Shypple Startup van het Jaar; na Kneppers ook Ritzen weg bij Rockstart

Ondernemersnieuws: Shypple troeft Closure en Spielwork af, investeerders stoppen drie ton in duurzaam warmtekussen en mede-oprichter Don Ritzen pakt koffers bij Rockstart.

1. Shypple is Sprout Startup van het Jaar

Shypple is de Sprout Startup van het Jaar. De Rotterdamse startup, een boekingsplatform voor scheepslading als containers, versloeg twee andere finalisten: opzegservice voor nabestaanden Closure en creatief vacaturebedrijf Spielwork. Die drie wisten van het publiek, abonnees van de befaamde Sprout-nieuwsbrief, de meeste stemmen te vergaren. “Shypple opereert in een topmarkt, die sterk versplinterd is”, zegt juryvoorzitter en Sprout-redacteur Philip Bueters. “De grootste speler heeft slechts 1 procent van de markt en die heeft al een miljardenwaardering.”

Lees meer: Zo werd Shypple de Startup van het Jaar

2. Oud-Challenger Stoov haalt 300.000 euro op

Stoov heeft 300.000 euro aan groeigeld opgehaald bij MKB & Technofonds Flevoland en een informal investor. De startup van Teun van Leijsen produceert duurzame warmtekussen, die inmiddels op vele Nederlandse terrassen, boten, kantoren, tuinen, huizen en zelfs in een aantal kerken liggen. De voormalig Challenger zal de investering gebruiken om de supply chain en logistiek te optimaliseren en de internationale sales te laten toenemen. “Deze investering komt mede van een professionele investeerder met een goed netwerk en een praktische blik die met ons mee kan groeien”, aldus oprichter Van Leijsen.

Zoek je een investeerder: doe je voordeel met de Sprout Funding Kit

3. IT-bedrijf haalt met crypto-obligatie ton op bij medewerkers

Voor de financiering van een startup in het leasedomein ontwikkelde Topicus een security token voor eigen medewerkers, waarmee binnen een week 100.000 euro werd opgehaald. De blockchain-technologie inspireerde het IT-bedrijf om in plaats van een wisselvallige cryptomunt een stabiele token te ontwikkelen. Die token heeft niet de vorm van een aandeel, maar van een bedrijfsobligatie. De startup gebruikt de opbrengst om fysieke producten in de markt te zetten. Topicus is de eerste Nederlandse partij die op deze manier gebruik maakt van blockchain-financiering. 

4. Dertien Dutchies op prestigieuze in Forbes 30 Under 30-lijst

Dertien Nederlanders hebben het geschopt tot een plekje in de Europese editie van de prestigieuze 30 Under 30-lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes. ‘We’ scoren met name goed in de categorieën sociaal ondernemerschap, retail & e-commerce en manufacturing & industry. Binnen deze eerst genoemde categorie zijn Jari Hazelebach, Loes Bijleveld en Aleksandra Dragozet vertegenwoordigd. United Wardrobe-medeoprichter Sjuul Berden, Filling Pieces-ondernemer Guillaume Philibert, Your Super-ondernemer Kristel de Groot en Otrium-oprichters Milan Daniels en Max Klijnstra staan in de ‘retail & e-commerce’-categorie. In de categorie ‘manufacturing & industry’ vinden we Nederlanders Jiajun Cen, Shubham Sandeep en Aaike van Vugt.

Bekijk hier: alle 11 Nederlanders op de Europe 30 Under 30-lijst

5. Na Kneppers ook Ritzen weg bij Rockstart

Zeven maanden na het vertrek van Oscar Kneppers stapt ook die andere mede-oprichter op bij Rockstart. Don Ritzen pakt zijn koffers bij de startup-broedplaats en gaat zich richten op een nieuw op te richten bedrijf. Na 2.751 dagen hangt Ritzen de operationele taken aan de wilgen, maar blijft wel als aandeelhouder en adviseur (net als Kneppers) betrokken. “Ik voel de noodzaak om opnieuw iets van scratch te beginnen, om de uitdaging aan te gaan om iets te bouwen when all odds are against you”, schrijf Ritzen in een blog. Daarin doet hij ook even uit de doeken wat de opbrengst is na 7,5 jaar Rockstart: meer dan 150 startups geholpen, die nu zo’n totale waarde van 350 miljoen euro hebben.

6. En dan dit: anti-Valentijnsdag-initiatief Pleurop naar buitenland

Valentijnsdag staat voor de deur, maar zit je eigenlijk helemaal niet te wachten op degene die naast je op de bank zit? Het initiatief Pleurop, vorig jaar gelanceerd, is er dit jaar ook weer om jouw relatie gemakkelijker uit te maken. Naast het sturen van het welbekende pakket dode bloemen, kunnen toekomstige vrijgezellen nu ook een workshop uitmaken volgen, een stinkend luchtje sturen of een pechvogel in Duitsland dumpen. “Wij geloven dat het uitmaken van een (slechte) relatie een stap dichterbij de juiste liefde is”, zegt initiator Max Pater van Pleurop. Kun je op 14 februari ‘s avonds meteen naar het Pleurop Singles Feest in Amsterdam!

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 13 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!