SoftBank werkt aan Japans Google; Amsterdam stopt samenwerking Picnic

SoftBank (Getty)

Ondernemersnieuws: SoftBank werkt aan Google-concurrent, DSA wil tante Agaath-lening terug en Amsterdam zet streep door samenwerking Picnic.

1. Japanse Google in de maak

De perikelen met WeWork zijn nog maar net achter de rug voor SoftBank, maar de investeerder van ceo Masayoshi Son is alweer aan een volgend project bezig. SoftBank wil zoekmachine Yahoo Japan en het tevens Japanse chatdienst Line samenvoegen om zo een internetbedrijf op te richten dat kan concurreren met Google en Amazon. Dat liet het bestuur van SoftBank maandag tijdens een persconferentie in Japan weten. Het gecombineerde bedrijf zal een waarde hebben van omgerekend wel 27 miljard euro. De twee partijen menen samen te klein te zijn om de concurrentie met Google aan te kunnen.

2. Amsterdam stopt samenwerking met Picnic

Gemeente Amsterdam zal werkzoekenden voortaan niet meer doorverwijzen naar online supermarkt Picnic. Dat is het college overeengekomen na vragen van de SP en PvdA over hoe Picnic met zijn werknemers omgaat, meldt de PvdA maandag op de partijwebsite. De kritiek richt zich erop dat Picnic de supermarkt-cao “ontduikt”, medewerkers “flexibele, slecht betaalde contracten” krijgen en medewerkers die contact opnemen met de vakbond gedreigd worden met ontslag. Vakbond de FNV is hierover momenteel in een rechtszaak verwikkeld met Picnic. De Amsterdamse blokkade geldt tot in ieder geval de uitspraak van de rechter, die op 3 december plaatsvindt.

3. DSA pleit voor herziening tante Agaath-lening

Startup-lobbygroep de Dutch Startup Association (DSA) pleit voor een vervolg op de regeling Regeling Durfkapitaal, die in 2011 eindigde in Nederland. Volgens deze regel, ook wel de tante Agaath-lening, kregen particulieren een heffingskorting van 1,3 procent in box 1 wanneer zij bedragen tot 50.000 euro investeren in bedrijven van vrienden en familie. Ook hoefden zij geen vermogensrendementsheffing van 1,2 procent te betalen over het geleende geld in box 3. Al in 2005 werd besloten dat de regel beëindigd moest worden, maar de DSA wijst erop dat de kapitaal- en startupwereld van nu niet te vergelijken is met die in 2005. 

4. Vandebron is startup-af

Energiebedrijf Essent heeft Vandebron ingelijfd, meldt het Financieele Dagblad dinsdagochtend. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het groene bedrijf Vandebron voorziet particulieren van energie van lokale producenten. Dikwijls zijn dit boeren met windturbines. Vandebron staat na 5 jaar op het punt winstgevend te worden. Volgens oprichter Matthijs Guichelaar is dit echter niet de reden van de verkoop. Hij wijst er in het FD op dat ze het bedrijf hebben verkocht omdat één van de durfinvesteerders wilde uitstappen. “Het hele traject, van de voorbereiding tot de handtekening onder de deal, duurde meer dan een jaar. We zijn ook nogal kritisch geweest op wie ons koopt.”

5. Stichting Mark Vletter sluit deal met War Child

48percent.org, de stichting van Mark Vletters Groningse bedrijven Voys en Devhouse Spindle, gaat een samenwerking aan met War Child. Slechts 48 procent van de wereld heeft toegang tot internet. Vletter wil hier met zijn stichting wat aan doen door onder meer het verbeteren van de infractructuur aan de grond in gebieden waar dit nodig is. De stichting zag al in 2017 het licht, maar het bestuur werd afgelopen week geïnstaleerd. De samenwerking met War Child betreft een onderwijsprogramma, waarbij kinderen in conflictgebieden les krijgen via interactieve spellen op de tablet.

6. Airbnb werkt samen met Olympische Spelen

Airbnb heeft zijn eerste grote sponsordeal te pakken. Het woningverhuurplatform van Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk werkt voor de komende vijf edities van de Olympische Spelen samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Airbnb zal bezoekers van de evenementen voorzien in accommodatie. Op die manier hoeven organiserende steden niet extra hotels bij te bouwen, die na het evenement weer leeg kunnen komen te staan. Volgens de Financial Times is er met de deal 500 miljoen dollar gemoeid.

7. Tchai International winnaar Rotterdamse Ondernemersprijs

Het bedrijf Tchai International won maandag de Rotterdamse Ondernemersprijs, meldt Rijnmond.nl. Het bedrijf maakt displays voor producten in winkels en heeft klanten als Samsung, Luxaflex en Canon. Het bedrijf is de 35e winnaar van de competitie en versloeg genomineerden als Intermax en The Little Green Bag. Juryvoorzitter Ton van Welie: “In een tijd waarin online shoppen hand over hand toeneemt en goede webshops de enige weg naar gezonde omzet lijken, groeit Tchai in een markt met forse tegenwind - de fysieke winkel – door het creëren van exceptionele shopbelevingen voor klanten.”

8. En dan dit: Jeff Bezos niet meer rijkste mens

Amazon-opricher Jeff Bezos is niet langer de rijkste mens op aarde. Bill Gates, oprichter van Microsoft en filantroop, staat nu weer op de eerste plaats. Bezos is ruim 16 miljard euro gedaald in de miljardairs-index van persbureau Bloomberg en staat nu op nummer 2 met een geschat vermogen van 109 miljard dollar. Gates heeft een geschat vermogen van 110 miljard dollar. De redenen voor Bezos’ daling zijn de tegenvallende beurskoersen van de afgelopen maanden en zijn recente scheiding. Tijdens deze scheiding moesten Bezos en zijn ex-vrouw hun belang van 16 procent in Amazon samen verdelen. Bezos kreeg 75 procent en 25 procent ging naar zijn ex-vrouw MacKenzie.

9. Quote van de dag:

Brian Chesky (Airbnb)

Tot zover de Sprout-update van 19 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Foto: Masayoshi Son, Softbank (Getty).

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!