'Schier' drone-vrij; Defensie verbiedt sport-apps na lek

Ondernemersnieuws: Schiermonnikoog wil geen drones, ministerie van Defensie verbiedt sport-apps op diensttelefoon en mogelijke doorstart Omniradar.

1. Schiermonnikoog wil drones inperken

Schiermonnikoog is de overlast van drones meer dan zat. Daarom waarschuwt het Waddeneiland toeristen die er verblijven of willen komen. "Onze badgasten zijn van harte welkom, maar dan liever wel zonder drone", zei wethouder Erik Gerbrands in het NOS Radio 1 Journaal. Want, zo stelde Gerbrands, Schiermonnikoog is een eiland van rust en stilte. "Als je dan in het hoogseizoen overal van dat gezoem gaat krijgen, is natuurlijk niet de bedoeling. Dat willen we voorkomen." Daarom gaat het eiland toeristen voorlichting geven. "Het voordeel van een eiland is, is dat er een boot naartoe moet. Dus gaan we daar informatie geven over wat wel en niet mag en kan."

2. Defensie verbiedt gebruik sport-apps

Het ministerie van Defensie heeft het gebruik van sport- en fitnessapps op diensttelefoons tijdelijk onmogelijk gemaakt, heeft minister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer laten weten. De maatregel is genomen nadat bleek dat persoonlijke informatie achterhaald kan worden via de app van het Finse bedrijf Polar. "Privégegevens van militairen, burgermedewerkers en in het bijzonder medewerkers van inlichtingendiensten in binnen- en buitenland liggen op straat", aldus Bijleveld. "Het ministerie heeft het personeel herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis."

3. Oud-challenger lanceert contractgenerator

Tycho Bokdam, Daan Gönning en Crijn Janssen (oud-challenger met Sprekershuys) staan aan de wieg van Jip, een slimme contractgenerator. "Dagelijks krijg ik contractvormen van opdrachtgevers onder ogen waar duidelijk nooit een jurist naar heeft gekeken", legt Janssen uit. "Dat heeft ons aan het denken gezet: hoe kunnen we de contractenmarkt disrupten?" Met Jip is het eenvoudig een contract genereren, zelf uploaden, veilig bewaren én ondertekenen. Je kan ook de wederpartij of partijen uitnodigen om te ondertekenen, waarbij de digitale handtekening juridisch gelijkstaat aan de handgeschreven versie.

4. Mogelijke doorstart failliete Omniradar

Curator Maarten van Ingen van advocatenkantoor Watson Law onderzoekt een mogelijke doorstart van Omniradar, schrijft Het Financieele Dagblad. De Eindhovense producent van op chip geïntegreerde radarsystemen is vorige week failliet verklaard. De chip van Omniradar is vrijwel kant-en-klaar, maar kort voor de marktintroductie zijn investeerders afgehaakt. Omdat het product op een test na gereed is, heeft de curator besloten de salarissen van de zes medewerkers door te betalen. "Niemand is sec geïnteresseerd in deze technologie zonder het personeel erbij", stelt de bewindvoerder. "Het product hangt aan de mensen."

5. Friese startup TanQyou breidt uit

TanQyou opent tien nieuwe tankstations in Opeinde, Grijpskerk, Schinnen, Mussel, Delftzijl, Appelscha, Giethoorn, Ommen, Schoonebeek en Leeuwarden. Hiermee werkt de Friese startup aan haar doel om landelijke dekking te bereiken. "Ik ben ervan overtuigd dat we dit jaar de dertig gaan halen", aldus eigenaar Jan-Harmen Akkerman. TanQyou is een onbemande tankstationformule met de missie om het tanken weer leuk en persoonlijk te maken, ondanks dat er geen personeel achter de kassa staat. Door technologische innovaties wordt een My TanQyou-klant automatisch herkend aan de pomp en begroet bij zijn voornaam.

6. En dan dit: Obama naar Nederland voor leiderschapsseminar

Yes, we can, dacht Hans Janssen van DenkProducties. Hij heeft de voormalige Amerikaanse president Barack Obama gestrikt om in september naar Nederland te komen om te spreken op een leiderschapsseminar op 28 september. "Als je weet dat hij is afgetreden, dan weet je dat er een moment komt dat hij zijn ervaringen gaat delen", zegt Janssen tegen RTL Z. "Iedereen wil hem horen spreken. We dachten: we gaan het gewoon proberen." De 44ste president van de USA zal 'zijn inzichten delen over leiderschap in een snel veranderende wereld'. Daarbij gaat hij in op vragen van deelnemers aan het seminar.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 10 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.