Silicon Valley krijgt nieuwe beurs; Marqt maakt prijzen dynamisch

Ondernemersnieuws: Eric Ries krijgt groen licht voor nieuwe beurs Silicon Valley, Ali Niknam wil TransIP laten fuseren met Belgen en Marqt maakt prijzen dynamisch tegen voedselverspilling.

1. Eric Ries krijgt groen licht voor langetermijnbeurs Silicon Valley

Toezichthouder SEC heeft in de VS groen licht gegeven voor de Long-Term Stock Exchange (LTSE), een nieuwe beurs voor langetermijnbeleggers waarmee Eric Ries (The Lean Startup) en andere Silicon Valley-boegbeelden waaronder Marc Andreessen een alternatief willen bieden tegen de nadruk op kortetermijnwinst. Een van de manieren is dat het stemrecht in een bedrijf groeit des te langer een investeerder aandeelhouder is. Een andere optie is om bedrijven met een LTSE-notering te verbieden om de beloning van hun bestuurders te koppelen aan prestaties op de korte termijn. De LTSE verwacht later dit jaar van start te gaan met de eerste noteringen. 

2. Ali Niknam wil TransIP laten fuseren met Belgen 

TransIP, de Nederlandse webhoster waar Bunq-Oprichter Ali Niknam een fortuin mee vergaarde, staat op het punt om te fuseren met de Belgische leverancier van clouddiensten en webhosting Combell. Dat blijkt uit een melding bij de ACM, die toestemming moet geven voor fusie. TransIP is met ruim een miljoen geregistreerde domeinnamen, tweehonderd medewerkers en een omzet van 70 miljoen euro de (naar eigen zeggen) grootste hostingprovider van Nederland. Opvallend genoeg spreekt de ACM-melding van een 'overname', en niet van een fusie. Niknam zegt tegenover Tweakers dat dat alleen vanwege een ‘technische reden' is, en dat van een verkoop van TransIP geen sprake is.

3. Elon Musk showt batterij internetsatellieten

Op 15 mei laat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, een zwerm van zestig nanosatellieten los in de ruimte voor Starlink, een project waarmee SpaceX wereldwijde internettoegang wil gaan leveren. Elon Musk twitterde zondag alvast onderstaande sneak peak in het ruim van de Falcon 9-raket die het klusje woensdag moet gaan klaren. De lancering is een bescheiden eerste stap, er zijn nog zeker zes van dit soort lanceringen nodig voor een minimale dekking, twitterde Musk ook, en nog eens zes voor middelmatige dekking. Uiteindelijk mikt SpaceX op een wereldomspannende web van 12.000 nanosatellieten. 

4. Marqt maakt prijzen dynamisch

Marqt gaat als eerste Nederlandse supermarkt aan de slag met Wasteless, een Israëlische startup die de strijd aanbindt tegen voedselverspilling met dynamische, zelflerende prijskaartjes die de prijs van producten baseren op de houdbaarheidsdatum, de resterende voorraad en de vraag naar een product. Winkels hoeven zo minder weg te gooien, en dus minder in te kopen. Wasteless claimt de omzet zo met 6 procent te kunnen verhogen. De startup kreeg vorig jaar een investering van 'enkele miljoenen' van Slinghot Ventures, het vc-fonds van Constance Scholten (directeur) en oprichters Marco Pieters en Tom Kist waar vijftig Nederlandse ondernemers in participeren.

5. Uber crasht op eerste beursdag

De beursgang van Uber is vrijdag uitgedraaid op een deceptie. De aandelenkoers van het taxibedrijf eindigde zijn eerste dag met een min van 6,7 procent. De beurswaarde van 69,7 miljard dollar ligt een stuk onder de 75,5 miljard dollar waarop Uber de beursintroductie donderdag vastpinde. Analisten gingen een paar weken geleden nog uit van een waarde van 100 miljard dollar. Kees Koolen, die een aandelenpakket Uber verwierf toen hij adviseur werd bij Uber, lijkt zijn oude coachingrol weer op te pakken in een reactie in de Telegraaf. “Het management moet zich bezighouden met het runnen van het bedrijf, de koers runt zichzelf. Als je de koers probeert te managen, ben je niet goed bezig.”  

6. En dan dit: AI-versie Salvador Dali maakt selfie met museumbezoekers  

Surrealistischer wordt het niet: een museum in Florida probeert Salvador Dalí weer tot leven te wekken met behulp van kunstmatige intelligentie. Op manshoge schermen spreekt Dali bezoekers van het museum toe, die aan het einde zels een selfie met de beroemde schilder kunnen nemen. Heiligschennis, of een – voor museua ongekend hightech – eerbetoon? Oordeel zelf:   

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 13 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl