Scheringa kan fluiten naar beursgang; salarisverhoging voor duurzaam bankieren

x

Ondernemersnieuws: Dirk Scheringa voorlopig niet naar de beurs, Koos Hendriks verzilvert SnowWorld-aandelen en ondernemer beloont duurzaam bankieren met salarisverhoging

1. Scheringa niet naar de beurs

De beursgang van CS Factoring, het bedrijf van Dirk Scheringa gaat niet door. Scheringa zou naar de beurs gaan via een omgekeerde overname van lege beurshuls Lavide. Maar dat bedrijf gaat niet akkoord met het door Scheringa voorgestelde bestuur. Lavide eiste ook een lagere koopprijs nadat er bij CS Factoring dubieuze debiteuren aan het licht waren gekomen waarop moest worden afgeschreven. CS Factoring houdt zich bezig met het overnemen en innen van openstaande facturen. Het is nog niet duidelijk of Scheringa met zijn bedrijf nu op een andere manier naar het Damrak wil. Iemand die alvast geen medelijden heeft met Scheringa, is financieel activist Pieter Lakeman. Die vindt dat 'een man met dergelijke ethiek' helemaal niet thuishoort op de Amsterdamse effectenbeurs.

2. Ondernemers vaker opgelicht

Ondernemers worden vaker opgelicht, schrijft de Volkskrant. Ondernemers meldden vorig jaar vijf keer zoveel fraudeschade bij het landelijk steunpunt Fraudehelpdesk als in 2013. Vooral kleinere ondernemers en zelfstandigen zijn doelwit. Naast acquisitiefraude en spookfacturen is er meer identiteitsfraude, waarbij oplichters uit naam van een bedrijf rekeningen innen of producten aanschaffen. De 1 miljoen aan gemelde schade is "vrijwel zeker om het topje van de ijsberg"; het overgrote deel van de oplichtingsschade wordt niet gemeld, vaak omdat ondernemers zich schamen voor hun eigen onoplettendheid. 

3. Koos Hendriks casht SnowWorld-aandelen

Skihal-ondernemer Koos Hendriks heeft eerder deze maand 688.000 euro aan aandelen in zijn beursgenoteerde bedrijf SnowWorld verzilverd, ontdekte RTL Z in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De koper blijkt de Belgische miljardair Marc Coucke. Hendriks verkocht vorig jaar al voor 350.000 euro aan aandelen, waarmee hij naar eigen zeggen het aantal verhandelbare aandelen wilde vergroten. "Ik ben vooralsnog niet van plan om nog meer stukken te verkopen", zei hij toen. Hendriks bezit na de verkoop nog altijd zo'n 68 procent van de aandelen in zijn bedrijf. 

4. Groeiende economie poetst begrotingstekort weg

De Nederlandse overheid heeft voor het eerst sinds 2008 meer geld ontvangen dan uitgegeven. In een brief aan de Tweede Kamer meldt opperkasbeheerder Jeroen Dijsselbloem over 2016 een meevaller van ruim 3 miljard euro aan extra belasting- en premie-inkomsten. Omdat tegelijk de uitgaven 200 miljoen euro lager uitvielen dan verwacht slaat het jarenlange begrotingstekort om in een bescheiden overschot van 200 miljoen euro. De economie lijkt beter op dreef dan gedacht: in de Najaarsnota werd nog rekening gehouden met een begrotingstekort van 3,1 miljard euro.

5. Musk belooft Model 3-productie in september, meer Gigafactories

Tesla maakt nog dit jaar 2 of 3 Gifactories bekend, zei topman Elon Musk tijdens de bekendmaking van zijn cijfers over het vierde kwartaal van 2016. Die megafabrieken zijn nodig om de productie van de langverwachte Model 3 op te kunnen schroeven naar 500.000 stuks in 2018 en 1 miljoen stuks in 2020. De productie van de Model 3 is in september op volle kracht, belooft Musk. Nederland probeert Tesla momenteel te overtuigen om ook in Nederland zo'n batterijfabriek te openen. De kostbare groeistrategie zorgde het afgelopen jaar voor een nettoverlies van 773 miljoen dollar, op een omzet van 7 miljard. Ook opmerkelijk: Tesla overweegt in de toekomst verzekering en onderhoud te bundelen in de aanschafprijs van een nieuwe auto.

6. En dan dit: salarisverhoging voor duurzaam bankieren

Stoere actie: Mayke Niestadt geeft medewerkers en freelancers van haar modellenbureau Buck Agency voortaan een salarisverhoging (0,50 euro per uur) wanneer zij bankieren bij, of overstappen naar een duurzame bank, schrijft zij op Facebook. Niestadt baalt ervan dat banken wapentuig en megastallen financieren met het geld dat zij maandelijks naar haar 400 collega's overmaakt. "Ik geloof dat het bedrijfsleven aan zet is om de nieuwe wereld neer te zetten. We kunnen wachten op de politiek, maar wij ondernemers kunnen ook héél veel zelf doen." Niestadt roept andere ondernemers op om mee te doen. "Wees je bewust van je voorbeeldfunctie."

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 24 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!