Spyker in zee met Russische miljardair; 11 miljard voor derde steunronde

Ondernemersnieuws: Victor Muller staat weer op uit de dood met Spyker, kabinet trekt 11 miljard euro uit voor nieuw steunpakket en vergaderplatform Meetingselect haalt 2 miljoen euro op.

1. Spyker sluit ‘miljoenendeal’ met rijke Rus

Victor Muller, vorige week nog in het nieuws vanwege een faillissement, heeft een deal gesloten met de Russische miljardair Boris Rotenberg en diens zakenpartner Michail Pessis om 'op grotere schaal' Spykers te gaan bouwen. Met de deal zouden tientallen miljoenen euro's zijn gemoeid. Halverwege volgend jaar moeten er drie verschillende modellen van Spyker geproduceerd worden in een fabriek van Rotenberg in Trier. Ook wil Muller volgend jaar een ‘experience center’ openen in Monaco. De onderneming moet weer een eigen raceteam krijgen. Niet in de Formule 1, een avontuur dat Spyker eerder bijna de kop kostte, maar voor races zoals de 24 uur van Le Mans.

2. Kabinet onthult details derde steunpakket 

Met het derde coronapakket trekt het kabinet nog eens 11 miljard euro uit om bedrijven en werkenden door de coronawinter te helpen. Dit zijn de hoofdpunten:

 • De loonsteunregeling NOW wordt met negen maanden verlengd in drie delen van drie maanden. Daar wordt in totaal 5,4 miljard euro voor vrijgemaakt.
 • De toegangsdrempel voor de NOW-regeling blijft tot 1 januari minimaal 20 procent omzetverlies. Daarnaast gaat 10 procentpunt van de loonsomvergoeding naar een scholingspotje. Na 1 januari gaat de drempel naar 30 procent omzetverlies.
 • De steun vergoedt in de eerste drie maanden maximaal 80 procent van de loonkosten. In de daaropvolgende twee driemaandsperiodes wordt dat afgebouwd naar 70 procent (januari tot en met maart) en 60 procent (april tot en met juni).
 • Werkgevers kunnen vanaf nu afspraken maken met hun personeel over een loonoffer of werken in deeltijd, zonder dat zij de NOW-vergoeding daar volledig voor hoeven aan te spreken. 
 • Het aanvragen van de NOW-regeling voor het eerste tijdvak (oktober tot en met december) kan vanaf 16 november.
 • De belastingvrije tegemoetkoming wordt verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021.
 • Belastinguitstel aanvragen kan tot uiterlijk 1 oktober. Bedrijven krijgen twee jaar de tijd hun schuld af te lossen.
 • Regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) krijgen 150 miljoen euro extra om te verdelen over startups. Er gaat nog eens 150 miljoen euro naar een ‘scale-up faciliteit’. 
 • Coronaspecifieke kredietregelingen (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar.
 • Er gaat 1 miljard euro naar een sociaal pakket, voor om- en bijscholing, begeleiding bij het vinden van nieuw werk en steun aan mensen met problematische schulden.

3. Oprichter Simpel hengelt naar overname

Simpel-oprichter Jasper de Rooij lijkt in het FD te hengelen naar een overname van zijn bedrijf, de nummer vier op de Nederlandse telecommarkt. 40 procent van Simpel (1 miljoen klanten) is in handen van private equity-investeerder Parcom, 'dus dat betekent dat er altijd een bordje te koop in de tuin staat', zegt De Rooij. 'Als iemand met een mooie prijs komt, dan doen ze het.' De ondernemer heeft zelf ook nog 40 procent van het bedrijf in handen. 'Ik vind Simpel nog steeds hartstikke leuk, maar ik doe het al dertien jaar en ik ben niet van plan om dit bedrijf over te dragen aan mijn kinderen.' Simpel boekte vorig jaar met 23 werknemers een omzet van 114 miljoen euro.

4. Vergaderplatform Meetingselect haalt 2 miljoen op 

Meetingselect, de online marktplaats voor vergaderruimtes van hotello's Anouk Roohé en Judith Huisman, krijgt 2 miljoen euro om op te schalen in Europa. Het geld is afkomstig van Nimbus Ventures, de vc die ook geld stak in Open Social en ogentester Easee. De ondernemers verwachten dat de vraag naarvergaderplekken buiten het kantoor een boost krijgt in het post-coronatijdperk. Meetingselect beheert inmiddels een database van 500.000 vergaderruimten en 100.000 conferentiehotels in meer dan 100 landen. Via een API kunnen die locaties het boeken een ruimte makkelijk toevoegen aan hun website. 

5. Vlissingen krijgt waterstoffabriek

Energiebedrijf VoltH2 bouwt in Vlissingen een fabriek voor 'groene' waterstof, die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. De fabriek krijgt in eerste instantie een capaciteit van 3,6 miljoen kg (3.600 ton) waterstof. De opening staat gepland voor 2023. Met het project is 35 miljoen euro gemoeid. Als de capaciteit wordt een verhoogd tot 14.400 ton kan het bedrag oplopen tot ruim 100 miljoen euro. VoltH2 mikt op bestaande waterstofgebruikers, maar wil op den duur ook aan schepen en bussen bevoorraden. VoltH2 werd opgericht door André Jurres, die eerder Essent uitrolde naar België en mede-oprichter was van het Belgische energiebedrijf NPG Energy.

6. En dan dit: Musk stopt computerchip in de hersenen van een varken

Neuralink, het bedrijf waarmee Elon Musk het menselijke brein wil verbeteren, heeft een varken (’Gertrude’) gepresenteerd, met een chip geïmplanteerd in haar hersenen. Tijdens een webcast was de hersenactiviteit van de cypork te volgen, terwijl zij door het stro snuffelde. De gechipte varkens zijn ‘gezond, gelukkig en niet te onderscheiden van een normaal varken’, aldus Musk, die de implantaten een ‘Fitbit voor je schedel’ noemt. Uiteindelijk kun je met een neuralilnk je Tesla oproepen, een spel spelen en herinneringen opslaan en opnieuw afspelen, fantaseerde Musk. Video van de presentatie:

Wat we ook lazen:

 • Amazon is een ‘wolf in wolfskleren’ voor startups (het Financieele Dagblad)
 • De tien spannendste bedrijven van 2020 en hun businessmodellen. (Emerce)
 • Cybercriminelen boden een Tesla-medewerker 1 miljoen dollar om het netwerk van de automaker binnen te kunnen dringen, maar hij stapte naar de FBI. (Teslarati)
 • Armando Muis (29) groeide op als kind van jehova’s, en bouwt nu – zonder schooldiploma – aan een Europees scooterimperium. (Algemeen Dagblad)

Tot zover de Sprout-update van maandag 31 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl