Slack laat privégesprekken makkelijker inzien; vooral vrouwen werken vaker thuis

Ondernemersnieuws: Slack laat bedrijven privégesprekken makkelijker inzien, vooral vrouwen werken vaker thuis en Facebook zegt (weer) sorry.

1. Slack laat privégesprekken makkelijker inzien

Bedrijven die de populaire chatdienst Slack gebruiken kunnen voortaan makkelijker gedeelde en privégesprekken van werknemers downloaden en inzien. Tot nu toe moesten gebruikers van te voren worden ingelicht dat hun gesprekken werden gedownload. Maar nu kunnen klanten met de twee duurste opties (Plus en Enterprise) alle gegevens ongezien binnenhengelen. In de goedkopere en gratis versie van Slack is toestemming nog wel vereist. Volgens Slack is het nieuwe beleid een hulpmiddel voor bedrijven die zich willen voorbereiden op de komst van de Europese privacywet (Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)) die vanaf 25 mei ingaat, waarbij Europese bedrijven volledige beschikking moeten hebben over hun data.

2. Vooral vrouwen werken vaker thuis

Mannen werken vaker thuis dan vrouwen, maar het verschil is in de afgelopen jaren wel kleiner geworden, schrijft het CBS. In 2017 werkte 38 procent van de mannen thuis en 35 procent van de vrouwen. In 2013 was dat nog respectievelijk 37 procent en 32 procent. In 2017 werkten in totaal ruim 3 miljoen Nederlanders vast of af en toe thuis, bijna 37 procent van alle werkenden. In 2013 was dat nog 34 procent. Vast thuiswerken komt relatief vaak voor bij zelfstandige ondernemers. Vooral bij deze freelancers nam het aandeel vrouwen dat (vast) thuiswerkt toe: van 48 procent in 2013 naar 56 procent in 2017. Uitgesplitst naar beroepsklasse werken vrouwen met een creatief of taalkundig beroep het vaakst thusi (71 procent).

3. Facebook zegt (weer) sorry

Facebook heeft zondag in een advertentie in meerdere Amerikaanse en Britse kranten excuses aangeboden voor het privacyschandaal waar het bedrijf sinds een week door wordt verzwolgen. “Dit was een vertrouwensbreuk, en het spijt me”, schrijft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Gegevens van 50 miljoen gebruikers werden in 2014 via een universitair onderzoeker doorgespeeld aan het Britse bedrijf Cambridge Analytica; daar deed de Britse privacywaakhond vrijdagavond een inval. Facebook laat apps van derden vanaf nu minder makkelijk gebruikersdata oogsten, belooft Zuckerberg. De oprichter is door het Europees Parlement en het Amerikaans Congres gevraagd om opheldering te komen geven, en ging vorige week in een interview met CNN ook al door het stof. (too little, too late voor Elon Musk).

4. Zalando vanaf nu ook parfumdealer

Webwinkel Zalando verkoopt vanaf vandaag ook lipsticks, parfums, haarverf en andere cosmeticaproducten. De Duitse weggigant levert onder de naam Zalando Beauty ruim 4000 producten van zo’n 120 fabrikanten. Het bedrijf gaat eerst in Duitsland en op termijn ook in Nederland de concurrentie aan met winkels zoals Douglas en ICI Paris XL. Zalando moest zijn distributiesysteem eerst geschikt maken voor het opslaan en transporteren van - licht ontvlambare - cosmetica, vertelt een woordvoerder tegen het FD. Het bedrijf wil twijfelaars over de online streep trekken door test-geurtjes mee te sturen wanneer zij kleding of schoenen bestellen.

5. Uber weg uit Zuidoost-Azië

Uber gooit ook in Zuidoost-Azië de handdoek in de ring, schrijft Reuters. Het Amerikaanse bedrijf verkoopt zijn activiteiten in de regio aan lokale marktleider Grab, een taxi-app uit Singapore. Uber zou in ruil daarvoor een belang van 25 tot 30 procent krijgen in Grab. Het zou de tweede keer zijn dat de taxidienst zich uit Azië terugtrekt, nadat het bedrijf in China een vergelijkbare deal sloot met Didi Chuxing. Eind vorig jaar stalde Uber zijn diensten in Rusland bij concurrent Yandex, omdat het er ook daar niet in slaagde voldoende voet aan de grond te krijgen. Dara Khosrowshahi wil zijn bedrijf, dat vorig jaar 4,5 miljard verlies leed, financieel gezonder om het naar de beurs te kunnen brengen.  

6. En dan dit: ondernemer is geen 'vrouwenmepper' 

Een ondernemer uit Roermond wil met een rechtszaak afdwingen dat de op 16 maart verschenen biografie van de omstreden ex-VVD-politicus Jos van Rey uit de handel wordt genomen, bericht 1Limburg. Van Rey schrijft dat ondernemer Jos Becks, destijds raadslid voor de VVD, in 2004 zijn buurvrouw heeft geslagen. Feitelijk onjuist, zegt Becks’ advocaat (die het ook niet in de haak vindt dat haar cliënt geen kans kreeg om weerwoord te geven). “Het was de buurman die hij sloeg. Becks is daar ook voor veroordeeld. Nu wordt meneer Becks als een vrouwenmepper afgeschilderd en dat wil hij rechtgezet hebben.” 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 26 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl