Snappcar haalt 10 miljoen op; Uber-ceo met verlof

SnappCar

Ondernemersnieuws: Snappcar haalt Franse miljoenen binnen, Barqo sluit crowdfunding succesvol af en Uber-ceo Travis Kalanick moet met verlof vanwege de schandalen binnen zijn bedrijf.

1. Snappcar krijgt investering van tien miljoen

Snappcar haalt tien miljoen euro op bij nieuwe investeerders. Het Nederlandse autodeelbedrijf komt bovendien gedeeltelijk in Franse handen, aangezien het Franse Europcar een belang van 20 procent in Snappcar genomen. Oud-challenger Snappcar is naast Nederland actief in Duitsland, Denemarken en Zweden. Het bedrijf wil met deze investering nog dit jaar nieuwe markten opgaan. Daarnaast wil het de kennis van Europcar gebruiken om verder te innoveren. “Europcar snapt heel goed dat het traditionele verhuurmodel onder druk staat”, verklaart Victor van Tol van Snappcar aan Sprout.

2. Barqo haalt ruim vier ton binnen aan crowdfunding

Deelplatform voor boten Barqo heeft 434.552 euro opgehaald in een crowdfundingcampagne via Oneplanetcrowd. Het bedrag is bijeengebracht door in totaal 169 investeerders. Zij legden bedragen in van 250 euro tot en met 25.000 euro. Het streefbedrag voor de campagne was 350.000 euro, waar de startup flink boven eindigde. Toch droomden ondernemers Dennis van Kappen, Thijs Janssen en Floris van Hoogenhuyze afgelopen maand nog van 550.000 euro aan funding. Van Hoogehuyze is desondanks “flabbergasted” over dit bedrag, vertelt hij aan Sprout. “Dit is een hele mooie stap in de goede richting.” Barqo wil opschalen naar meer Europese landen.

3. Performation neemt Datinzo over

Zorgbedrijf Performation uit Bilthoven neemt de business-intelligence-startup Datinzo over. Dat bevestigen beide bedrijven aan Sprout. Met de overname wil Performation zijn aanbod van managementinformatie voor de zorg versterken. Thomas Herngreen van het in Groenekan gevestigde Datinzo vertelt aan Sprout dat hij hoopt met Performation sneller te groeien. “We merkten dat het als kleine speler met drie man moeilijk is voet aan de grond te krijgen in Nederland.” Bij Performation werken honderd mensen, waardoor Datinzo onderdeel wordt van een grotere onderneming. Financiële gegevens over de overname willen de bedrijven niet vrijgeven.

4. Coolblue lanceert Franstalige website

Het Nederlandse e-commercebedrijf Coolblue lanceert een Franstalige webshop, gericht op Brussel en Wallonië. Dat meldt zowel De Tijd als Nu.nl. Het was nogal een klus, omdat 60.000 pagina’s vertaald moesten worden naar het Frans. Toch zal de lancering volgens het bedrijf mogelijk al deze week plaatsvinden. De Tijd speculeert dat het een voorzet betreft van een uitbreiding naar Frankrijk. Coolblue-ceo Pieter Zwart zegt echter tegen Nu.nl dat dit voorlopig niet de bedoeling is. "Er komt meer bij kijken. Iets met pakketjes bezorgen."

5. Apple geeft toe: 'Wij werken aan zelfsturende auto'

Een echte onthulling is het niet, maar toch. Apple-ceo Tim Cook bevestigt dat Apple aan een zelfrijdende auto werkt. Er waren de afgelopen jaar al vele geruchten over dat Apple aan een autoproject zou werken, en volgens Cook kloppen deze geruchten. “We richten ons op autonome systemen”, zou Cook op een conferentie hebben gezegd. “Het is een cruciale technologie die wij als zeer belangrijk beschouwen.” Apple treedt hiermee in de voetsporen van bedrijven als Google en Uber, die zich op dezelfde futuristische markt zijn gaan richten. Ondertussen is de ceo van Uber - Travis Kalanick - tijdelijk met verlof gegaan.

6. En dan dit: Uber-ceo gaat met verlof

Ceo Travis Kalanick van Uber gaat tijdelijk met verlof, zodat hij aan zichzelf en een nieuw managementteam zou kunnen werken. Dat schrijft Kalanick in een e-mail naar medewerkers. Een onafhankelijke coo zal zijn werk nu tijdelijk overnemen. Kalanick ligt al enige tijd onder vuur omdat zijn bedrijf wordt beschuldigd van interne seksuele intimidatie en discriminatie. Ook wordt Uber ervan verdacht bedrijfsgeheimen te hebben gestolen van Google-dochter Waymo over de zelfrijdende auto. Hierdoor stelde Uber een advocatenkantoor in om een onderzoek naar het bedrijf uit te voeren, waarvan Kalanicks opstappen nu het gevolg is.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 14 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.