SoundCloud krijgt nieuwe ceo; Facebook neemt video-startup over

Ondernemersnieuws: SoundCloud krijgt zowel een investering als een nieuwe ceo, Google ziet zich genoodzaakt een bespreking over diversiteit te cancelen en in Doesburg begint de renaissance van de gezellige winkelstraat.

1. SoundCloud ruilt ceo in voor investering

Het noodlijdende techbedrijf SoundCloud is voorlopig gered door een investering. De "grootste financieringsronde in de geschiedenis van Soundcloud", zo schrijft oprichter Alex Ljung vrijdag in een blogpost. Alhoewel het bedrijf geen financiële details vrijmaakt, zijn er geruchten dat het om 170 miljoen dollar zou gaan. Het kapitaal is afkomstig van twee partijen; het Amerikaanse The Raine Group en Temesek Holdings uit Singapore. Onderdeel van de deal is wel dat Ljung opstarpt als ceo. Hij blijft bestuurslid, en voormalig Vimeo-baas Kerry Trainor zal nu voorzitter worden.

2. Google genoodzaakt tot annuleren diversiteitsbespreking

Google-topman Sundar Pichai wilde donderdagavond 60.000 werknemers toespreken over diversiteit binnen zijn bedrijf, maar zag zich genoodzaakt dit debat te annuleren wegens een privacyprobleem. De bespreking was georganiseerd naar aanleiding van het ontslag van werknemer James Damore, die claimde dat vrouwen minder geschikt voor IT-werk zouden zijn dan mannen. Damore verloor hierdoor zijn baan, maar kreeg lof van de extreem-rechtse Amerikaanse alt-right-beweging. Leden van deze beweging blijken nu ook privégegevens van critici binnen Google te hebben gepubliceerd; onder meer op Facebook en op alt-right-websites.

3. Facebook neemt Duitse video-startup over

Facebook kan weer een nieuwe naam aan zijn portfolio van overgenomen startups toevoegen. Het social media-bedrijf heeft bevestigd dat het de Duitse startup Fayteq heeft gekocht. Deze Duitse onderneming maakt software voor het modificeren van video's. Hoeveel Facebook voor de overname heeft betaald en wat het concern met Fayteq wil doen, maakte de onderneming van Mark Zuckerberg niet bekend. Het zou kunnen dat Facebook de techniek van Fayteq wil inzetten bij zijn nieuwe videoplatform Watch, waarmee de social media-site de strijd met YouTube aan wil gaan. 

4. Startups UtrechtInc goed voor 250 miljoen aan investeringen

250 miljoen euro. Dat is het bedrag aan investeringen dat de startups die voortkomen uit de Utrechtse incubator UtrechtInc tot nu toe hebben opgehaald. De incubator dankt dit bedrag mede aan recente investeringen in Senfal, SnappCar, Solease en Cristal Therapeutics. Zo ontving energiestartup Senfal deze zomer 1,1 miljoen euro en kreeg Snappcar onlangs 10 miljoen euro aan groeigeld. Zonnepanelenstartup Solease wist met crowdfundingacties 1,5 miljoen euro op te halen en medicijnenstartup Cristal Thrapetics haalde begin dit jaar zelfs 12,8 miljoen euro op.

5. Snap doet drie overnames, maar maakt verlies

Snapchat-moederbedrijf Snap heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de Franse startup Zenly overgenomen voor 213 miljoen dollar. Dit blijkt uit een financieel document dat het bedrijf vrijdag vrijgaf. Snap gebruikt de kennis van Zenly voor een nieuwe kaartfunctie, waarmee gebruikers hun locatie met vrienden kunnen delen. Ook gaf snap nog 62,1 miljoen dollar uit aan overnames van kleinere software-startups. Snapchat maakte in het tweede kwartaal echter een behoorlijk verlies van 443 miljoen dollar, tegenover min 181 miljoen dollar het jaar ervoor.

6. Doesburg weet wél hoe je retailondernemers moet aantrekken

Leegstand in de winkelstraten? In - jawel - het Gelderlandse ministadje Doesburg lijken ze er wat op te hebben gevonden, meldt dagblad De Gelderlander. Overtuig huurbazen er gewoon van dat er iets van de prijs af moet, laat jonge retail-ondernemers gemakkelijk van B- naar AA-locaties doorstromen en laat niet de politiek, maar een onafhankelijke stichting het werk uitvoeren. Dit, in combinatie met het een en ander aan evenementen, zorgde de afgelopen drie jaar voor het openen van 42 nieuwe winkel- en horecagelegenheden in de stad. Toch knap voor een stadje met nog geen 12.000 inwoners. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 14 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

 

Foto boven: Alex Ljung, via Flickr/LeWeb.

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.