SnappCar verovert Europa; miljardair stapt in Bidroom

Ondernemersnieuws: SnappCar groeit na Duitse overname, steenrijke Samih Sawiris koopt aandelen Bidroom en Wilfred Genee toch geen ceo.

1. SnappCar koopt Duitse concullega

SnappCar shopt bij onze oosterburen, want het koopt branchegenoot Tamyca. Door die overname is de Utrechtse startup - naar eigen zeggen - met 400.000 deelnemers in Nederland, Denemarken, Zweden en Duitsland het op één na grootste autodeelplatform in Europa. Hoeveel het bedrijf van Victor van Tol neertelt voor Tamyca is niet bekend, maar wel dat de financiering voor rekening kwam van kersverse aandeelhouder Europcar, Autobinck Group en het Deense Startup Studio Founders. De komende jaren zet SnappCar verder in op het aantrekken van autobezitters, onder meer via technologische innovaties.

2. 80% Nederlandse miljonairs is 'ondernemer'

Er zijn weer meer miljonairs bijgekomen in ons land. Volgens het CBS telde Nederland op 1 januari 2015 106.000 huishoudens met een vermogen van één miljoen euro of meer, ruim 500 meer dan een jaar eerder. Gezamenlijk bezitten deze 'miljonairs' een vermogen van 309 miljard euro. Wie een vermogen van meer dan 1 miljoen euro bezit (exclusief eigen woning/hypotheek), wordt tot de miljonairshuishoudens gerekend. Ruim 80 procent van de vaderlandse miljonairs is ondernemer, waarvan de helft directeur-grootaandeelhouder en een derde als zelfstandige, zoals voetballers, acteurs en fotomodellen.

3. Bidroom verwelkomt miljardair als aandeelhouder

Miljardair Samih Sawiris, oprichter van Orascom Development Group, heeft zijn vizier gericht op Bidroom. De Nederlandse startup ontvangt 'een substantiële investering' van de van oorsprong Egyptische zakenman. Hoe groot dat geldbedrag is en tegen welk aandelenpercentage, maken oprichters van de Challenger van 2014 Mark Bradshaw, Michael Ros en Casper Knieriem niet openbaar. De deal met Sawiris komt net na een investeringsronde, waarin het boekingsplatform groeigeld van een aantal middelgrote hotelketens uit Nederland en Zwitserland kreeg.

4. Subsidie helpt Fastned aan 25 Duitse snellaadstations

Fastned, dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations waar alle elektrische auto’s kunnen opladen, heeft een subsidie van 4,1 miljoen euro toegewezen gekregen van staatssecretaris Rainer Bomba van het Duitse Ministerie van Vervoer en Digitale Infrastructuur. De subsidie zal door de oud-Challenger aangewend worden voor de bouw van 25 snellaadstations met meerdere laders door heel Duitsland. De stations zullen worden uitgerust met de nieuwste snelladers die het mogelijk maken om in 20 minuten meer dan 250 kilometer aan range bij te laden. Fastned verwacht begin volgend jaar het eerste station gereed te hebben.

5. Tech-hotspot Jeruzalem zoekt Nederlandse startups

Start Jerusalem 2017 is op zoek naar een ondernemer die Nederland vertegenwoordigt tijdens een startup-reis naar Israël. Startups die zich bezig houden met oplossingen om het leven op het gebied van sociale of stedelijke innovatie, ICT, Internet-of-Things of technologie verder te verbeteren, kunnen zich opgeven. Tijdens de vijfdaagse (gratis) reis in november kan de winnende Nederlandse startup in contact komen met mede-ondernemers en investeerders, seminars volgen en meedoen aan diverse workshops in de opkomende tech-hotspot Jeruzalem. Aanmelden kan tot 1 oktober. 

6. En dan dit: Wilfred Genee toch geen topman

Het leek ook te mooi om waar te zijn: Wilfred Genee gaat toch niet de positie van chief executive officer (ceo) bekleden bij het Brabantse JHB Group. Op de website van Quote legt de Voetbal Inside-presentator de transfer uit die niet doorging. "Een normale ceo werkt 60 uur per week, maar hoe moest ik dat doen met VI, BNR en de Europa League-uitzendingen? Ik wil mijn kinderen ook nog zien. We dachten: we kondigen het gewoon maar aan en regelen het later wel. Dat is niet gelukt. Ik zou meerdere dagen per week op kantoor moeten zijn in Brabant." Joh...

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 13 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!