Snappcar lekt zo'n 50.000 privéadressen; SciSports scoort Feyenoord

Snappcar tweede autodeelplatform in Europa

Ondernemersnieuws: tienduizenden privéadressen Snappcar gelekt, Feyenoord ook in zee met SciSports en Richard Branson wil ruimtevaartbedrijf naar beurs brengen.

1. Snappcar lekt privéadressen tienduizenden Nederlanders

Snappcar heeft de privéadressen van zo'n 50.000 Nederlandse verhuurders gelekt. De fout is binnen een dag verholpen en het bedrijf gaat het datalek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat het lek op het spoor kwam en dit bij de autoverhuursite meldde. Het gaat naast de naam van de verhuurder om het woonadres, huisnummer, de postcode en woonplaats. Ook waren via dezelfde websitefunctionaliteit kentekens van aangeboden auto's op te vragen. Volgens Snappcar is er geen bewijs dat de adresgegevens in verkeerde handen zijn gevallen.

2. SciSports scoort ook Feyenoord als klant

Oprichter Giels Brouwer voegt weer een mooie naam toe aan het SciSports-klantenbestand: Feyenoord gaat een samenwerking aan met het data-intellegentiebedrijf. De Rotterdamse voetbalclub gaat toepasbare data-inzichten van de Sprout Challenger van 2017 inzetten ter ondersteuning van het scoutingsteam. “SciSports is een ideaal hulpmiddel om efficiënt landen te coveren en tips te valideren”, aldus scouting-coordinator Steven Aptroot van Feyenoord. “Het is een waardevolle toevoeging voor de eerste fase van ons scoutingsproces waarin we nu data, video en live scouting combineren.”

3. Koper haakt af, Koopjedeal toch omgevallen

Koopjedeal.nl stond al op de rand van faillissement, maar nu is het doek echt gevallen. Een mogelijke koper trok zich terug en vorige week werd uitstel van betaling verleend. Begin deze maand meldde de aanbiedingensite dat het er alles aan zou doen om een partij te vinden die ‘de website en de service zo snel mogelijk kunnen voortzetten’. Dat is niet gelukt, bevestigt bewindvoerder Victor Kruit tegen RTL Z. De problemen voor het bedrijf met 48 medewerkers ontstonden na een brand in 2018 in het magazijn. ‘In totaal bedroeg de schade minimaal 2,3 miljoen euro, onze liquiditeitspositie is hierdoor flink achteruitgegaan’, aldus Koopjedeal.

4. Ruimtevaartbedrijf Branson wil naar beurs

Richard Branson wil zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic naar de beurs brengen, meldt The Wall Street Journal. Het bedrijf, dat toeristen naar ‘outer space’ moet brengen, zou dit jaar nog een aandeel van 49 procent naar de beurs brengen via een speciale lege vennootschap, meldt de Amerikaanse zakenkrant. Het beursgenoteerde Social Capital Hedosophia zou voor 800 miljoen dollar die nipte minderheid van de aandelen van Virgin Galactic willen kopen. De Britse multimiljonair Branson is niet de enige ondernemer die graag de ruimte in wil, ook Jeff Bezos (Blue Origin) en Elon Musk (SpaceX) hebben hun eigen ruimtevaartbedrijf.

5. China wil cryptomunt Libra meteen reguleren

China wil dat de Libra onder toezicht komt te staan. De cryptomunt waar Facebook aan werkt is ‘onhoudbaar zonder de steun en supervisie van centrale banken’, zegt Mu Changchun van de Chinese centrale bank tegen Bloomberg. Volgens Mu kunnen cryptovaluta monetair beleid verstoren en wisselkoersen in gevaar brengen. Bovendien heeft Facebook niet duidelijk gemaakt hoe het witwassen en financiering van terrorisme wil tegengaan. Vorige week riepen ook al meerdere stemmen rondom de Europese Centrale Bank dat de munt snel gereguleerd moet worden.

6. En dan dit: Facebook genegeerd bij socialmedia-summit Witte Huis

Stel, je organiseert een top over social media, welk bedrijf zou bovenaan je gastenlijst staan? Opvallend is dat het Witte Huis, waar morgen een socialmedia-summit gepland staat, Facebook niet heeft uitgenodigd om aanwezig te zijn. Het grootste socialmediabedrijf ter wereld bevestigt de absentie aan Reuters. De top is volgens de aankondiging bedoeld om digitale leiders samen te brengen voor een informatief gesprek over de mogelijkheden en uitdagingen van de hedendaagse online omgeving. Ook president Donald Trump zou aanwezig zijn bij de socialmedia-summit.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 10 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!