om samen met Veenendaal ‘de successen en de zomer te vieren’: Daisy's Mid Zomer Festival.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 15 juni 2016. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk