Schotse miljardair helpt Rotterdammers aan supersnel internet; Elon Musk lanceert Tesla-surfbord

Ondernemersnieuws: Rotterdam krijgt sneller internet dankzij een Schotse miljardair, Elon Musk verkoopt surfborden voor anderhalve rug en Airbnb stelt Airbnb-host Eva niet te hebben betaald voor haar brief in Nederlandse kranten.

1. Schotse miljardair investeert in Rotterdams internet

Het mag dan 200 miljoen euro kosten, maar dan hebben wel alle 300.000 huishoudens en bedrijven in Rotterdam aansluiting op snel breedbandinternet. De 75-jarige Schotse Irvine Laidlaw is de man die deze forse kapitaalinjectie in de stad doet. Voor hem is dit klein bier; Laidlaw werd door onder meer het organiseren van vakbeurzen en congressen miljardair. Het Rotterdamse bedrijf L2Fiber van ondernemers Oscar Kuiper en Henk Hoven zal als exploitant het glasvezelnetwerk aanleggen. Het Financieele Dagblad meldt dat Laidlaw namens zijn investeringsvehikel Highland Group Holdings een belang van 80 procent krijgt in L2Fiber. Rotterdammers kunnen binnen 5 jaar genieten van hun snelle internet.

2. Softwarebedrijf zoekt in Amsterdam naar extra scaleups

Software-ontwikkelaar Infi opent in Amsterdam-West zijn tweede vestiging. Het in 2003 opgerichte bedrijf van directeur Daniel Roy houdt zijn hoofdkantoor in Utrecht, maar wil in Amsterdam zitten om dichter bij het vuur te zitten. Infi richt zich naar eigen zeggen op innovatieve startups en scaleups en in Amsterdam wemelt het daarvan. Infi opent een kantoor bij station Sloterdijk, wat een medewerker van het bedrijf aan Sprout omschrijft als “opkomende regio”. Het feit dat Amsterdam binnen de startup- en scaleupscene veel techbedrijven heeft, zou volgens de medewerker essentieel zijn geweest voor de keuze naar Amsterdam te verhuizen. Infi bouwt applicaties voor techscaleups als SnappCar en Picnic.

3. Startup-gekte: San Francisco-vliegveld verkoopt fleece-vests

Het is een gouden business voor het vliegveld van San Francisco: een automaat die bodywarmer-achtige fleece-vests uitpoept. Voor 50 dollar heb je er eentje. Wat blijkt: dit is het onofficiële uniform voor venture capitalists in de Bay Area. Business Insider meldt op basis van informatie van een woordvoerder van het vliegveld dat de automaat maandelijks goed is voor wel 10.000 dollar. Het betreft een samenwerking van het vliegveld, de Japanse retailer Uniqlo en een derde bedrijf, waarvan Business Insider de identiteit niet weet te melden. Op Twitter kan men er over het algemeen de humor wel van inzien. De meeste gebruikers lijken zelfs overwegend positief te zijn.

4. Tesla lanceert - jawel - een surfbord

Na de lancering van zijn eigen vlammenwerper komt Elon Musk nu met een eigen surfbord. Liefhebbers kunnen voor 1.500 dollar een heus Limited Edition Tesla Surfboard kopen (momenteel is ‘ie alweer uitverkocht en is de pagina offline). Geen kattenpis, dat bedrag, maar zoals TechCrunch ook al opmerkt: waarschijnlijk eindigen ze als collectors items aan de muur van Muskfans - of, eh, Musketeers, zoals het Financieele Dagblad ze ook wel noemt. Musk doet daarmee denken aan de in 2001 overleden Nederlandse zanger en kunstenaar Herman Brood. Iedere schets of krabbel die hij maakte, werd automatisch geld waard. Brood betaalde er indertijd zijn treinritjes mee, Musk gebruikt zijn status om de Hyperloop te promoten.

5. Airbnb: wij hebben Eva niet betaald voor brief

Airbnb-host Eva is niet door het platform betaald voor de open brief die zij afgelopen weekend schreef voor de Volkskrant en Het Parool. Dat stelt woningdeelplatform Airbnb na vragen van Sprout. Het bedrijf en de hosts kregen dit weekend een golf van kritiek over zich heen na de brief van Eva, waarin zij het opnam voor het platform. Critici menen dat Airbnb juist zorgt voor extra overlast van toeristen en de huizenprijzen in grote steden verder opdrijft. Sprout wist te verifiëren dat Eva en haar Airbnb - althans op Facebook - echt bestaan. Eva heeft tot dusver niet gereageerd op een interviewverzoek van Sprout. Airbnb maakt bij zijn campagnes vaker gebruik van de verhalen van verhuurders. Onder leiding van strateeg Chris Lehane probeert het bedrijf zich zo te presenteren als gereedschap voor de middle class om bij te verdienen.

Lees ook: Het verhaal achter Eva: dit is waarom Airbnb adverteert met gewone mensen

6. En dan dit: plug-in laat zien hoe afhankelijk internet is van Amazon

Die Jeff Bezos is nogal een machtig man. Naganoeg 40 procent van de cloud-markt loopt op servers van Amazon, de zogeheten Amazon Web Services (AWS). Zonder die service kun je niet meer Netflixen, Slacken of Pinteresten. The Verge vergelijkt AWS dan ook al met de waterleidingen in je huis: je let er niet op, maar ze vormen de fundering van je woning. Maar wat als die fundering wegvalt? Developer Dhruv Mehrotra kwam met een plug-in waarmee je Amazon-servers blokkeert. Installeer je deze, dan werkt je Spotify en je Netflix plotseling niet meer. Waarom je zo’n plug-in zou willen installeren? Wij kunnen het je ook niet vertellen. Zeker is dat het een mooi beeld geeft van hoe internet er zonder Bezos uit zou zien: net zo kaal als Bezos’ gladgeschoren hoofd.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 31 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.