Scheringa dreigt met rechtszaak tegen ‘zijn’ cryptostartup; Tesla (beetje) in de ramsj

Ondernemersnieuws: Dirk Scheringa overweegt ICO Headstart voor rechter te slepen, Tesla komt met ‘cheap’ Model 3 en stormparaplu Senz leed jarenlange verliezen.

1. Scheringa overweegt rechtszaak tegen cryptostartup

Dirk Scheringa denkt er over na om ICO Headstart voor de rechter te slepen, meldt het AD. De oud-bankier én gedupeerde klanten overwegen juridische stappen tegen de cryptostartup, omdat het onduidelijk is wat met al het geïnvesteerde geld – zo’n 11,5 miljoen euro – is gebeurd. ICO Headstart beloofde investeerders om in de markt van virtuele munten naar lucratieve projecten te zoeken, maar tot op heden is er slechts één project bekend (en nog niet eens begonnen): de bouw van Hard Rock Hotels in Brazilië. Scheringa stapte na een halfjaar al op toen hij nattigheid voelde en volgens hem schiet de cryptostartup ‘in de betaling in euro’s ernstig tekort’.

2. Tesla produceert goedkopere Model 3-variant

Tesla maakt een goedkopere variant van zijn goedkoopste auto, de Model 3. Elon Musk, topman van de fabrikant van elektrische auto's, kondigde de mogelijkheid aan om de wagen met een minder zware batterij te kopen. Met de nieuwe batterij kan de auto een kleine 420 kilometer afleggen. Die uitvoering gaat minimaal 45.000 dollar (zo'n 39.300 euro) kosten in de Verenigde Staten. Het topmodel met twee motoren, vierwielaandrijving en de grotere batterij is duurder geworden en kost nu minimaal 54.000 dollar.

3. Stormparaplu Senz leed jarenlange verliezen

De als zeer succesvol gepresenteerde maker van stormparaplu’s Senz draaide al jaren beroerd, blijkt uit onderzoek door RTL Z. De startup van Gerwin Hoogendoorn, Gerard Kool en Philip Hess ging begin september verrassend op de fles. Naar nu blijkt, heeft zich bij Senz Umbrella’s een verlies van bijna 1,7 miljoen euro opgestapeld in 3 jaar. Ook moederbedrijf Senz Technologies blijkt in de malaise te hebben gedeeld; in 2016 boekte de onderneming een verlies van ruim 1 miljoen euro. Het bankroet heeft volgens het eerste faillissementsverslag drie belangrijke oorzaken: een mislukte poging om via een agent een afzetmarkt in Amerika uit te bouwen, een achteraf bezien foutief marketingconcept en organisatorische problemen.

4. Rabobank investeert in agtech

Rabo Frontier Ventures (RFV), het investeringsvehikel van Rabobank, stopt groeigeld in het agtech-bedrijf ProducePay. Dit in Los Angeles gevestigde bedrijf voorziet boeren in het vers-segment van financiële middelen, technologie en data-inzichten. In totaal hebben de Amerikanen 14 miljoen dollar opgehaald in een ronde voor serie B-financiering, die werd geleid door Anterra Capital. ProducePay helpt boeren door onder andere met technologie gewassen die bederven, zoals groente en fruit, als financieel product te kenmerken. Daardoor zorgt het bedrijf voor directe toegang tot financiering voor boeren in de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Honduras en Chili.

Op zoek naar groeigeld? Bekijk onze Funding Toolkit!

5. Innofest niet langer alleen voor Noordse festivals

Goed nieuws voor startups die hun ideeën op festivals willen testen. Vanaf volgend jaar kunnen ze met Innofest ook terecht buiten Noord-Nederland, want het initatief van Anna van Nunen gaat samenwerken met het Amsterdamse DGTL, een driedaags festival met elke dag zo’n 20.000 bezoekers. Innofest biedt startups de kans om een festival te gebruiken als living lab voor hun innovaties, want het festival bootst een maatschappij na, maar dan in het klein. “85 procent van de startups zegt tot nu toe dat ze dankzij ons de stap naar de markt hebben kunnen maken”, zei Van Nunen eerder tegen Sprout.

Lees verder: Anna van Nunen legt uit waarom je als startup naar een festival moet

6. En dan dit: Uber stapt in uitzendmarkt

Uber wil zich met een nieuw dochterbedrijf toeleggen op de uitzendmarkt voor tijdelijk personeel, schrijft The Financial Times. Met Uber Works wil het bedrijf achter de taxiapp, maaltijdbezorgdienst Uber Eats en logistiek uitzender Uber Freight zich op een nieuwe markt richten in de aanloop naar de geplande beursgang van volgend jaar. Het is nog niet duidelijk wanneer Uber Works echt van start gaat, maar eerder testte het Amerikaanse bedrijf de dienst al in Los Angeles en Chicago. De laatste berichten zijn dat Uber is begonnen met het werven van meer personeel voor een ‘speciaal project’. De beoogde beursgang moet volgens twee zakenbanken Uber een waarde van zo’n 120 miljard dollar opleveren. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 22 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!