Spotify klaagt Apple aan; Oprichters DeGiro willen deels cashen

Ondernemersnieuws: Daniel Ek vindt Apple Store oneerlijk, oprichters DeGiro zoeken koper voor minderheidsbelang en MKB Nederland wil macht fiscus indammen bij faillissement.

1. Spotify klaagt Apple aan in Brussel

Spotify-oprichter Daniel Ek dient een klacht in tegen Apple bij de Europese Commissie vanwege de regels rond de App Store. Apple eist van Spotify en veel anderen 30 procent commissie op transacties in zijn appwinkel, maar een partij als Uber niet. Ook maakt Apple het lastig om op een andere manier af te rekenen dan via zijn eigen technologie. Dat is volgens Eck allemaal in strijd met de concurrentieregels, die een level playing field voorschrijven. Apple beperkt de keus en zet een rem op innovatie, schrijft hij. Dat, in combinatie met de marktmacht die Apple heeft, maakt Brussel meestal wel wakker.

2. ‘Fiscus moet dimmen bij faillissementen’

Het moet afgelopen zijn met de sterke voorrangspositie van de fiscus bij faillissementen. Van die riante voorsprong worden andere crediteuren, zeker de mkb’ers onder hen, de dupe, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, in het FD. Zijn lobbyclub stuurt daarover deze week een brief aan het kabinet. ‘Kleine schuldeisers die hun geld niet terugkrijgen, raken op hun beurt in de betalingsproblemen. En als ze omvallen, dragen ze helemaal geen belasting meer af.’ Vonhof wil in elk geval af van het beruchte bodemrecht, waarmee de fiscus beslag kan leggen op alles wat zich bij de failliet bevindt – ook al hebben anderen daar een claim op.

3. Miljoen voor Messenger-bot I Am Pop

Tim Heineke heeft 2 miljoen euro opgehaald voor I Am Pop, de startup waarmee hij artiesten via Messenger laat communiceren met hun fans. Voor die fan messaging worden bots ingezet, die ervoor zorgen dat de berichten ‘persoonlijk’ worden. Volgens Heineke hoort dat bij het ‘post-social’ tijdperk waarin we leven en waarin je via Facebook steeds slechter je publiek bereikt. I AM POP heeft 15 mensen in dienst en heeft AMA Festivals, Mad Decent, The Orchard, Elrow, Ministry of Sound, Sony, Warner, AWAL, en [PIAS] als klant.

4. Groeilijst Financial Times staat vol challengers

Challenger NBWM (Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij) is doorgedrongen tot de top 10 van de FT1000, de Europese groeilijst die de Financial Times jaarlijks opstelt. De Britten kijken naar de omzetgroei van 2014 tot en met 2017 en kwamen voor de Nederlandse fintechscaleup uit op 4.652% (tot 6,7 miljoen euro). Andere Sprout-bekenden in de lijst zijn de 25 onder de 25-ers Sendcloud (51) en JAM (159), en challengers Fest Amsterdam, Dag1, Airhunters, Fashcom en YoungCapital.

5 . Oprichters DeGiro willen deels cashen

De eigenaren van internetbroker DeGiro zijn op zoek naar een nieuwe minderheidsaandeelhouder, meldt het FD op basis van anonieme bronnen. DeGiro is voor het overgrote deel in handen van Gijs Nagel en de andere 4 oprichters. Onduidelijk is hoeveel aandelen ze willen verkopen en tegen welke prijs, wel zou ING al de boer op zijn met hun aanbod.

6. En dan dit: Bernhard van Oranje gedupeerd door verdwijntruc met bitcoins 

Wat er exact is misgegaan, zullen we waarschijnlijk nooit uitvinden, maar Bernhard van Oranje is onlangs het schip ingegaan met bitcoins. Volgens Quote wilden hij en wat andere beleggers 400 bitcoins omzetten in wat hardere valuta – ruim 1,6 miljoen dollar – maar verdampte de buit toen tussenpersonen het op een derdenrekening zetten, die niet helemaal kosher bleek. Quote heeft het app-draadje te pakken waarin de beleggers met elkaar de mogelijkheden bespreken om het geld terug te halen. ‘Denk dat wij Guido aansprakelijk moeten stellen onder nederlands recht’ appt de zakenprins, die waarschijnlijk net als zijn relaties de investering kan afschrijven.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 14 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.